Ero sivun ”Metsästyskoira” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 20: Rivi 20:
Pesukarhukoirat polveutuvat siirtomaa-aikaan Yhdysvaltoihin viedyistä [[englanti]]laisista, [[irlanti]]laisista ja [[ranska]]laisista kettukoirista. Esimerkiksi mustaruskea pesukarhukoira jalostettiin virginiankettukoiran ja [[vihikoira]]n risteytyksestä. Vaikka ne ovatkin Euroopassa erittäin harvinaisia, Yhdysvalloissa ne ovat suosittuja metsästyskoiria, jotka ovat saavuttaneet merkittävän jalansijan maan kulttuurissa. Mm. [[Sweet Home Alabama]] -elokuvassa esiintyy coonhound, ja [[Alabama]]ssa sijaitsee oikeasti elokuvassakin näytetty coonhoundien hautausmaa nimeltä ''Key Underwood Coon Dog Memorial Graveyard''.
Pesukarhukoirat polveutuvat siirtomaa-aikaan Yhdysvaltoihin viedyistä [[englanti]]laisista, [[irlanti]]laisista ja [[ranska]]laisista kettukoirista. Esimerkiksi mustaruskea pesukarhukoira jalostettiin virginiankettukoiran ja [[vihikoira]]n risteytyksestä. Vaikka ne ovatkin Euroopassa erittäin harvinaisia, Yhdysvalloissa ne ovat suosittuja metsästyskoiria, jotka ovat saavuttaneet merkittävän jalansijan maan kulttuurissa. Mm. [[Sweet Home Alabama]] -elokuvassa esiintyy coonhound, ja [[Alabama]]ssa sijaitsee oikeasti elokuvassakin näytetty coonhoundien hautausmaa nimeltä ''Key Underwood Coon Dog Memorial Graveyard''.


Coonhound-rotuihin luokitellaan mustaruskea [[pesukarhukoira]] (''Black & Tan Coonhound''), [[punainen pesukarhukoira]] (''Redbone Coonhound''), [[sininen pesukarhukoira]] (''Bluetick Coonhound''), [[englanninpesukarhukoira]] (''American English Coonhound''), [[walkerinpesukarhukoira]] (''Treeing Walker Coonhound'') ja [[plottinajokoira]] (''Plott Hound''). Suomen kennelliitto on nimennyt ainoan FCI:n tunnustaman coonhound-rodun, mustaruskean pesukarhukoiran, pelkäksi pesukarhukoiraksi. Tämä saattaa aiheuttaa sekaannusta, mikäli FCI päättää tulevaisuudessa tunnustaa muutkin coonhound-rodut. Lisäksi Suomen Kennelliitto on kansallisella tasolla tunnustanut muista pesukarhukoirista plottinajokoiran ja sinisenpesukarhukoiran, joista jälkimmäisellä ei ole vielä virallista suomenkielistä nimeä, vaan se tunnetaan meilläkin bluetick coonhoundina.
Coonhound-rotuihin luokitellaan mustaruskea [[pesukarhukoira]] (''Black & Tan Coonhound''), [[punainen pesukarhukoira]] (''Redbone Coonhound''), [[sininen pesukarhukoira]] (''Bluetick Coonhound''), [[englanninpesukarhukoira]] (''American English Coonhound''), [[walkerinpesukarhukoira]] (''Treeing Walker Coonhound'') ja [[plottinajokoira]] (''Plott Hound''). Suomen kennelliitto on nimennyt ainoan FCI:n tunnustaman coonhound-rodun, mustaruskean pesukarhukoiran, pelkäksi pesukarhukoiraksi. Tämä saattaa aiheuttaa sekaannusta, mikäli FCI päättää tulevaisuudessa tunnustaa muutkin coonhound-rodut. Lisäksi Suomen Kennelliitto on kansallisella tasolla tunnustanut muista pesukarhukoirista plottinajokoiran<ref>(21.9.2010). [http://www.kennelliitto.fi/sites/default/files/attachments/rotumaaritelmat/fci_6/6plott.pdf ''Rotumääritelmä: Plottinajokoira'']. Suomen Kennelliitto. Viitattu 18.12.2013.</ref> ja sinisenpesukarhukoiran, joista jälkimmäisellä ei ole vielä virallista suomenkielistä nimeä, vaan se tunnetaan meilläkin bluetick coonhoundina<ref>Suomen Kennelliitto. (2013). [http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtusivu.aspx?R=912 ''Bluetick coonhound''] Koiranet-jalostustietojärjestelmä. Viitattu 18.12.2013.</ref>.


