Australian töpöhäntäinen karjakoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Australian töpöhäntäinen karjakoira
Australian Stumpy Tail Cattle Dog.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Australia
Määrä Suomessa rekisteröity 1
Rodun syntyaika 1830-luku
Alkuperäinen käyttö paimenkoira
Nykyinen käyttö paimenkoira, harrastekoira
Elinikä 12-15 vuotta[1]
Muita nimityksiä Australian Stumpy Tail Cattle Dog, Stumpy, töpö, bouvier australien courte queue, pastor australiano stumpy tail
FCI-luokitus ryhmä 1 Lammas- ja karjakoirat
alaryhmä 2 Karjakoirat
#351
Ulkonäkö
Säkäkorkeus uros 46-51 cm
narttu 43-48 cm
Väritys sininen tai punakimo

Australian töpöhäntäinen karjakoira (Australian Stumpy Tail Cattle Dog) on työkoira, joka on peräisin Australiasta ja jalostettu paimentamaan karjaa. Jalostuksessa on käytetty sekä Australian alkuperäiskoira dingoa että eurooppalaisia tuontikoiria. Rotu on Suomessa erittäin harvinainen, ja Kennelliiton jalostustietokannan mukaan maassamme on rekisteröity vain yksi yksilö.[2].

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koira on töpöhäntäinen ja neliömäinen. Uroksen säkäkorkeus on 46–51 cm, nartun 43–48 cm.

Väritykseltään rodun tulee olla sininen tai punakimo. Sininen väritys tulee olla yksivärinen sininen tai yksivärinen siniläikikäs, päässä ja rungossa mustat merkit ovat sallittuja.

Punakimo värityksen tulee olla tasaisen punakimo aluskarvaa myöten, punaiset merkit päässä ja rungossa ovat sallittuja. Valkoiset tai kermanväriset karvat eivät ole sallittuja.

Virheitä ovat ulkonäössä ruskea tai lihanvärinen kirsu, ylä- tai alapurenta, yli 10 cm pitkä häntä, pihtikinttuisuus, vaaleanpunaiset tai valkoiset kynnet, valkoinen tai kermanvärinen karvapeite, typistetty häntä ja tan-merkit.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sillä on työkoiran luonne, luontainen kyky työskennellä ja hallita karjaansa, se on uskollinen, rohkea ja työintoinen. "Töpö" on aina valpas, tarkkaavainen ja useimmiten epäluuloinen vieraita kohtaan. Näyttelyissä sen on kuitenkin oltava käsiteltävissä, eikä rotu saa olla aggressiivinen tai arka missään tilanteessa.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Australian töpöhäntäinen karjakoira on jalostettu Australiassa 1830-luvulla. On kuitenkin epäselvää, kuka on alun perin keksinyt rodun. Erään teorian mukaan Thomas Simpson Hall olisi vuoden 1830 aikoihin risteyttänyt keskenään dingoja ja pohjoisenglantilaisia smithfieldincollieita, luoden ensimmäiset australiankarjakoirat, jotka vielä tuolloin kulkivat nimellä Hall's Heeler. Toisen teorian mukaan karjanajaja Timmins New South Walesin Bathurstista olisi vuonna 1830 risteyttänyt dingon ja smithfieldincollien, ja lopputuloksena oli punainen, töpöhäntäinen rotutyyppi, jota kutsuttiin nimellä Timmins Biter. Koska ne olivat kuitenkin liian kovaotteisia karjaa kohtaan, tehtiin vielä yksi risteytys - tällä kertaa sileäkarvaisen blue merle-värisen collien tai mahdollisesti sen paikallisen koolie-version kanssa. Dingolta perityi sitkeys, kestävyys ja punainen väritys sekä collielta/koolielta sininen väritys, kun taas smithfieldincollielta periytyi luonnontöpöhäntä.[3]

Nimensä mukaisesti rodun pääasiallinen käyttötarkoitus on karjalaumojen hallitseminen ja paimennus. Vuonna 2001 virallistettiin nimitys "australian töpöhäntäinen karjakoira".[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Australian Stumpy Tail Cattle Dog. American Kennel Club. Viitattu 15.2.2020.
  2. Jalostustietokanta, viitattu 10.2.2020
  3. a b Australian töpöhäntäinen karjakoira. Suomen Kennelliitto, 3.12.2013. Viitattu 10.2.2020.