Tenterfieldinterrieri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tenterfieldinterrieri
Rosie the Champion Tenterfield Terrier.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Australia
Määrä Suomessa 8 rekisteröityä[1]
Rodun syntyaika 1800-luvun loppu
Alkuperäinen käyttö rottakoira, seurakoira
Nykyinen käyttö rottakoira, seurakoira, harrastekoira
Elinikä 12-14 vuotta
Muita nimityksiä Tenterfield Terrier
FCI-luokitus ei FCI-rotu
SKL: ryhmä 3 Terrierit
alaryhmä 2 Pienet terrierit
#902[1]
Ulkonäkö
Säkäkorkeus 25,5-30,5 cm (ihanne 28 cm)
Väritys valkoinen mustin tai maksanruskein merkein ja tricolor

Tenterfieldinterrieri (Tenterfield Terrier) on australialainen koirarotu. Se ei ole FCI:n hyväksymä, mutta sekä Australian kennelliitto ANKC että Uuden-Seelannin kennelliitto NZKC ovat sen tunnustaneet. Suomen Kennelliitto hyväksyi sen 13.12.2012, ja vuoden 2013 alusta se saa osallistua koiranäyttelyihin Suomessa.[2] Vuoden 2019 alussa Suomessa rekisteröintiin ensimmäiset kolme tuontikoiraa, joista kaikki tulivat rodun kotimaasta Australiasta.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tenterfieldinterrierillä on neliömäinen, kiinteä runko eikä sen rakenteessa saa olla liioiteltuja piirteitä. Tämän vuoksi sillä ei tule olla samanlaista pitkänomaista päätä kuin kettuterrierillä. Sen pää on pikemminkin kiilanmuotoinen, takaraivon ja otsapenkereen välisen etäisyyden ollessa yhtä pitkä kuin otsapenkereen ja kuononkärjen välinen etäisyys. Tämän vuoksi sen pää on terrierille epätyypillinen. Rodun ainutlaatuinen ominaisuus on luonnontöpö häntä, joka voi kuitenkin olla minkä pituinen tahansa. Tenterfieldinterrierillä voi myös olla puolipystyt, pystyt tai typistetyt korvat. Hyväksytyt värit ovat maksanruskea-valkoinen, musta-valkoinen, kolmivärinen maksanruskea-parkinruskea-valkoinen ja kolmivärinen musta-parkinruskea-valkoinen.[3] Sallittu säkäkorkeus vaihtelee 25,5-30,5 cm välillä, josta ihannekorkeus on 28 cm.[4]

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pienestä koostaan huolimatta rotu on ystävällinen, seurallinen ja sopeutuva. Se on älykäs ja tyypillisen terrierimäiseen tapaan rohkea.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tenterfieldinterrierin esi-isät saapuivat manterelle ensimmäisten valkoisten uudisasukkaiden mukana, jotka saapuivat Etelä-Englannin Portsmouthista. Näitä pieniä, lähes kokonaan valkoisia koiria käytettiin tuhoeläinten hävittämiseen ja ne sietivät hyvin uuden kotimaansa karuihin sääolosuhteisiin. 1800-luvun lopulla tuhoeläinten tappamiseen ja perhekoirana käytetty koiratyyppi joka tunnettiin nimellä little foxie tai kääpiökettuterrieri oli levittäytynyt laajoille alueille Australian maaseudulle. 1920-luvulla sitä käytettiin sisusteena kaupunkiasunnoissa.[5]

Nimen Tenterfield luullaan toisinaan johtuvan siitä että rotu olisi kotoisin Tenterfieldistä Uudesta Etelä-Walesista. Tosiasiassa Tenterfield on vain yksi Australian monista kaupungeista ja kylistä joissa tämäntyyppisiä pieniä koiria tiedettiin olevan. Tenterfieldin kaupungilla on tärkeä rooli Australian historiassa, ja sen satulakaupan tunnetuin omistaja oli mies nimeltä George Woolnough, jonka hänen lapsenlapsensa, viihdetaiteilija Peter Allen ikuisti Tenterfieldin satulaseppänä. Herra Woolnough omisti useita pieniä koiria; näistä koirista ei kuitenkaan ole valokuvia saatavissa.

Nimen tenterfieldinterrieri esitti televisiossa 1990-luvulla puutarhuri Don Burke[6], minkä jälkeen Etelä-Australian Kääpiökettuterrieri-klubi otti sen käyttöönsä.

Nykyisin rotu on vahva, sitkeä, aktiivinen ja ketterä, ja sen sileä, lyhyt karvapeite tekee siitä helppohoitoisen perhekoiran.[7]

Rotujärjestöt ja kennelliitot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1991 ryhmä Etelä-Australiasta kotoisin olevia harrastajia perusti Etelä-Australian Kääpiökettuterrieri-klubin erotuksena Australian Kääpiökettuterrieri-klubista, joka oli ollut jo jonkin aikaa toiminnassa. Vuonna 1992 he tapasivat muista osavaltioista kotoisin olevia omistajia keskustellakseen rotujärjestöjen tulevaisuudesta. Kävi ilmi, että oli suuria eroavaisuuksia kääpiökettuterrierin toivotun rotutyypin suhteen. Lisäksi nimi kääpiökettuterrieri koettiin haasteellisena, koska ANKC oli sen vuoksi vähällä olla antamatta rodulle virallista hyväksyntää. Vuonna 1993 joukko harrastajia Etelä-Australiasta ja muista osavaltioista perustivat Australian Tenterfieldinterrieri-klubin. Vuonna 2002 ANKC hyväksyi tenterfieldinterrierin ja sijoitti sen ryhmään 2 eli terriereihin. ANKC:n luokitus poikkeaa hieman FCI:n vastaavasta, jossa terrierit ovat ryhmässä 3.

Tenterfieldinterrierin rotumääritelmä[3] eroaa alkuperäisestä kääpiökettuterrierin rotumääritelmästä, ja vaikka nämä kaksi rotua joskus sekoitetaan keskenään, ne ovat kehittyneet eri suuntiin ja ovat nykyisin kaksi erillistä rotua.

Hoito ja terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karvapeite vaatii vain vähän harjausta. Vaikka rotu voi elää terveenä 20-vuotiaaksi asti, keskimääräinen elinikä on 12-14 vuotta.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tenterfieldinterrieri. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä, Suomen Kennelliitto, 2020. Haettu 6.6.2020.
  2. Uusia rotuja Suomessa. Suomen Kennelliitto, 14.12.2012. Haettu 15.12.2012
  3. a b Tenterfieldinterrierin ANKC-rotumääritelmä ANKC Ltd. Viitattu 24 Jan 2012.
  4. SKL. (2.4.2013). Rotumääritelmä: Tenterfieldinterrieri. Suomen Kennelliitto (SKL).
  5. Tenterfieldinterrierin rotuinformaatio The Dog Site. Viitattu 24 Jan 2012.
  6. a b Burken takapiha-arkisto 1998 Tenterfieldinterrieri-artikkeli
  7. Tenterfieldinterrieri Jane Harvey. Viitattu 24 Jan 2012.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Tenterfield Terrier