Luettelo Ranskan puolueista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ranskan poliittiset puolueet sisältää luettelon Ranskan nykyisistä poliittisista puolueista, sekä valtakunnallisista, alueellisista että paikallisista. Puolueet voidaan jaotella kolmeen ryhmään. Ensinnä tulevat kansanedustuslaitoksessa edustettuina olevat puolueet, sitten lähinnä valtakunnalliset puolueet ja poliittiset liikkeet, joilla ei kuitenkaan ole parlamentaarista edustusta. Kolmas ryhmä ovat alueelliset ja paikalliset puolueet sekä alueellista autonomiaa tai itsenäisyyttä ajavat liikkeet.

Parlamentaariset puolueet vaalikaudella 2007–2012[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansallisia parlamenttipuolueita ovat ne puolueet, joilla on edustus Manner-Ranskan alueelta tasavallan kansallisessa senaatissa tai kansalliskokouksessa. Alueellisia kansallisia puolueita ovat lähinnä ne, jotka toimivat merentakaisissa departementeissa ja joilla on myös enemmän ja vähemmän kiinteä suhde Manner-Ranskan johonkin puolueeseen.

Kansalliset parlamenttipuolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nämä puolueet ovat kansan ja äänestäjien tahdon mukaisesti edustettuina joko Ranskan kansalliskokouksessa tai senaatissa:

Logo-parti communiste français-2005.png
  • Parti communiste français (PCF) (Ranskan kommunistinen puolue). Puolueessa on nähtävissä kolmen erilaisen virtauksen kannatusta. Ensiksi tulevat uudistajat, sitten ortodoksit ja kolmantena suuntauksena ovat ne, jotka suosittelevat liittoa sosialistipuolueen kanssa sekä yhteistyötä muiden sosialististen liikkeiden kanssa. Vuoden 2007 kansalliskokouksen vaaleissa kommunistinen puolue saavutti 15 paikka ja sen yhteistyökumppanit kolme edustajapaikkaa. Nämä 18 edustajaa kuuluvat Gauche démocrate et républicaine -parlamenttiryhmään. Senaatissa kommunistipuolueella on 21 senaattoria.
Logo mrc.jpg
  • Mouvement républicain et citoyen (MRC) (tasavaltalaiset sosialistit), puolue on entiseltä nimeltään Mouvement des citoyens (MDC), jonka perusti entinen kansanedustaja, ministeri ja presidenttiehdokas Jean-Pierre Chevènement. Nykyisessä kansalliskokouksessa puolueella on vain yksi edustaja, joka on vasemmistogaullisti ja entinen RPR:n edustaja. Hän kuuluu jäsenenä Socialiste, radical et citoyen -parlamenttiryhmään. Puolueella on senaatissa kaksi edustajaa.
Logo parti socialiste france.png
  • Parti socialiste (PS). (Sosialistinen puolue), Tämä on keskeinen vasemmistopuolue ja samalla oppositiopuolue Ranskan kansalliskokouksessa. Myös sosialistipuolueessa on erilaisia siipiä, joista tärkeimmät ovat oikeistosiipi, jonka kannattajia voidaan luonnehtia lähinnä pohjoismaisen sosialidemokratian kannattajiksi. Tätä siipeä edustavat entinen puheenjohtaja ja pääministeri Lionel Jospin, puoluesihteeri François Hollande, Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtaja Dominique Strauss-Kahn ja pitkäaikainen opetus- ja kulttuuriministeri Jack Lang. Vasenta siipeä edustavat entinen pääministeri Laurent Fabius ja entinen puoluesihteeri Henri Emmannielli. Vasemmistosiipi tuli voimakkaasti esille vuoden 2005 Euroopan perustuslaista pidetyssä kansanäänestyksessä, jossa heidän kielteinen kantansa perustuslakiin voitti. Puolueella on yhteensä 191 kansanedustajaa sekä kolme sitoutumatonta, jotka kaikki kuuluvat Socialiste, radical et citoyen -parlamenttiryhmään. Puolueella on myös 97 senaattoria.
  • Parti radical de gauche (PRG) (Radikaali vasemmisto) on Parti radicalen työn jatkaja; ja tämäkin puolue jakautuu kannattajiin, jotka vaativat vahvaa yhteyttä Sosialistiseen puolueeseen ja autonomisteihin, jotka ovat tasavaltalaisempia ja enemmän vasemmalla. Ryhmällä on kuusi paikkaa kansalliskokouksessa, ja he kuuluvat Socialiste, radical et citoyen -parlamenttiryhmään. Puolueella on myös seitsemän senaattoria. Puolueen nykyinen puheenjohtaja, Jean-Michel Baylet, on innokas luomaan yhteistyötä Parti radicale valoisien kanssa.
  • Les Verts, on ekologinen puoluemuodostelma, jossa on myös erilaisia aatteellisia virtauksia. Parlamentaarista vasemmistoa lähellä oleva ryhmä ovat libertaires, lähempänä äärivasemmistoa oleva ryhmä ovat puolestaan radikaalit, ja lisäksi on vielä puhtaasti ekologinen ryhmittymä, joka toimii varsinkin Pariisissa. Kansalliskokouksessa puolueella on neljä edustajaa ja senaatissa viisi.
  • UDF-Mouvement démocrate (UDF-MoDem) (UDF-demokraattinen liike). Tämä on François Bayroun keväällä 2007 perustama puolue, johon liittyivät ne vanhan Union pour la démocratie française -puolueen liberaalit jäsenet, jotka eivät halunneet tukea presidentti Nicolas Sarkozyn enemmistöä. Puolueeseen ovat ryhmittäytyneet maltilliset liberaalit, kristillisdemokraatit ja myös radikaaleja. Entisistä Union pour la démocratie française -puolueen 29 kansalliskokousedustajasta vain seitsemän liittyi uuteen puolueeseen. Vuoden 2007 kansalliskokouksen vaaleissa puolue sai vain kolme edustajaa, jotka kaikki ovat ranskalaisen tavan mukaisesti parlamenttiryhmien ulkopuolisia.
  • Parti Social Libéral Européen-Nouveau centre (PSLE-NEC) (Eurooppalainen sosiaali-liberaalinen puolue – Uusi keskusta) on niiden Union pour la démocratie française -puolueen jäsenten perustama puolue, johon liittyivät François Bayroun itsenäistä linjaa vastustavat henkilöt. Heistä oli 28 kansanedustajia. He asettuivat lähes kaikki tukemaan Sarkozyn valintaa presidentiksi. Vuoden 2007 vaaleissa puolue sai 21 kansaedustajaa ja yhden sitoutumattoman edustajan.
  • Union pour un mouvement populaire (UMP) (Kansallisen liikkeen unioni) on presidentti Jacques Chiracin vuonna 2002 perustama puolue. Puolueella on juurensa vanhassa gaullistisessa liikkeessä ja se on erityisesti Rassemblement pour la République -puolueen perillinen. Puolueella on kansalliskokouksessa 296 edustajaa ja yksi sitoutumaton edustaja. Lisäksi puolueen parlamenttiryhmän yhteyteen kuuluvat poliittiset puolueet/ryhmittymä ovat:
    • Parti radical (eli Parti radical valoisien) (radikaalipuolue) radikaalipuolue on nykyisistä Ranskan poliittisista puolueista vanhin, se on perustettu vuonna 1901. Puolue jakautui 1970-luvulla vasempaan siipeen, joka perusti MRG-puolueen, ja oikeaan siipeen, jonka hallinnassa itse vanha puolue säilyi. Puolue on edustettuna nykyisessä François Fillon hallituksessa, sillä Jean-Louis Borloo toimii valtioministerinä, joka vastaa ekologiasta ja ympäristöstä. Puolueessa on vuoden 2007 vaalien jälkeisessä kansalliskokouksessa 17 edustajaa, jotka kuuluvat UMP:n parlamenttiryhmään. Puolueella on myös nykyisessä (2007) senaatissa seitsemän senaattoria.
    • Forum des républicains sociaux (FRS) (sosiaalitasavaltalainen foorumi) on katoliseen uskoon ja sosiaaliseen toimintaan keskittyvä puolue, jolla on vuoden 2007 vaalien jälkeisessä kansalliskokouksessa kaksi edustajaa UMP:n parlamenttiryhmässä. Lisäksi puolueen perustaja Christine Boutin toimii Fillonin hallituksen asuntoministerinä.
    • Centre national des indépendants et paysans (CNIP), (Itsenäisten ja maanviljelijöiden kansallinen keskusta) on puolueena sekä liberaali että konservatiivinen. Puolueella on vuoden vaaleissa kolme edustajaa ja yksi senaattori, jotka kuuluvat UMP:n parlamenttiryhmään.
  • Debout la République (DLR) (Ylös tasavalta) on Dubont-Aignan perustama gaullistinen ja tasavaltalainen puolue, jonka avulla hän haluaa osoittaa, että UMP on puolueena muuttunut liberaaliksi puolueeksi eikä ole enää gaullistinen puolue. Puolueen perustaja on ainoa vuoden 2007 vaaleissa valittu kansalliskokouksen jäsenen ja hän ei kuulu mihinkään parlamenttiryhmittymään.
  • Mouvement pour la France (MPF) (Liike Ranskan puolesta) on itsenäisyyttä, konservatismia ja euroskeptisyyttä kannattava gaullistinen ja katolinen puolue, jonka perusti varakreivi Philippe Le Jolis de Villiers de Saintignon. Puolueella on vuodesta 2007 lähtien kansalliskokouksessa kaksi edustajaa, jotka kuuluvat UMP:n parlamenttiryhmään. Lisäksi puolueella on kolme edustajaa senaatissa ja yksi edustaja, puolueen perustaja ja entinen presidenttiehdokas, Europarlamentissa.

