Spanieli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Spanieli on lintukoirien alatyyppi, joka tunnetaan FCI:ssä roturyhmänä ylösajavat koirat. Niille tunnusomaisiin piirteisiin lukeutuvat riippuvat korvat ja pitkä, silkkinen karvapeite. Tyypillisimpiä värityksiä ovat muun muassa maksanruskea, blue roan, musta-valkoinen, oranssi-valkoinen, puna-valkoinen ja tricolor. Nykyisin sanaa spanieli käytetään lähinnä brittiläisten rotujen sekä muutaman ranskalaisen spanielityyppisen kanakoiran nimessä, koska se sisältyy niiden alkuperäiseen nimeen (Spaniel, épagneul), vaikka lisäksi muiden muassa viiriäiskoira eli niin kutsuttu ”saksanspanieli” (engl. German Spaniel) täyttää spanielien tunnuspiirteet ja myös virallisesti luokitellaan niiden ryhmään.

Viiriäiskoira, tyypillinen spanielirotu.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka valtaosa spanieleista on kotoisin Britanniasta, niiden esi-isien uskotaan saapuneen saarivaltioon Espanjasta, minkä vuoksi spanieleiden tieteelliseksi nimeksi onkin aikoinaan esitetty Canis extrarius[1] eli "ulkomaalainen" koira. Tämän vuoksi myös Ranskassa otettiin käyttöön latinan sanasta hispaniolus ’espanjalainen’ johdettu nimitys espaigneul.[2] Sittemmin tämäntyyppisiä koiria alettiin kutsua muuallakin Euroopassa nimillä spanjoelen, spioenen ja spaniel (vrt. engl. Spain, holl. Spanje).[3] Alankomaihin kulkeutuneita spanieleita alettiin nimittää peltopyykoiriksi (patrijshond) ja Saksaan kulkeutuneita viiriäiskoiriksi (Wachtelhund) niiden pääasiallisen riistan mukaan. Münsterin alueen seisovista spanieleista sen sijaan käytettiin nimitystä seisoja (Vorstehhund), kun taas Ranskassa samantyyppiset sukulaisrodut, kuten ranskanspanieli, tunnettiin edelleen spanieleina (épagneul).

1500-luvulla elänyt englantilainen fyysikko John Caius kuvasi senaikaisia spanieleita kirjoituksissaan pääosin valkoisiksi koiriksi, joilla oli punaruskeita laikkuja. Hän kuitenkin lisäsi Ranskassa kehittyneen uuden muunnoksen, joka oli kauttaaltaan mustan ja valkoisen kirjava ja jolla musta ulottui marmorimaisena täplityksenä myös valkoiselle alueelle.[4]

Spanielirotuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FCI 8.2: Ylösajavat koirat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Kennelliiton noudattaman Fédération Cynologique Internationalen FCI 8 alajaosto 2 -standardin mukaisesti spanielien roturyhmään kuuluvat seuraavat rodut:

FCI 8.3:n Vesispanielit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FCI 8 -ryhmän alajaostosta 3 eli vesikoirista vesispanieleihin kuuluvat seuraavat rodut:

FCI 7.1.2: Seisovat spanielit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisäksi FCI 7 -ryhmässä on alajaosto 1.2 eli spanielityyppiset kanakoirat, joista moni on selvästi melko spanielimaisia, omaavat spanielille tyypillisen värityksen ja osaa niistä kutsutaankin alkuperäiskielellä nimellä spanieli (mm. bretonia ja muita ranskalaisia rotuja). Nämä koirat ovat ulkoiselta rotutyypiltään käytännössä eräänlaisia spanielin ja setterin välimuotoja.

Alajaostoon kuuluvat kokonaisuudessaan seuraavat rodut:

Muita spanieleita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sukupuuttoon kuolleet spanielit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Spanieliliitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Spanieliliitto ry on vesikoira- ja spanielirotujen harrastajien yhdistys, johon kuuluvat seuraavat spanieli- ja vesikoirarodut:

Amerikancockerspanielilla, cockerspanielilla ja molemmilla springerspanieleilla on sen sijaan erilliset rotuyhdistykset, minkä vuoksi ne eivät kuulu Suomen Spanieliliiton alaisuuteen.

Kääpiöspanielit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joitakin sylikoiria kutsutaan toisinaan spanieleiksi. Näihin lukeutuvat muiden muassa cavalierkingcharlesinspanieli, kingcharlesinspanieli, tiibetinspanieli, ”mannermainen kääpiöspanieli” (papillon ja phalène) ja ”japaninspanieli” (japanese chin). Fenotyypiltään ja alkuperäiseltä käyttötarkoitukseltaan nämä rodut ovat kuitenkin kaukana spanieleista, eivätkä tiibetinspanieli ja japanese chin edes polveudu metsästysspanieleista vaan niiden juuret ovat yhteiset kiinanpalatsikoiran ja mopsin kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Spanieli.