Luettelo Ranskan pääministereistä

Wikipedia
Ohjattu sivulta Luettelo Ranskan hallituksen johtajista
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tässä luettelossa on lueteltu kaikki Ranskan hallituksen johtajat vuodesta 1589 alkaen. Nimike Ranskan pääministeri on muodollisesti ollut käytössä vasta viidennen tasavallan perustamisesta eli vuodesta 1958 alkaen.

Vuodesta 1870 on Ranskassa on ollut vuoteen 2013 mennessä 142 hallituksen johtajaa. Mikäli otetaan huomioon myös toinen keisarikunnan, toisen tasavallan, heinäkuun monarkian ja restauraatio, on Ranskassa ollut vajaan kahdensadan vuoden aikana vuoteen 2013 176 hallituksen johtajaa.

Värikoodi :

Poliittinen suuntautuminen Väri
Sosialisti
Radikaali/Tasavaltalais-radikaali/UDSR
Kristillisdemokraatti
Maltillinen tasavaltalainen/liberaali/maltillinen oikeistolainen
Konservatiivi
Gaullisti/UMP
Monarkisti tai äärioikeistolainen
Sitoutumaton

Ancien Régime[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ancien régimen aikana ei tunnettu virallista titteliä hallituksen johtajalle. Osa kuninkaan neuvonantajista voidaan kuitenkin nimetä de facto hallituksen johtajiksi.

Nimi Virkakausi Kuningas
Sully 1589 1610 Henrik IV
Kardinaali Richelieu 1624 1642 Ludvig XIII
- 1642 1643
Kardinaali Mazarin 1643 1661 Ludvig XIV
- 1661 1715
Apotti Guillaume Dubois 1715 1723 Ludvig XV
Orléansin herttua Filip II 1723 1723
Bourbonin herttua 1723 1726
André Hercule de Fleury 1726 1743
- 1743 1774
Anne Robert Jacques Turgot 1774 1776 Ludvig XVI
- 1774 1789

1792–1815[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1792–1815 ei tunnettu hallituksen johtajan virkaa.

Restauraatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Virkakausi Vaalikausi
Charles Maurice de Talleyrand-Périgord, Bénévent'in prinssi 1815 1815 I vaalikausi
Armand Emmanuel du Plessis de Richelieu 1815 1818
Jean-Joseph, Dessolles'in markiisi 1818 1819 II vaalikausi
Élie Decazes 1819 1820
Armand Emmanuel du Plessis de Richelieu 1820 1821
Jean-Baptiste de Villèle 1821 1828 II vaalikausi
III vaalikausi
Jean-Baptiste Sylvère Gay, Martignacin varakreivi 1828 1829 IV vaalikausi
Jules de Polignac 1829 1830
Casimir Louis Victurnien de Rochechouart de Mortemart 1830 1830

Heinäkuun monarkia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Virkakausi Vaalikausi
Victor de Broglie 1830 1830 I vaalikausi
Jacques Laffitte 1830 1831
Casimir Perier 1831 1832 II vaalikausi
Nicolas Jean-de-Dieu Soult 1832 1834
Étienne Maurice Gérard 1834 1834
Hugues-Bernard Maret 1834 1834
Édouard Mortier 1834 1835 III vaalikausi
Victor de Broglie 1835 1836
Adolphe Thiers 1836 1836
Louis-Mathieu Molé 1836 1839 III vaalikausi
IV vaalikausi
Nicolas Jean-de-Dieu Soult 1839 1840 V vaalikausi
Adolphe Thiers 1840 1840
Nicolas Jean-de-Dieu Soult 1840 1847 V vaalikausi
VI vaalikausi
François Guizot 1847 1848 VII vaalikausi
Louis-Mathieu Molé 1848 1848
Adolphe Thiers 1848 1848

Toinen tasavalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Virkakausi Vaalikausi
Jacques Charles Dupont de l'Eure 1848 1848 Perustuslakia säätävä kansalliskokous
François Arago 1848 1848
Louis Eugène Cavaignac 1848 1848
Odilon Barrot 1848 1849
Alphonse Henri d'Hautpoul 1849 1851 Lakiasäätävä kansalliskokous
Léon Faucher 1851 1851

Toinen keisarikunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Virkakausi Vaalikausi
- 1851 1869 I, II ja III
Émile Ollivier 1869 1870 IV vaalikausi
Charles Cousin-Montauban, Palikaon kreivi 1870 1870

