Kreetankoira

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kreetankoira

Kritikos Lagonikos 02.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Kreeta, Kreikka
Määrä Suomessa kahdeksan
Rodun syntyaika yli 2000 eaa.
Alkuperäinen käyttö metsästyskoira
Nykyinen käyttö jäniksen ja kaniinin metsästys
Muita nimityksiä Kritikós Ichnilátis, Kritikós Lagonikós, Cretan Greyhound, Cretan Hound, Cretan Scenthound, Kreetanvainukoira
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Paino 15-25 kg
Säkäkorkeus uros 52-60 cm, narttu 50-58 cm
Väritys useita

Kreetankoira (kreik. Κρητικός Ιχνηλάτης, Kritikós Ichnilátis), jota toisinaan kutsutaan suomeksi nimellä kreetanvainukoira[1], on vanha alkukantainen metsästyskoira. Se on vielä harvinainen Kreikan ulkopuolella, mutta sekä Suomessa että Saksassa tiedetään nykyisin olevan molemmissa n. 8 yksilöä, minkä lisäksi yksittäisiä koiria on viety Alankomaihin ja Kanadaan.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kreetankoira muistuttaa paariakoiraa, podencoa ja jotkut yksilöt etäisesti myös whippetiä, vaikkei se olekaan yhtä sirorakenteinen kuin whippet. Uroksen säkäkorkeus on 52–60 cm ja nartun 50–58 cm, paino vaihtelee sukupuolesta riippumatta 15–25 kg välillä. Värejä on useita. Tunnusomaista on pitkäraajaisuus ja hoikkarakenteisuus. Korvat ovat pystyt tai puolipystyt. Häntä muistuttaa mopsin häntää.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kreetankoira on aktiivinen ja toimelias. Sillä on voimakas metsästysvietti, ja se onkin Kreetalla hyvin arvostettu jäniskoira. Kotioloissa se on kuitenkin siisti ja rauhallinen. Vieraita kohtaan se on useimmiten arka tai varautunut, mutta omaa perhettään kohtaan ystävällinen, leikkisä ja oppivainen. Se tulee yleensä toimeen muiden koirien kanssa.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kreetankoira on yli 4 000 vuotta vanha kreetalainen rotu. Se tunnettiin aiemmin nimillä Kritikos Ichnilatis ja englanniksi Cretan Scenthound eli kreetanjäljestyskoira, mutta rodun elvytyksen jälkeen se sai nimet Kritikos Lagonikos (lagos =jänis, lagoniko=ajokoira) ja englanniksi Cretan Hound eli kreetanajokoira. Se on kuitenkin niin ulkomuodoltaan, käyttötarkoitukseltaan kuin historiallisestikin lähempänä Iberian niemimaalta peräisin olevaa podencoa, joten oikeampi luokitus on alkukantainen metsästyskoira.

Historia Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2007 alussa Suomeen tuotiin kaksi ensimmäistä fawn-väristä rodunedustajaa Kreikasta.[2] Vuoden 2008 puolivälissä näille kahdelle yksilölle syntyi Suomen ensimmäinen pentue, ja sittemmin tänne on tuotu ainakin yksi niin ikää fawn yksilö lisää Kreetalta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b "Ensimmäiset kreetanvainukoirat kasvamassa Suomessa". Matkakohteena Kreeta, vol 4/2009, s. 6. Viitattu 17.12.2013.
  2. (29.7.2007). Super Summer Show. Megamagee blogi. Viitattu 17.12.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]