Australianvinttikoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Australianvinttikoira
Kangaroo Greyhound from 1915.JPG
Avaintiedot
Alkuperämaa  Australia
Määrä Suomessa ei yhtään
Alkuperäinen käyttö näön avulla metsästys, lauman suojelu
Nykyinen käyttö metsästyskoira
Muita nimityksiä Australian Greyhound, Kangaroo Dog
FCI-luokitus ei FCI-rotu
Ulkonäkö
Paino 36 kg

Australianvinttikoira (Australian Greyhound) eli kengurukoira (Kangaroo Dog) on australialainen koirarotu.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Australianvinttikoira on noin 36 kg painava.[1]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eurooppalaisten siirtolaisten mukana Australiaan kulkeutui metsästäviä vinttikoiria kuten englanninvinttikoira, skotlanninhirvikoira ja irlanninsusikoira.[1] Ne takasivat omistajilleen ruuan ottamalla kiinni riistaa kuten emuja, kenguruita ja wallabeita. Ne myös suojelivat varhaisten uudisraivaajien lammaslaumoja dingoilta.

Parhaat näistä koirista risteytettiin keskenään, jotta saatiin yhdistettyä jokaisen rodun ominaisuudet juoksevaksi koiraksi joka pärjäisi maan karuissa ja kovissa olotiloissa. Englanninvinttikoiraa käytettiin nopeutensa ja suurenmoisen näkökykynsä, skotlanninhirvikoiraa sekä irlanninsusikoiraa lujempien raajojensa, tiheämmän karvapeitteensä, voimakkaamman rungon ja erinomaisen sitkeyden vuoksi. On todisteita siitä että myös muita juoksevia ja työskenteleviä rotuja kuten venäjänvinttikoiraa, whippetiä ja salukia käytettiin jalostustyöhön. Suurosa perimästä tulee kuitenkin englanninvinttikoira- ja skotlanninhirvikoira-linjoista.

Rotu jaettiin sittemmin kahteen erilliseen joskin toisiaan muistuttavaan tyyppiin: sileäkarvaiseen australianvinttikoiraan ja karkeakarvaiseen australianhirvikoiraan. Molemmat tunnetaan nopeudestaan, sisukkuudestaan ja voimakkaista rungoistaan.

Australianvinttikoiraa käytetään ainoastaan riistan metsästykseen näön avulla, minkä vuoksi kasvattajat eivät ole järin kiinnostuneita liittymisestä Australian kansalliseen kennelklubiin (ANKC). Pienet metsästäjäryhmät ovat kuitenkin keskustelleet työrekisterin aloittamisesta, joka keskittyisi rodun työominaisuuksiin eikä ainoastaan sen ulkonäköön.[2]

Vaikka australianvinttikoira on harvinainen, sitä silti esiintyy syrjäisillä asuinalueilla, missä kaniinin ja ketun metsästys on suosittu vapaa-ajanviettotapa. Sitä risteytetään myös molossien ja bulldoggien kanssa, jotta sianpurija-koiran sukulinjoihin saataisiin nopeutta ja sisua.

Sileäkarvaisena rotu sopeutuu paremmin kotimaansa lämpimiin osiin, koska sillä ei ole juuri suojaa luonnonvoimia vastaan. Koska se on tyypiltään lähempänä englanninvinttikoiraa kuin hirvikoira-sukulaisensa eikä sillä ole tiheää, suojaavaa karvapeitettä, se on myös altis ihovaurioille metsästäessään vaarallista riistaa kuten dingoja ja villisikoja. Tämän vuoksi se on voimakkuudestaan huolimatta soveltuvampi pienemmän riistan kuten kaniinien, kettujen ja jänisten metsästykseen. Kengurun kaltaisten alkuperäiseläinten metsästys vinttikoirien avulla on nykyisin erittäin laitonta.

Kyky käyttää jäljestysominaisuuksia metsästyksen aikana vaihtelee sukulinjasta toiseen, mutta suurosalla populaatiosta on keskimääräinen hajuaisti ja ne luottavat ennemmin näkökykyynsä. Niillä yksilöillä, joissa on tanskandoggin tai irlanninsusikoiran perimää vaikuttaa olevan paremmat jäljestyskyvyt.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds, s. 51. Trafalgar Square, 2008: North Pomfret, Vermont.
  2. Kangaroodog

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Kangaroo Dog