Kansallisen puolustuksen hallitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Virkakausi
Louis-Jules Trochu 1870 1871

Kolmas tasavalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poliittinen suuntautuminen Väri
Sosialisti
Radikaali/Tasavaltalais-radikaali/UDSR
Kristillisdemokraatti
Maltillinen tasavaltalainen/liberaali/maltillinen oikeistolainen
Konservatiivi
Gaullisti/UMP
Monarkisti tai äärioikeistolainen
Sitoutumaton
Nimi Virkakausi Puolue Koalitio Vaalikausi
Jules-Armand Dufaure 1871 1873 Assemblée nationale
Albert de Broglie 1873 1874 Monarkisti
Ernest Courtot de Cissey 1874 1875
Louis Buffet 1875 1876 Maltillinen monarkisti
Jules-Armand Dufaure 1876 1876 Maltillinen tasavaltalainen
Jules Simon 1876 1877 Maltillinen tasavaltalainen I vaalikausi
Albert de Broglie 1877 1877 Monarkisti
Gaëtan de Rochebouët 1877 1877 Monarkisti II vaalikausi
Jules-Armand Dufaure 1877 1879 Maltillinen tasavaltalainen
William Henry Waddington 1879 1879 Maltillinen tasavaltalainen
Charles de Freycinet 1879 1880 Maltillinen tasavaltalainen
Jules Ferry 1880 1881 Maltillinen tasavaltalainen
Léon Gambetta 1881 1882 Union républicaine III vaalikausi
Charles de Freycinet 1882 1882 Maltillinen tasavaltalainen
Charles Duclerc 1882 1883
Armand Fallières 1883 1883 Maltillinen tasavaltalainen
Jules Ferry 1883 1885 Maltillinen tasavaltalainen
Henri Brisson 1885 1886 Union républicaine
Charles de Freycinet 1886 1886 Maltillinen tasavaltalainen IV vaalikausi
René Goblet 1886 1887
Maurice Rouvier 1887 1887 Union républicaine
Pierre Tirard 1887 1888
Charles Floquet 1888 1889 Radikaalipuolue
Pierre Tirard 1889 1890
Charles de Freycinet 1890 1892 Maltillinen tasavaltalainen V vaalikausi
Émile Loubet 1892 1892 Maltillinen tasavaltalainen
Alexandre Ribot 1892 1893 Maltillinen tasavaltalainen
Charles Dupuy 1893 1893 Maltillinen tasavaltalainen
Jean Casimir-Perier 1893 1894 Maltillinen tasavaltalainen VI vaalikausi
Charles Dupuy 1894 1895 Maltillinen tasavaltalainen
Alexandre Ribot 1895 1895 Maltillinen tasavaltalainen
Léon Bourgeois 1895 1896 Radikaalipuolue
Jules Méline 1896 1898 Keskustalais-oikeistolainen
Henri Brisson 1898 1898 Union républicaine VII vaalikausi
Charles Dupuy 1898 1899 Maltillinen tasavaltalainen
Pierre Waldeck-Rousseau 1899 1902 Maltillinen tasavaltalainen
Émile Combes 1902 1905 Radikaalipuolue Vasemmistoblokki VIII vaalikausi
Maurice Rouvier 1905 1906 Union républicaine
Ferdinand Sarrien 1906 1906 Radikaalipuolue
Georges Clemenceau 1906 1909 Radikaalipuolue IX vaalikausi
Aristide Briand 1909 1911 Tasavaltalais-sosialisti
Ernest Monis 1911 1911 Radikaalipuolue X vaalikausi
Joseph Caillaux 1911 1912 Radikaalipuolue
Raymond Poincaré 1912 1913 Demokraattinen alianssi
Aristide Briand 1913 1913 Tasavaltalais-sosialisti
Louis Barthou 1913 1913 Demokraattinen alianssi
Gaston Doumergue 1913 1914 Radikaalipuolue
Alexandre Ribot 1914 1914 Maltillinen tasavaltalainen XI vaalikausi
René Viviani 1914 1915 Tasavaltalais-sosialisti
Aristide Briand 1915 1917 Tasavaltalais-sosialisti
Alexandre Ribot 1917 1917 Maltillinen tasavaltalainen
Paul Painlevé 1917 1917 Tasavaltalais-sosialisti
Georges Clemenceau 1917 1920 Radikaalipuolue
Alexandre Millerand 1920 1920 Ligue républicaine nationale Bloc National XII vaalikausi
Georges Leygues 1920 1921 Demokraattinen alianssi Bloc National
Aristide Briand 1921 1922 Tasavaltalais-sosialisti
Raymond Poincaré 1922 1924 Alliance démocratique Bloc National
Frédéric François-Marsal 1924 1924 Fédération républicaine Bloc National
Édouard Herriot 1924 1925 Radikaalipuolue Cartel des gauches XIII vaalikausi
Paul Painlevé 1925 1925 Parti républicain socialiste Cartel des gauches
Aristide Briand 1925 1926 Parti républicain socialiste Cartel des gauches
Édouard Herriot 1926 1926 Parti radical Cartel des gauches
Raymond Poincaré 1926 1929 Alliance démocratique Union nationale
Aristide Briand 1929 1929 Parti républicain socialiste XIV vaalikausi
André Tardieu 1929 1930 Alliance démocratique
Camille Chautemps 1930 1930 Radikaalipuolue
André Tardieu 1930 1930 Alliance démocratique
Théodore Steeg 1930 1931 Radikaalipuolue
Pierre Laval 1931 1932 sitoutumaton [1]
André Tardieu 1932 1932 Alliance démocratique
Édouard Herriot 1932 1932 Radikaalipuolue Cartel des gauches XV vaalikausi
Joseph Paul-Boncour 1932 1933 Tasavaltalais-sosialisti Cartel des gauches
Édouard Daladier 1933 1933 Radikaalipuolue Cartel des gauches
Albert Sarraut 1933 1933 Radikaalipuolue Cartel des gauches
Camille Chautemps 1933 1934 Radikaalipuolue Cartel des gauches
Édouard Daladier 1934 1934 Radikaalipuolue Cartel des gauches
Gaston Doumergue 1934 1934 Radikaalipuolue Cartel des gauches
Pierre-Étienne Flandin 1934 1935 Alliance démocratique
Fernand Bouisson 1935 1935 Tasavaltalais-sosialisti
Pierre Laval 1935 1936 sitoutumaton [1]
Albert Sarraut 1936 1936 Radikaalipuolue
Léon Blum 1936 1937 Työväeninternationaalin ranskalainen osasto Kansanrintama XVI vaalikausi
Camille Chautemps 1937 1938 Radikaalipuolue Kansanrintama
Léon Blum 1938 1938 Työväeninternationaalin ranskalainen osasto Kansanrintama
Édouard Daladier 1938 1940 Radikaalipuolue
Paul Reynaud 1940 1940 Alliance démocratique
Henri Philippe Pétain 1940 1940 Nationalisti

