Anna Nevalainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Anna Elvira Nevalainen (9. marraskuuta 1894 Juuka27. tammikuuta 1976 Helsinki) oli suomalainen vasemmistopoliitikko, uranuurtaja naiskysymyksessä, rauhanliikkeessä ja suomalaisen koulujärjestelmän luomisessa. Nevalainen oli Suomen Kansan Demokraattisen Liiton (SKDL) kansanedustaja (1945–1954) ja Suomen Naisten Demokraattisen Liiton (SNDL) pitkäaikainen puheenjohtaja (1944–?).

Varhaisvuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anna Nevalainen syntyi 1894 viljelijäperheeseen Juuassa, jossa hänen isänsä Juho Heikki Nevalainen toimi poliisina (äiti Leena Valpuri Kortelainen). Nevalainen valmistui ylioppilaaksi vuonna 1924 ja filosofian kandidaatiksi vuonna 1929. Hän työskenteli Valtionrautateiden palveluksessa ja työväenopistojen luennoitsijana.

Poliittinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anna Nevalainen oli aktiivinen naisten tasa-arvoon liittyvien kysymysten parissa, koskien muun muassa naisten palkkausta ja koulusta.

Nevalainen oli vuonna 1944 perustetun Suomen Naisten Demokraattisen Liiton ensimmäinen puheenjohtaja. Eduskunnassa hän toimi kansanedustajana 1945–54 SKDL:n riveissä. Presidentin valitsijamieheksi hänet valittiin vaaleissa 1950. Lisäksi hän toimi aktiivisesti SKDL:n liittoneuvoston jäsenenä, Vapaan sanan toimitusneuvoston pj:na, Suomen rauhanpuolustajien vpj:na, Naisten kansainvälisen demokraattisen liiton neuvostossa, Suomen rauhanliiton keskushallituksessa, Opintorahastoyhdistysten tuen hallintoneuvostossa ja osuusliike Elannon edustajiston jäsenenä.

Anna Nevalaisen perintöä puolustaa Vasemmistoliiton naiskansanedustajien puitteissa toimiva Annan Piiri-yhdistys.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]