Alueelliset parlamenttipuolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rassemblement-UMP, Kokoava UMP on Uuden-Kaledonian puolue, joka on virallisesti perinyt aiemman Rassemblement pour la Calédonie dans la République -puolueen viitan. Puolue on lähellä emämaan UMP-puoluetta. Puolueella on Ranskan kansalliskokouksessa kaksi edustajapaikkaa, ja nämä edustajat ovat osa UMP:n parlamenttiryhmää.
  • Tahoeraa huiraatira, on tahitilainen puolue, joka on lähellä mantereen UMP-puoluetta. Puolueella on kaksi edustajaa Ranskan emämaan kansalliskokouksessa, ja he kuuluvat UMP:n parlamenttiryhmään.
  • Force de l'Alternance du Mouvement départementaliste mahorais (FA-MDM), toisinajattelijoita Mouvement départementaliste Mahorais -puolueesta. Heillä on yksi edustaja Ranskan kansalliskokouksessa, ja hän kuuluu UMP:n parlamenttiryhmään.
  • Walwari, guyanalainen ryhmittymä, jolla on yksi edustajan Ranskan kansalliskokouksessa, ja hän kuuluu Socialiste, radical et citoyen -parlamenttiryhmään.
  • Cap sur l'Avenir: ryhmittymä Saint-Pierre-et-Miquelonista; ryhmittymä on lähellä PRG-puoluetta. Ryhmittymällä on yksi edustaja Ranskan kansalliskokouksessa, ja hän kuuluu Socialiste, radical et citoyen -parlamenttiryhmään.
  • Forces démocratiques de Guyane (FDG), guyanalainen vasemmistopuolue, jolla on yksi jäsen (2007) senaatissa.
  • Guadeloupe unie, socialisme et réalités, guadaloupelainen vasemmistopuolue, jolla on yksi edustaja Ranskan kansalliskokouksessa (2007), samoin senaatissa.
  • Corse social-démocrate (CSD), maltillinen sosialistipuolue, joka kannattaa alueellista autonomiaa. Ryhmittymällä on yksi edustaja Ranskan kansalliskokouksessa, ja hän kuuluu Sosialistisen, radikaalien ja kansalaisten parlamenttiryhmään.
  • Parti Socialiste Guyanais (PSG), guyanalainen sosialistipuolue, jonka ovat muodostaneet SFIO:n toisinajattelijat. Ryhmittymällä on yksi edustaja Ranskan kansalliskokouksessa, ja hän kuuluu Socialiste, radical et citoyen -parlamenttiryhmään.
  • Parti progressiste martiniquais (PPM), on Aimé Césairen puolue. Ryhmittymällä on yksi edustaja Ranskan kansalliskokouksessa, ja hän kuuluu Sosialistisen, radikaalien ja kansalaisten parlamenttiryhmään.
  • Parti communiste réunionnais (PCR), on Réunionin kommunistinen puolue, jolla on yksi edustaja Ranskan kansalliskokouksessa, ja hän kuuluu demokraattisen ja tasavaltalaisen vasemmiston ryhmään.
  • Mouvement indépendantiste martiniquais (MIM), Martiniquen itsenäisyyttä ajava puolue, jolla on yksi edustaja Ranskan kansalliskokouksessa, ja hän kuuluu demokraattisen ja tasavaltalaisen vasemmiston ryhmään.

Ulkomailla asuvien puolueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Senaatissa on myös kolme ulkomailla asuvien ranskalaisten puoluetta. Kansalliskokouksessa ei ole erillistä kiintiötä ulkomailla asuvilla kuten senaatissa.

  • Union des Français de l'étranger: vuonna 1927 perustettu oikeistopuolue, joka on lähellä UMP-puoluetta. Ryhmällä on senaatissa (2007) seitsemän senaattoria, jotka kuluvat samaan senaatin ryhmään kuin UMP:n edustajat.
  • Rassemblement des Français de l'étranger: on alkuperältään gaullistinen puolue, jolla on senaatissa (2007) kaksi senaattoria, jotka kuuluvat samaan senaatin ryhmään kuin UMP:n edustajat.
  • Association démocratique des Français de l'étranger: vasemmistoa lähellä oleva puolue, jolla on senaatissa (2007) kolme senaattoria, joista yksi kuuluu kommunistien ryhmään ja kaksi sosialistien ryhmään.