Cur

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nuori mountain cur.

Cur viittaa tietynlaiseen summittaisesti jalostettuun, usein ulkonäöltään vakiintumattomaan työskentelevään koirarotuun tai -tyyppiin. Sanalla voidaan tarkoittaa myös mitä tahansa tämäntyyppistä koiraa. Englannin kielessä cur tarkoittaa myös yleisemmin rakkikoiraa.

Cur-rotujen kaltainen roturyhmä on feistit, pienet terrierin kaltaiset koirat, jotka on jalostettu metsästämään tuholaisia.

Nimen alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sanan cur alkuperä johtaa juurensa 1200-luvulle. Sen uskotaan olevan lyhenne keskienglannin sanasta curdogge, joka johtuu sanasta curren ’murista’.[1] Dictionary of True Etymologiesin mukaan sanan alkuperäiset juuret voivat olla germaanisissa kielissä, mahdollisesti muinaisnorjassa, jossa kurra tarkoittaa marmattamista.[2] Mikäli asia on niin, sana voi olla onomatopoeettinen.

Toinen selitys on että sana voi olla sanan cu johdos, joka tarkoittaa gallisilla kielillä ajokoiraa.

Aiempi käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historiallisesti sanoja cur ja feist käytettiin Englannissa tarkoittamaan pieniä metsästyskoiria feistien ollessa pienempiä ja curien 30 paunaa tai kookkaampia. Elisabetin aikaiset ihmiset ovat saattaneet käyttää sanaa cur viitatakseen terrieriin.

Sana cur näyttää olevan puhekielinen. Vuonna 1790 Thomas Bewick kirjoitti:[3]

Cur on luotettava ja hyödyllinen apulainen farmarille ja paimenelle; ja vaikka luonnontieteilijät eivät ota sitä huomioon erillisenä rotuna, se on nyt yleisesti käytetty, erityisesti Pohjois-Englannissa ja niin suurta huomiota sen jalostus on kiinnittänyt ettei sitä voi olla luokittelematta pysyväksi. Se työskentelee pääosin karjan ajamisessa; missä se on erittäin hyödyllinen. Se on kookkaampi, vahvempi ja hurjempi kuin paimenen koira; ja sen karva on sileämpää ja lyhyempää. Se on yleensä musta ja valkoinen. Sen korvat ovat puolipystyt; ja moni syntyy töpöhäntäisenä, joka näyttää siltä kuin häntä olisi typistetty. Se puree hyvin innokkaasti; ja kun se aina hyökkää kannuksiin, karja ei pysty puolustautumaan sitä vastaan: tällä tavalla se sopii mitä parhaiten härkää vastaan, jonka se nopeasti pakottaa juoksuun. Sen terävänäköisyys on epätavallisen suuri. Se tuntee isäntänsä pellot ja on kiinnostunut ainoastaan niillä olevasta karjasta: hyvä koira katselee, kiertää alueet; ja jos tuntematonta karjaa sattuu ilmaantumaan paimennettavien keskelle, se rientää nopeasti sen luo ja ajaa inokkain puremin sen erilleen.

Cur esiintyi myös skottilaisessa aikakauslehdessä Blackwood's Magazine vuonna 1819. Artikkeli, Species and Historic lineage of Canine derivations, jonka Sir P. Sean Lacey Lontoosta (1776–1842) on kirjoittanut, mainitsee "rikollisten ja cur-rotujen erottamisen kunniallisista".

Varhainen Webster's Dictionaryn määritelmä sanoo "arvoton koira tai koira joka polveutuu sudesta".

Cur-rodut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cur on myös metsästyskoiratyyppi ja monikäyttöinen koira joka jalostettiin Yhdysvaltojen maalaisseuduilla. Curia käytetään kuvaamaan tämän tyyppistä koiraa, vaikkei se kuvaakaan tiettyä rotua. Cur-rotuja ei yleensä olla rekisteröity suurimmissa näyttelyrekistereissä, joten tietyn ulkonäön valitseminen ei ole ollut pääasia niiden kehittämisessä. Ne valitaan yleensä metsästys- tai työkyvyn perusteella, vaikka jotkut kasvattajat tunnetaan myös koiriensa paimenkyvyistä. Suurosa cur-roduista on rotumääritelmässä mainitulta ulkonäöltään joustavan vaihtelevia; tarpeeksi jotta täydellistä rotumääritelmää on vaikea kirjoittaa. Monimuotoisuus ulkonäössä ja fyysisten kykyjen perusteella tehty valinta ovat tehneet roduista geneettisesti hyväkuntoisia ja terveitä.

Ne polveutuvat eurooppalaisista koirista jotka maahanmuuttajat toivat meren yli ja jotka mahdollisesti risteytyivät alkuperäisten amerikkalaisten koirien kanssa. Toisin kuin todellinen sekarotuinen joka jalostuu sattumanvaraisesti ilman ihmisen asiaan puuttumista, curien jalostus on ihmisten suunnittelemaa.

Samankaltainen roturyhmä ovat feistit, pienet terrierin kaltaiset koirat joita jalostetaan samalla Yhdysvaltain alueella pieneläinten metsästykseen ja pitämään tuholaiset poissa maatiloilta. Feist-rodut ovat ulkonäöltään hieman yhtenäisempiä kuin curit, koska ne jalostettiin yksinomaan työkäyttöön.

Curit luokitellaan myös amerikanpitbullterrierin veljeskoiraksi. Niillä on samanlainen leveärintainen ja kuivarunkoinen muoto. Niillä on myös olennaisesti samantyyppiset kasvot kuin pitbullilla.

Cur-rotuihin kuuluvat:

Rekisteröinti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Usea vähemmän tunnettu kennelklubi rekisteröi useita cur-rotuja perustuen niiden sukulinjoihin ja esi-isiin ja joitain erillisiä linjoja rekisteröidään jokaisessa rodussa. National Kennel Club on rekisteröinyt näitä rotuja vuosikymmenten ajan ja on kuuluisa järjestämistään metsästyskilpailuista.

Nykyisin United Kennel Clubilla on aktiivinen rekisteröintiohjelma ja kilpaileva metsästysohjelma näille koirille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Room, Adrian, Routledge & Kegan Paul, London and New York, 1986
  2. http://www.merriam-webster.com/dictionary/cur
  3. Thomas Bewick: A General History of Quadrupeds, Newcastle, 1790, sivut 286-287

Käännös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Cur