Vichyn hallitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten heinäkuun 10. päivän 1940 perustuslaissa sanottiin, marsalkka Pétain oli "ministerineuvoston presidentti". Hallituksen johtajilla oli Vichyn hallituksen aikoihin titteli "ministerineuvoston varapresidentti" 18. huhtikuuta 1942 asti, jolloin uudella perustuslailla perustettiin "hallituksen johtajan" virka.

Nimi Virkakausi Virallinen titteli
Pierre Laval 10. heinäkuuta 1940 13. joulukuuta 1940 ministerineuvoston varapresidentti
Pierre-Étienne Flandin 13. joulukuu 1940 9. helmikuuta 1941 ministerineuvoston varapresidentti
François Darlan 9. helmikuuta 1941 18. huhtikuuta 1942 ministerineuvoston varapresidentti
Pierre Laval 18. huhtikuuta 1942 19. elokuuta 1944 hallituksen johtaja

Väliaikaishallitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poliittinen suuntautuminen Väri
Sosialisti
Radikaali/Tasavaltalais-radikaali/UDSR
Kristillisdemokraatti
Maltillinen tasavaltalainen/liberaali/maltillinen oikeistolainen
Konservatiivi
Gaullisti/UMP
Monarkisti tai äärioikeistolainen
Sitoutumaton
Nimi Virkakausi Puolue Vaalikausi
Charles de Gaulle 1944 1946 Ei mikään Consultative provisoire
I Constituante
Félix Gouin 1946 1946 Työväeninternationaalin ranskalainen osasto II Constituante
Georges Bidault 1946 1946 Mouvement républicain populaire
Léon Blum 1946 1947 Työväeninternationaalin ranskalainen osasto

