Sussexinspanieli

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sussexinspanieli

Sussex spaniel t43.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Iso-Britannia
Määrä Suomessa rekisteröity 146[1]
Alkuperäinen käyttö metsästyskoira
Nykyinen käyttö ylösajava ja noutava lintukoira
Muita nimityksiä sussexi
FCI-luokitus ryhmä 8
Ulkonäkö
Paino noin 23 kg
Säkäkorkeus ihannekorkeus: 38–41 cm

Sussexinspanieli on Isosta-Britanniasta kotoisin oleva koirarotu. Se on vankkarakenteinen ja toiminnanhaluinen koira. Sussexinspanieli on yksi rauhallisimmista spanieliroduista.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sussexinspanielin tulisi olla lempeä ja miellyttävä, se ei saa olla yhtään aggressiivinen. Tämä spanielirotu on hyvin helposti haukkuva: se on esimerkiksi ainut spanieli, joka haukkuu jäljestäessään. Sussexinspanielille tyypillisiä piirteitä ovat myös perheelle omistautuminen ja itsenäisyys. Sussexinspanieli on ylösajava ja noutava lintukoira, joka on tarkoitettu pääasiassa maatyöskentelyyn (kuten rodun kotimaassa Englannissa). Hyvän nenänsä ansiosta se tekee tarkkaa työtä, matalana ja vahvana koirana sen on helppo kulkea vaikeakulkuisessakin maastossa ryömien aluskasvillisuuden ali. Tarkan hajuaistinsa vuoksi se soveltuu hyvin jäljestäväksi koiraksi, jos koiraa se touhu vain kiinnostaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stump Zoomed.jpg

Sussexinspanieli on vanha englantilainen spanielirotu, joka on tunnettu itsenäisenä rotuna jo vuodesta 1795 lähtien. Tällöin Mr Fuller Sussexin kreivikunnasta aloitti Rosehill Parkissa lähellä Hastingsia rodun määrätietoisen kasvatustyön. Hän jatkoi rodun kasvatusta yli 50 vuotta aina kuolemaansa asti vuoteen 1847. Fullerin koirat ovat nykyisten Berlottan Amadeus sussexien perusta. Toisen maailmansodan jälkeen sussexien lukumäärä oli pienimmillään. Elossa oli vain 8 koiraa, jotka kaikki olivat Mrs Freerillä Fourelovers kennelissä. Tarkasti suunniteltua sisäsiitosta käyttäen näiden koirien avulla saatiin rotu säilytetyksi.Yksi pentue aina vuosittain. Apunaan hänellä oli rodun eteenpäin viemisessä muutamia muiden rotujen kasvattajia mm. Mrs Munday Sharland kennelistä. Ilman Mrs Freer´in uhrautuvaa omistautumista rodulle, ei rotua enää tänä päivänä olisi olemassa. Mrs Freer kasvatti rotua lähes 50 vuotta aina kuolemaansa asti (1984). Alusta asti tämä kultaisen maksan (Golden liver) värinen spanieli oli useaan otteeseen kuolemassa sukupuuttoon. Se ei ole koskaan ollut suuren yleisön suosiossa hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sussexinspanieli.
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto. Viitattu 4.9.2016)