Jalmari Rötkö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hjalmar (Jalmari) Rötkö (13. elokuuta 1892 Suomenniemi19. heinäkuuta 1938 Uusikirkko) oli suomalainen sosialistisen työväen ja pienviljelijöiden eduskuntaryhmän kansanedustaja.

Rötkön vanhemmat olivat talollinen Adam Rötkö ja Loviisa Nikkinen. Käytyään kansakoulun Rötkö työskenteli maataloustöissä ja puuteollisuuden alalla ja toimi sittemmin osuusliike Onnin ajomiehenä Lappeenrannassa.

Rötkö oli sosialistisen työväen ja pienviljelijöiden eduskuntaryhmän kansanedustajana vuosina 1929–1930 edustaen Viipurin läänin läntistä vaalipiiriä. Kosti-Paavo Eerolaisen ja Artturi Vuorimaan johtamat Lapuan liikkeen miehet muiluttivat Rötkön ja toisen sosialistisen työväen ja pienviljelijöiden eduskuntaryhmän kansanedustajan Eino Pekkalan Helsingin Säätytalosta kesken eduskunnan perustuslakivaliokunnan istunnon 7. heinäkuuta 1930. Siepatut vietiin Lapualle Kosolan taloon, josta heidät vapautettiin välittömästi Helsingissä olleen Vihtori Kosolan käskystä. Kosola oli itse antanut aiemmin muilutuskäskyn tehostaakseen vaatimuksia kommunistien täydellisestä eduskunnasta ulossulkemisesta.

Rötkö oli naimisissa vuodesta 1915 Hilja Eliina Partosen kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]