=== Curit ===
=== Curit ===

Versio 18. joulukuuta 2013 kello 11.39

Labradorinnoutaja amerikanpunasotkan saalistaneena.

Metsästyskoira on metsästykseen käytettävä koira. Se auttaa ihmisiä saalistettavien eläinten kiinni saamisessa, jos eläin on liian nopea tai vaarallinen ihmisen napattavaksi. Metsästyskoirat joutuvat usein erittäin suureen rasitukseen, jonka myötä ne joutuvat syömään erittäin paljon.[1] Metsästyskoirarotuja on yhteensä 30 erilaista, ja niihin luokittuu esimerkiksi egyptinmetsästyskoira, guicho ja pohjanpystykorva. Metsästyskoirista useiden sanotaan olevan nuorena hyvin villejä ja vilkkaita, vaikka rotua sanottaisiin muuten rauhalliseksi.[2]

Ajavat ja jäljestävät koirat

FCI luokittelee hajuaistinsa avulla metsästävät koirat "ajaviin ja jäljestäviin koiriin" erotuksena näön avulla metsästävistä vinttikoirista. Ajavat ja jäljestävät koirat kuuluvat sen mukaan ryhmään 6, joka jaetaan edelleen alajaostoihin ajavat koirat (6.1), jäljestävät koirat (6.2) ja ajokoirien sukuiset rodut (6.3). Ajavat koirat luokitellaan edelleen suuriin, keskikokoisiin ja pieniin.

Rodut voidaan edelleen jakaa alaluokkiin esimerkiksi niiden pääasiallisesti ajaman riistan tai metsästystyylin mukaan. Ensiksi mainitusta jaosta esimerkkejä ovat Euroopassa jänis- ja kettukoirat, sekä Yhdysvalloissa pesukarhukoirat eli coonhoundit. Metsästystyyleihin perustuviin kategorioihin kuuluu Yhdysvalloissa vastaavasti mm. puuhun ajavien eli "treeing"-rotujen ryhmä, jotka tunnetaan yleisemmin cur-rotuina.

Jäniskoirat

Suuri osa eurooppalaisista ajokoirista on jäniskoiria. Niihin kuuluvat mm. suomen- ja kreikanajokoira sekä beagle ja harrieri. Kaksi jälkimmäistä tunnettiinkin ennen suomeksi nimillä pieni ja suuri englanninjäniskoira.

Kettukoirat

Kettukoirat ovat alunperin kotoisin Iso-Britanniasta. FCI tunnustaa niistä englannin- ja amerikankettukoiran, minkä lisäksi niihin luetaan myös walesin-, virginian- ja dumfriesshirenkettukoira.

Bassetit ja dachsbracket

Bassetti-rodut ovat alunperin syntyneet mutaation seurauksena. Niille on tyypillistä pitkä, mäyräkoiramainen runko yhdistettynä mataliin raajoihin, ja niillä on usein myös erittäin pitkät korvat. FCI-luokittelussa bassetit kuuluvat pieniin ajaviin koiriin. Ns. "mäyräajokoirat" eli dachsbracket muistuttavat melko paljon bassetti-tyyppiä, mutta niiden kuono on hieman erilainen. Niihin luetaan nykyisin elävistä roduista dreeveri, alppien- ja westfaleninajokoira.

Coonhoudit

Pesukarhukoirat polveutuvat siirtomaa-aikaan Yhdysvaltoihin viedyistä englantilaisista, irlantilaisista ja ranskalaisista kettukoirista. Esimerkiksi mustaruskea pesukarhukoira jalostettiin virginiankettukoiran ja vihikoiran risteytyksestä. Vaikka ne ovatkin Euroopassa erittäin harvinaisia, Yhdysvalloissa ne ovat suosittuja metsästyskoiria, jotka ovat saavuttaneet merkittävän jalansijan maan kulttuurissa. Mm. Sweet Home Alabama -elokuvassa esiintyy coonhound, ja Alabamassa sijaitsee oikeasti elokuvassakin näytetty coonhoundien hautausmaa nimeltä Key Underwood Coon Dog Memorial Graveyard.

