Blue lacy

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Blue Lacy

BlueLacyPhoto1.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Määrä Suomessa muutama kappale
Rodun syntyaika 1800-luku
Alkuperäinen käyttö metsästys ja paimennus
Nykyinen käyttö metsästys- ja paimenkoira
Muita nimityksiä Texas Blue Lacy, Lacy, Lacy Dog, Lacy Game Dog, Lacy Hog Dog
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Paino 11-23 kg
Säkäkorkeus 46-63 cm
Väritys sininen, punainen tai tricolor

Blue Lacy, myös lacy dog[1], on amerikkalainen työkoirarotu. Se jalostettiin Teksasissa 1800-luvun puolivälissä, ja on ainoa teksasilainen koirarotu.[2] Teksasin senaatti rekisteröi Lacyn ensi kerran vuonna 2001. Senaatin päätöksessä nro. 436 77. lainsäädäntöelin kunnioitti lacyä "todellisena teksasilaisrotuna". Kesäkuussa 2005 blue lacystä tuli Teksasin virallinen osavaltiorotu.[2]

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lacy on vahva, nopea ja kevytrakenteinen. Paino on suhteessa säkäkorkeuteen. Säkäkorkeus on 46-53 cm. National Lacy Dog Associationin mukaan koiran painon tulisi olla säkäkorkeudesta ja työkunnosta riippuen nartuilla 11-20 kg ja uroksilla 16-23 kg.[1] Teksasin senaatin vuonna 2005 asettama rotumääritelmä poikkeaa muista: säkäkorkeus 46-63 cm ja paino 14-23 kg.[2]

Väri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka rotua yleensä kutsutaan blue lacyksi, rodussa hyväksytään kolme väritystä. Sininen voi olla mikä tahansa harmaan sävy vaaleanhopeasta tummaan hiileen. Punainen vaihtelee kermanvaaleasta ruosteenpunaiseen. Tricolorilla on sininen pohjaväri ja punaiset merkit. Sinisiä merkkejä ei hyväksytä punaisilla koirilla. Valkoista pitäisi esiintyä rinnassa ja voi ulottua leuasta nivusiin. Valkoista pitäisi myös olla yhdessä tai useammassa käpälässä. Äärimmäinen valkoisuus on epätoivottavaa ja merkit kasvoissa tai keskilinjan yläpuolella ovat hylkääviä virheitä. Silmät ovat terävät ja valppaat, ja niiden väri vaihtelee kirkkaankeltaisesta syvänruskeaan.[1]

Karvapeite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karvapeitteen tulee olla lyhyt, sileä ja tiheä. Äärimmäisen pitkä tai karkea karva on hylkäävä virhe. Lacy tarvitsee vain vähäistä harjausta.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tricolor lacy

Lacy on älykäs, kiihkeä, aktiivinen ja valpas. Koska se jalostettiin sekä metsästys- että paimenkoiraksi, sillä on voimakas vietti sekä suurriistan metsästämiseen että karjan ohjailuun. Lacy on luontaisesti suojeleva ja voi olla vieraita kohtaan varautunut. Nuorella koiralla voi olla liikaa energiaa ja viettiä ollakseen pienten lasten kanssa. Rotu on helppo kouluttaa, sillä se oppii uudet taidot nopeasti.

Lacy on työkoira ja tarvitsee siksi tekemistä. Rodulle erityisen hyvin soveltuvia töitä ovat muun muassa paimennus, verijälki, riistan puuhun ajaminen ja villisian metsästys.[3][4][5][6] Näiden perinteisten töiden lisäksi rodulle sopivat myös agilityn kaltaiset urheilulliset lajit, joissa tarvitaan älykkyyttä, innokkuutta, nopeutta ja ketteryyttä.[7] Koiran paimenvaistoa ja koulutettavuutta voidaan arvioida paimennuskokeissa. Paimenvaistoiset lacyt voidaan kouluttaa kilpaileviksi karjakoiriksi.[8]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punainen lacyn pentu

Lacy nimettiin Lacyn veljesten Frank, George, Ewin ja Harry mukaan, jotka vuonna 1858 muuttivat Kentuckystä Teksasiin ja asettuivat Burnetin piirikuntaan.[2] Kantakoira oli Lacyn perheen mukaan englanninpaimenkoiran (tai kojootin), englanninvinttikoiran ja suden risteytys.[9] Päätöksessä 108 mainitaan myös ajokoira.[2] Veljekset jalostivat koiran luonnollisia paimenvaistoja jotta se voisi paimentaa perheen vapaana kulkevien karjuja.[10]

15. maaliskuuta 2005 Teksasin osavaltion 79:ssä lainsäädännössä edustaja Joaquin Castro esitti blue lacya Teksasin osavaltiokoiraksi. Teksasin edustajainhuone hyväksyi esityksen numerolla 108 15. maaliskuuta 2005 ja senaatti kymmenen päivää myöhemmin. 18. kesäkuuta samana vuonna kuvernööri Rick Perry allekirjoitti säädöksen, ja blue lacysta tuli Teksasin virallinen osavaltionkoirarotu.[2] Jukka Autio toi Blue Lacyt suomeen talvella 2014.lähde?

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blue lacy on hyvin terve rotu. Koska sitä jalostettiin sukupolvien ajan viljelijöiden ja metsästäjien tarpeiden mukaiseksi, se on tarpeeksi vankka pärjätäkseen vaikeassa maastossa ja vaikeissa työskentelyolosuhteissa. Iho-ongelmia ja ruoka-allergioita voi esiintyä. Diluutioalopeciaa esiintyy harvinaisena.[11]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c The Official Lacy Dog Standard LacyBreed.com. National Lacy Dog Association. Viitattu 15. maaliskuuta 2009.
 2. a b c d e f State of Texas, House Concurrent Resolution No. 108, viitattu Texas State Dog Breed NetState. NState LLC. Viitattu 15. maaliskuuta 2009.
 3. Lacys at Julkaisu: Herding Cattle Julkaisuing Lacys: Official Blog of True Julkaisuing Lacy Dogs. July 1, 2009. National Lacy Dog Association. Viitattu 8. heinäkuuta 2009.
 4. Lacys at Julkaisu: Blood Tracking Julkaisuing Lacys. November 29, 2008. op. cit.. Viitattu 15. maaliskuuta 2009.
 5. Lacys at Julkaisu: Trap Line Dogs Julkaisuing Lacys. 8.12.2008. op. cit.. Viitattu 15. maaliskuuta 2009.
 6. Lacys at Julkaisu: Hog Hunting with Dogs Julkaisuing Lacys. November 21, 2008. op. cit.. Viitattu 15. maaliskuuta 2009.
 7. Lacys at Julkaisu NationalLacyDog.org. National Lacy Dog Association. Viitattu 8. heinäkuuta 2009.
 8. {{{title}}}. 
 9. Texas Blue Lacys are the Official State Dog of Texas LacyDog.com. Texas Lacy Game Dog Association. Viitattu 15. maaliskuuta 2009.
 10. Harris, Sam E.: Hog Dogs! Llano County, Texas, Ranchmen, Who Profit From Wild Range Hogs, Depend on Acorns and their Hog Dogs NationalLacyDog.org. Tammi/helmikuu 1956. op. cit.. Viitattu 15. maaliskuuta 2009.
 11. Hair Loss and Color Dilution Alopecia in Blue Lacys Julkaisuing Lacys. February 4, 2009. op. cit.. Viitattu 10. toukokuuta 2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]