Australian töpöhäntäinen karjakoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Australian töpöhäntäinen karjakoira
Australian Stumpy Tail Cattle Dog.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Australia
Määrä 1
Rodun syntyaika 1800-luvun alku
Alkuperäinen käyttö paimenkoira
Nykyinen käyttö paimenkoira, harrastekoira
Muita nimityksiä Australian Stumpy Tail Cattle Dog, Stumpy, Töpö
FCI-luokitus ryhmä 1
Ulkonäkö
Säkäkorkeus uros 46-51 cm, narttu 43-48 cm
Väritys sininen ja punakimo

Australian töpöhäntäinen karjakoira (Australian Stumpy Tail Cattle Dog) on työkoira, joka on peräisin Australiasta ja jalostettu paimentamaan karjaa. Jalostuksessa on käytetty sekä Australian alkuperäiskoira dingoa että eurooppalaisia tuontikoiria. Rotu on Suomessa erittäin harvinainen, Kennelliiton jalostustietokannan mukaan on pentue syntynyt viimeksi vuonna 2007[1].

Käyttötarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimensä mukaisesti rodun pääasiallinen käyttötarkoitus on karjalaumojen hallitseminen ja paimennus.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on jalostettu Australiassa 1800-luvun alkupuolella. Sen luomisessa on käytetty dingoja ja blue merle collieta sekä "Timmins Biters" -rotua.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sillä on työkoiran luonne, luontainen kyky työskennellä ja hallita karjaansa, se on uskollinen, rohkea ja työintoinen. "Töpö" on aina valpas, tarkkaavainen ja useimmiten epäluuloinen vieraita kohtaan. Näyttelyissä sen on kuitenkin oltava käsiteltävissä, eikä rotu saa olla aggressiivinen tai arka missään tilanteessa.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koira on töpöhäntäinen, neliömäinen. Uroksen säkäkorkeus on 46–51 cm, nartun 43–48 cm.

Väritykseltään rodun tulee olla sininen tai punakimo. Sininen väritys tulee olla yksivärinen sininen tai yksivärinen siniläikikäs, päässä ja rungossa mustat merkit ovat sallittuja.

Punakimo värityksen tulee olla tasaisen punakimo aluskarvaa myöten, punaiset merkit päässä ja rungossa ovat sallittuja. Valkoiset tai kermanväriset karvat eivät ole sallittuja.

Virheitä ovat ulkonäössä ruskea tai lihanvärinen kirsu, ylä- tai alapurenta, yli 10 cm pitkä häntä, pihtikinttuisuus, vaaleanpunaiset tai valkoiset kynnet, valkoinen tai kermanvärinen karvapeite, typistetty häntä ja tan-merkit.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jalostustietokanta, viitattu 1.8.2012