Coonhound-rotuihin luokitellaan mustaruskea pesukarhukoira (Black & Tan Coonhound), punainen pesukarhukoira (Redbone Coonhound), sininen pesukarhukoira (Bluetick Coonhound), englanninpesukarhukoira (American English Coonhound), walkerinpesukarhukoira (Treeing Walker Coonhound) ja plottinajokoira (Plott Hound). Suomen kennelliitto on nimennyt ainoan FCI:n tunnustaman coonhound-rodun, mustaruskean pesukarhukoiran, pelkäksi pesukarhukoiraksi. Tämä saattaa aiheuttaa sekaannusta, mikäli FCI päättää tulevaisuudessa tunnustaa muutkin coonhound-rodut. Lisäksi Suomen Kennelliitto on kansallisella tasolla tunnustanut muista pesukarhukoirista plottinajokoiran[3] ja sinisenpesukarhukoiran, joista jälkimmäisellä ei ole vielä virallista suomenkielistä nimeä, vaan se tunnetaan meilläkin bluetick coonhoundina[4].

Curit

Curit perustuvat alunperin useiden amerikkalaisten metsästyskoirarotujen välisistä risteytyksistä syntyneisiin sekarotuisiin ja rotutyypiltään erittäin epäyhtenäisiin linjoihin. Vielä nykyisinkin saman ulkonäkö vaihtelee saman rodun yksilöiden sisällä melkoisesti, koska kyse on yksinomaan käyttöominaisuuksien perusteella jalostetuista sukulinjoista.

Cur-rotuihin luetaan yleensä seuraavat rodut ja linjat, vaikka eri alalinjoja onkin huomattavasti enemmän:

Vinttikoirat

Vinttikoirat metsästävät näköaistinsa avulla, mistä johtuukin niiden englanninkielinen nimitys sighthound. Sana vinttikoira juontaakin juurensa käännösvirheestä, sillä saksankielinen sana windhund tarkoittaa "tuulikoiraa" ja tulee koiran kyvystä juosta ns. "tuulen nopeudella". FCI lukee vinttikoirat ryhmään 10 ja luokittelee ne karvanlaadun perusteella pitkä- ja hapsukarvaisten (10.1), karkeakarvaisten (10.2) sekä lyhytkarvaisten (10.3) alaryhmiin. Vinttikoirat ovat alunperin kotoisin Lähi-idästä ja kuuluvat yksiin kaikkein vanhimmista koiratyypeistä.

Välimeren jäniskoirat

Välimeren jäniskoirat ovat vinttikoirista poiketen tyypillisesti pystykorvaisia, mutta kuitenkin rakenteltaan vinttikoiria muistuttavia jäniksen ja villikaniinin metsästykseen jalostettuja alkukantaisia koiria. Ne metsästävät tyypillisesti sekä näön, kuulon että hajuaistin avulla. FCI lukee ne ryhmän 5 alajaostoihin alkukantaiset koirat (5.6) ja alkukantaiset metsästyskoirat (5.7) muutaman muun rodun kanssa. Tähän rotutyyppiin lukeutuvat podencot ja podengot, cirneco dell'etna, faaraokoira sekä kreetankoira.

Lintukoirat

Lintukoiria käytetään nimensä mukaisesti pääasiassa lintujen metsästykseen. Monissa FCI:n ulkopuolisissa maissa lintukoirille on yksi yhteinen roturyhmä, kuten esimerkiksi gundog tai sporting group. FCI on kuitenkin jakanut lintukoirat kahteen eri luokkaan: ryhmään 7 eli kanakoirat ja ryhmään 8 eli noutajat, ylösajavat koirat (käytännössä spanielit) ja vesikoirat. Kanakoirien ryhmä jaetaan kahtia mannermaisiin (7.1) ja brittiläis-irlantilaisiin (7.2) kanakoiriin. Ensiksi mainitut luokitellaan joko seisoja-, spanieli- tai griffon-tyyppisiin rotuihin.