Neljäs tasavalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poliittinen suuntautuminen Väri
Sosialisti
Radikaali/Tasavaltalais-radikaali/UDSR
Kristillisdemokraatti
Maltillinen tasavaltalainen/liberaali/maltillinen oikeistolainen
Konservatiivi
Gaullisti/UMP
Monarkisti tai äärioikeistolainen
Sitoutumaton
Nimi Virkakausi Puolue Koalitio Vaalikausi
Paul Ramadier 1947 1947 Työväeninternationaalin ranskalainen osasto Tripartisme I vaalikausi
Robert Schuman 1947 1948 Mouvement républicain populaire Troisième Force
André Marie 1948 1948 Radikaalipuolue Troisième Force
Robert Schuman 1948 1948 Mouvement républicain populaire Troisième Force
Henri Queuille 1948 1949 Radikaalipuolue Troisième Force
Georges Bidault 1949 1950 Mouvement républicain populaire Troisième Force
Henri Queuille 1950 1950 Radikaalipuolue Troisième Force
René Pleven 1950 1951 Union démocratique et socialiste de la Résistance Troisième Force
Henri Queuille 1951 1951 Radikaalipuolue Troisième Force
René Pleven 1951 1952 Union démocratique et socialiste de la Résistance II vaalikausi
Edgar Faure 1952 1952 Radikaalipuolue
Antoine Pinay 1952 1953 Centre national des indépendants et paysans
René Mayer 1953 1953 Radikaalipuolue
Joseph Laniel 1953 1954 Centre national des indépendants et paysans
Pierre Mendès France 1954 1955 Radikaalipuolue
Edgar Faure 1955 1956 Radikaalipuolue
Guy Mollet 1956 1957 Kansainvälisen työläisinternationaalin Ranskan osasto III vaalikausi
Maurice Bourgès-Maunoury 1957 1957 Radikaalipuolue
Félix Gaillard 1957 1958 Radikaalipuolue
Pierre Pflimlin 1958 1958 Mouvement républicain populaire
Charles de Gaulle 1958 1959 Gaullisti

