Amerikanleopardikoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amerikanleopardikoira
Lep2.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Määrä Suomessa ei yhtään
Alkuperäinen käyttö karhun metsästys
Nykyinen käyttö pienriistan metsästys (puuhun ajava cur), karhun ja puuman metsästys
Muita nimityksiä American Leopard Hound, Leopard Cur
FCI-luokitus ei;
AKC: Foundation Stock Service
Ulkonäkö
Paino uros 20,5-34 kg, narttu 16-29,5 kg
Säkäkorkeus uros 56-68,5 cm, narttu 53-63,5 cm
Väritys leoparditäplikäs

Amerikanleopardikoira (American Leopard Hound) on yhdysvaltalainen koirarotu. Se ei ole FCI:n tunnustama, mutta American Kennel Club on hiljattain lisännyt sen Foundation Stock Service -luokkaan, mikä vastaa FCI:n Breeds Provisionally Accepted -luokitusta. United Kennel Club luokittelee sen ryhmään Scenthound eli "Ajokoirat". Toisinaan rotu sekoitetaan virheellisesti catahoulanleopardikoiraan, koska molemmista voidaan käyttää nimitystä Leopard Cur.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikanleopardikoira on joko keskikokoinen tai kookas, voimakas, hieman korkeuttaan pidempi cur-tyyppinen metsästyskoira. Sen pää on leveä, otsapenger kohtuullisesti erottuva ja kuono voimakas. Riippuvat korvat ovat korkealle kiinnittyneet ja häntä suora ja pitkä. Karvapeite on tiheä ja ihonmyötäinen. Väritys on leopardimaisen täplikäs samaan tapaan kuin catahoulanleopardikoiralla, ja laikut voivat olla sekoitus keltaista, mustaa, brindleä, black & tania, punaista, sinistä ja hiirenharmaata. Valkoiset läiskät ja valkoinen kauluri sallitaan, kunhan valkoinen ei ylitä 1/3 koko karvapeitteen väristä.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotua käytetään enimmäkseen puuhun ajavana koirana, jonka tehtävä on nimensä mukaisesti ajaa saalis puuhun ja jäämällä sen juurelle haukkumaan ilmoittaakseen sijainti metsästäjälle. Sen kykyä olla itse vahingoittamatta ajamaansa riistaa pidetään merkittävänä. Puuhun ajettavan pienriistan lisäksi sillä metsästetään karhua ja puumaa.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UKC-rotumääritelmän mukaan rodun juuret johtavat espanjalaisten uudisasukkaiden koiriin, jotka sekoittuivat nykyisen Meksikon alueella paikallisten koirien kanssa. Näiden koirien jälkeläisiä käytettiin pohjoisemmassa ensin karhun ja sittemmin monipuolisempaan metsästykseen.

Vuonna 1960 rodun kasvattajat perustivat American Leopard Cur Breeders Association -yhdistyksen.[1] United Kennel Club hyväksyi rodun vuonna 1998 nimellä Leopard Cur, mutta vaihtoi sen vuonna 2008 muotoon American Leopard Hound. 19. syyskuuta 2012 American Kennel Club hyväksyi sen mukaan Foundation Stock Service-listalleen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:American Leopard Hound