Terrierit

Terrierit ovat alunperin toimineet luolakoirina ja muunlaisen pienriistan metsästyksessä. FCI sijoittaa terrierirodut ryhmään 3 ja jakaa ne isoihin ja keskikokoisiin (3.1), pieniin (3.2), bull-tyyppisiin (3.3) ja kääpiöterriereihin (3.4). Näistä bullterrierit ja kääpiöterrierit ovat ulkoisesti melko kaukana tyypillisestä terrieristä, ensiksi mainitut muistuttavat fenotyypiltään enemmän molossikoiria ja jälkimmäiset sylikoiria. Varsinaiset perusterrierit voidaan jakaa luolaterriereihin ja rottakoiriin, minkä lisäksi Yhdysvalloissa tunnetaan huomattavasti terrieriä muistuttava pienikokoinen metsästyskoiratyyppi eli feistit.

Rottakoirat

Rottakoirat tunnetaan englanninkielisissä maissa nimellä ratter ja espanjankielisissä nimellä ratero tai ratonero. Niitä on käytetty nimensä mukaisesti rottien, hiirten ja muiden tuholaisten hävittämiseen talleissa, varastorakennuksissa ja viinikellareissa. Ne ovat lähes aina sileäkarvaisia snautseri- ja griffonirotuja lukuunottamatta.

Seuraavat rodut luokitellaan rottakoiriin:

Rottaterrierit

Kääpiökoirat

Snautserit ja pinserit

Feistit

Feisteillä metsästetään pienriistaa, erityisesti oravia. Ne voidaan luokitella kahteen kategoriaan: mountain feist ja treeing feist.

Mountain feist

  • Appalachian mountain feist
  • Baldwin feist
  • Buckley feist
  • Denmark feist
  • Galla creek feist
  • Kemmer feist
  • Lost creek feist
  • Sport feist
  • Thornburg feist

Treeing feist

  • Amerikanoravakoira
  • Atomic feist
  • Barger feist
  • Boggs creek feist
  • Cajuninoravakoira
  • Charlie feist
  • Fleming creekinoravakoira
  • Hickory grounds feist
  • Horse creek feist
  • Hurley comb's feist
  • Mullins feist
  • Riverun feist

Metsästyspystykorvat

Metsästyspystykorvat ovat pääasiassa hirvi- ja karhukoiria, mutta esimerkiksi laikat ovat erittäin monipuolisia, ja niitä käytetäänkin kaikenlaisen suurriistan metsästykseen.

Hirvikoirat

Hirvikoiriin luokitellaan yleensä keskikokoiset pohjoismaiset metsästyskoirat, eli jämtlanninpystykorva, harmaa- ja mustanorjanhirvikoira, valkoinen ruotsinhirvikoira, hälleforsinkoira, hedenkoira ja karjalankarhukoira. Myös laika-rodut eli itäsiperian-, länsisiperian-, venäläis-eurooppalainen, jakutian-, tšukotkan- ja kamtšatkanlaika ovat ennen kaikkea hirvi- ja karhukoiria, mutta toisinaan ne luetaan omaksi alaryhmäkseen erotuksena pohjoismaisista hirvikoirista. Lisäksi mm. akitaa käytettiin alunperin karhun ja kauriin metsästykseen, ja keskikokoisia japanilaisia pystykorvia käytetään kotimaassaan edelleen mm. villisian metsästykseen. Myös korealaiset pystykorvat, kuten koreanjindonkoira on jalostettu kotimaassaan vastaavaan käyttötarkoitukseen vartioinnin lisäksi.

Haukkuvat lintukoirat

Termi haukkuva lintukoira viittaa pieniin pystykorviin, käytännössä lähinnä suomen- ja pohjanpystykorvaan.

Lähteet

  1. Erälehti.fi - Metsästyskoiran ruokinta tarkkaa eralehti.fi.
  2. SEY: Metsästyskoira tahtoo riistan perään sey.fi.
  3. (21.9.2010). Rotumääritelmä: Plottinajokoira. Suomen Kennelliitto. Viitattu 18.12.2013.
  4. Suomen Kennelliitto. (2013). Bluetick coonhound Koiranet-jalostustietojärjestelmä. Viitattu 18.12.2013.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Coonhound
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Cur
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Feist (dog)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Foxhound
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Malline:Link GA