Viides tasavalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poliittinen suuntautuminen Väri
Sosialisti
Radikaali/Tasavaltalais-radikaali/UDSR
Kristillisdemokraatti
Maltillinen tasavaltalainen/liberaali/maltillinen oikeistolainen
Konservatiivi
Gaullisti/UMP
Monarkisti tai äärioikeistolainen
Sitoutumaton
Nimi Virkakausi Puolue Vaalikausi
Michel Debré Michel Debré.jpg 8. tammikuuta 1959 14. huhtikuuta 1962 Union pour la nouvelle République I vaalikausi
Georges Pompidou Georges Pompidou - Bundesarchiv B 145 Bild-F020538-0006.jpg 14. huhtikuuta 1962 10. heinäkuuta 1968 Union pour la nouvelle République, sen jälkeen
Union pour la défense de la République
I vaalikausi
II vaalikausi
III vaalikausi
Maurice Couve de Murville Maurice Couve de Murville.jpg 10. heinäkuuta 1968 16. kesäkuuta 1969 Union pour la défense de la République IV vaalikausi
Jacques Chaban-Delmas Jacques Chaban-Delmas.jpg 20. kesäkuuta 1969 5. heinäkuuta 1972 Union pour la défense de la République, sen jälkeen
Union des démocrates pour la République
Pierre Messmer Pierre Messmer01.JPG 6. heinäkuuta 1972 27. toukokuuta 1974 Union des démocrates pour la République IV vaalikausi
V vaalikausi
Jacques Chirac Chirac ABr62200 cropped.jpeg 27. toukokuuta 1974 25. elokuuta 1976 Union des démocrates pour la République V vaalikausi
Raymond Barre Raymond Barre 1977-4.jpg 25. elokuuta 1976 13. toukokuuta 1981 Ei puoluetta, sen jälkeen
apparenté Union pour la démocratie française
V vaalikausi
VI vaalikausi
Pierre Mauroy Mauroy2.jpg 22. toukokuuta 1981 17. heinäkuuta 1984 Sosialistipuolue VII vaalikausi
Laurent Fabius Socialist rally Zenith 2007 05 29 n8.jpg 17. heinäkuuta 1984 19. maaliskuuta 1986 Sosialistipuolue
Jacques Chirac President Chirac (cropped).jpg 20. maaliskuuta 1986 10. toukokuuta 1988 Rassemblement pour la République VIII vaalikausi
Michel Rocard Michel Rocard.jpg 12. toukokuuta 1988 15. toukokuuta 1991 Sosialistipuolue IX vaalikausi
Édith Cresson Edith Cresson2.png 15. toukokuuta 1991 2. huhtikuuta 1992 Sosialistipuolue
Pierre Bérégovoy 2. huhtikuuta 1992 28. maaliskuuta 1993 Sosialistipuolue
Édouard Balladur Édouard Balladur and Raymond Barre (cropped).jpg 29. maaliskuuta 1993 16. toukokuuta 1995 Rassemblement pour la République X vaalikausi
Alain Juppé Alain Juppé.jpg 17. toukokuuta 1995 2. kesäkuuta 1997 Rassemblement pour la République
Lionel Jospin Delanoe Zenith 2008 02 27 n19.jpg 2. kesäkuuta 1997 6. toukokuuta 2002 Sosialistipuolue XI vaalikausi
Jean-Pierre Raffarin Jean-Pierre Raffarin lors de la remise de prix Netxplorateurs au Sénat.jpg 6. toukokuuta 2002 31. toukokuuta 2005 Union pour un mouvement populaire XII vaalikausi
Dominique de Villepin Villepin.jpg 31. toukokuuta 2005 15. toukokuuta 2007 Union pour un mouvement populaire
François Fillon François Fillon à l'Assemblée nationale, 2007.jpg 17. toukokuuta 2007 15. toukokuuta 2012 Union pour un mouvement populaire XIII vaalikausi
Jean-Marc Ayrault Jean-Marc Ayrault - mars 2012.jpg 15. toukokuuta 2012 31. maaliskuuta 2014 Sosialistipuolue
Manuel Valls Valls Toulouse 2012.JPG 31. maaliskuuta 2014 istuva Sosialistipuolue

Erikoisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pääministeriksi on nimitetty vain kerran nainen : Édith Cresson.
  • Jacques Chirac on ainoa, joka on nimitetty pääministeriksi kaksi kertaa (kuudennella ja kymmenennellä vaalikaudella Viidennen tasavallan aikaan)
  • Kolme pääministeriä on johtanut kohabitaation aikaan : Jacques Chirac, Édouard Balladur ja Lionel Jospin
  • Ministeriydet pääministeriyden jälkeen :
    • Michel Debré : valtionvarainministeri (Georges Pompidoun III ja IV hallituksessa), ulkoasianministeri (Georges Pompidoun V hallituksessa ja Maurice Couve de Murvillen hallituksessa), puolustusministeri (Jacques Chaban-Delmas'n hallitus ja Pierre Messmerin I hallitus)
    • Laurent Fabius : valtionvarain-, talous- ja teollisuusministeri (Lionel Jospinin hallitus)
    • Alain Juppé : Ympäristö-, kehitys- ja kestävänkehityksen ministeri (François Fillonin I hallituksessa)
  • Kansalliskokouksen presidenttiys
  • Komissaarius Euroopan unionionin komissiossa

Ikä nimityksen aikoihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virkaikä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Neljä pääministeriä on toiminut yli neljä vuotta :
    • Georges Pompidou  : 2 279 päivää, joka on 6 vuotta, 2 kuukautta ja 26 päivää,
    • François Fillon : 1823 päivää, joka on 4 vuotta, 11 kuukautta ja 28 päivää
    • Lionel Jospin : 1 799 päivää, joka on 4 vuotta, 11 kuukautta ja 4 päivää,
    • Raymond Barre : 1 727 päivää, joka on 4 vuotta, 8 kuukautta ja 23 päivää,
    • Jacques Chirac : 1 602 päivää (kahdessa periodissa, joista toinen 820 päivää ja 782 päivää), joka 4 vuotta, 4 kuukautta ja 19 päivää.
  • Kolme pääministeriä on toiminut alle vuoden :

Pääministerien lukumäärä tasavallan presidentin mukaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministerit ehdokkaana presidentinvaaleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Oikeiston tukema.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: fr:Liste des chefs du gouvernement français