Valkoinen kreikanpaimenkoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valkoinen kreikanpaimenkoira
Avaintiedot
Alkuperämaa  Kreikka
Määrä Suomessa ei yhtään
Rodun syntyaika vanha
Alkuperäinen käyttö laumanvartija
Nykyinen käyttö laumanvartija, vahtikoira
Muita nimityksiä Lefkó Ellinikó Tsopanóskylo, Lefkós Ellinikós Poimenikós, Skýlos tou Olýmpou, White Greek Shepherd Dog, White Greek Mountain Dog, White Hellenic Moloss, Olympus Mountain Dog, Olympus Wolfhound, Vit Grekisk Herdehund
FCI-luokitus ei FCI-rotu
KOH: 1 Lammas- ja karjakoirat
alaryhmä 1 Lammaskoirat
Ulkonäkö
Paino suhteessa säkäkorkeuteen
Säkäkorkeus uros 68–75 cm, narttu 65–72 cm
Väritys valkoinen; sitruunanväriset korvat hyväksytään, mutta ne eivät ole toivottu ominaisuus

Valkoinen kreikanpaimenkoira (kreik. Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο, Lefkó Ellinikó Tsopanóskylo) on kreikkalainen koirarotu, joka on kotoisin Ólymposvuorilta. Kynologikós Ómilos Elládos (KOE) eli Kreikan Kennelliitto on tunnustanut sen virallisesti ja se saa täten osallistua Kreikassa järjestettäviin kansallisiin näyttelyihin.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkoinen kreikanpaimenkoira on kookas, lihaksikas ja jalomuotoinen. Sen runko on voimakas olematta kuitenkaan raskas. Raajat ja häntä ovat pitkät. Liikkeet ovat nopeat ja joustavat. Karvapeite on pitkä, suora, hieman karhea ja tiheä. Rungossa ja raajojen takaosissa se on n. 9–12 cm pitkää; päässä ja raajojen etuosissa se on lyhyempää (1–2 cm) ja niskan ympärillä ja hännässä pidempää (14–25 cm). Uroksille karvapeite muodostaa niskan ympärille tuuhean kauluksen. Väritys on aina valkoinen, ja vaikka sitruunanväriset korvat hyväksytään, toivotuin on aina täysin valkoinen. Urosten säkäkorkeus on 68–75 cm ja narttujen 65–72 cm, ja paino on molemmilla sukupuolilla suhteessa säkäkorkeuteen. Koon tulee yleisesti ottaen antaa vaikutelma voimakkaasta, muttei raskaasta koirasta.[1]

Rotu eroaa selvästi toisesta kreikkalaisesta vuoristokoirasta, kreikanpaimenkoirasta, joka on sitä massiivisempi. Sen sijaan se muistuttaa enemmän muita kookkaita valkoisia laumanvartijoita, kuten turkkilaista akbashia ja unkarilaista kuvaszia.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkoinen kreikanpaimenkoira on älykäs ja voimakasluonteinen laumanvartija, joka kuitenkin suhtautuu ystävällisesti läheisimpiin ihmisiin.[1] Sitä on alun perin käytetty lampaiden, vuohien ja karjan suojeluun petojen hyökkäyksiä vastaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Leiko Helliniko Tsopanoskilo. KOH. Haettu 15.11.2012
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Leiko helliniko tsopanoskilo