Amerikanhirvikoira

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amerikanhirvikoira
Staghound.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Määrä Suomessa ei yhtään
Rodun syntyaika 1800-luku
Alkuperäinen käyttö suden, kojootin ja hirven metsästys
Nykyinen käyttö metsästys- ja seurakoira
Elinikä 12–14 vuotta
Muita nimityksiä American Staghound, Staghound
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Paino 20–45 kg
Säkäkorkeus 61–77 cm

Amerikanhirvikoira (American Staghound) on amerikkalainen koirarotu. Vaikka sitä on jalostettu useiden vuosien ajan, sitä ei ole hyväksytty virallisesti missään suuressa kennelliitossa.[1] Se on kuitenkin Rarities Inc -järjestön ja Pohjois-Amerikan Kennelklubin (NAKC) tunnustama ja määrittelemä.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikanhirvikoira on selkeästi longdogin (pienikokoinen lurcher) ja tyypillisen vinttikoiran näköinen, joskin huomattavasti vankkaraajaisempi, tiheänahkaisempi ja runsaskarvaisempi. Siitä on kolme eri karvamuunnosta: karkea, rikkonainen ja sileä. Säkäkorkeus on 61–77 cm ja paino 20–45 kg. Nartut ovat hieman uroksia pienempiä.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on erittäin tyyni ja rakastava, minkä vuoksi siitä saa erinomaisen seurakoiran. Vinttikoirataustasta johtuen se on kuitenkin huono vahtikoira, koska se ei yleensä ole reviiritietoinen. Yksilöt, jotka haukkuvat tuntemattomille saattavat olla poikkeus, ja silloin niiden etuna vartioidessa olisi niiden mainio näkökyky. Suurella osalla on korkea saalisvietti ja ne voivat luokitella riistaksi minkä tahansa pienemmän eläimen, joka juoksee niistä poispäin – jopa kotinsa muut lemmikit.

Amerikanhirvikoiralla on erinomainen näkö ja jotkut käyttävät sen hajuaistia hyödyksi riistan vainuamiseen ilmasta. Joidenkin yksilöiden tiedetään saavuttaneen jäljestävän englanninvinttikoiran nopeuden, mutta jokainen rodun edustaja on viimeksi mainittua kestävämpi ja sitkeämpi.

Rotu tarvitsee vain vähän liikuntaa, sillä se on onnellinen saadessaan vain makoilla talossa. Täten se sopeutuu myös kerrostaloon. Se on kuitenkin jopa ilman liikuntaa hyvin nopea: se tulee pitää kytkettynä julkisilla paikoilla ellei kyseessä ole turvallinen alue.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikanhirvikoira kehitettiin skotlanninhirvikoiran, englanninvinttikoiran ja muutaman muun rodun välisestä risteytyksestä ja jalostettiin nykyiseen muotoonsa 1800-luvulla. Sitä käytettiin aluksi suden ja kojootin kaltaisten petojen metsästykseen, mutta nykyisin se jäljestää hirveä. Kenraali George Custerilla oli vuonna 1846 ajueessaan yksi rodun edustaja. Myös Theodore Roosevelt ja Ernest Thompson Seton käyttivät sitä metsästykseen.

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vinttikoirataustasta johtuen vatsalaukun kiertymän riski on olemassa, jos rotua ulkoiluttaa pian syömisen jälkeen. Muita perinnöllisiä terveysongelmia ei ole todettu. Tyypillinen elinikä on 12–14 vuotta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:American Staghound