Englanninpesukarhukoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Englanninpesukarhukoira
English Coonhound.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Määrä Suomessa ei yhtään
Alkuperäinen käyttö pesukarhun metsästys
- puuhun ajava koira
Nykyinen käyttö metsästys-, vahti- ja perhekoira
Muita nimityksiä English Coonhound, American English Coonhound, Redtick Coonhound, English Fox and Coonhound
FCI-luokitus ei FCI-rotu
AKC: Hound
Ulkonäkö
Väritys punatäplikäs, sinitäplikäs, tricolor tai tricolor täplikäs

Englanninpesukarhukoira (English Coonhound) on nimestään huolimatta amerikkalainen koirarotu, joka tunnetaan toisinaan punatäplikkäänä pesukarhukoirana (Redtick Coonhound). Yleensä sitä kasvatetaan kotimaansa eteläosissa.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanninpesukarhukoira kuuluu amerikkalaiseen coonhound-tyyppiin.

Väritys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisin kuin muilla coonhoundeilla eli pesukarhukoirilla, tällä rodulla sallitaan vaihteleva väritys. Se voi olla punatäplikäs, sinitäplikäs, kolmivärinen tai kolmivärinen täplikäs. Punaiset merkit ovat kuitenkin dominoivat ja sen vuoksi redtick on sille yleinen nimitys. Värivariaatiot ovat yleisiä jopa saman pentueen yksilöiden välillä, mikä osoittaa populaation geneettisen perimän olevan monipuolinen.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanninpesukarhukoira on vahvatahtoinen, ellei jopa omapäinen ja vaatii enemmän kärsivällisyyttä koulutuksessa kuin toiset rodut. Nuorena se on normaalisti äärimmäisen aktiivinen, leikkisä ja huomionhakuinen ja kaipaa paljon liikuntaa. Se asettuu herkeämättömästi joka paikkaan eikä se siksi sovi ihmisille jotka eivät halua koiria sohvilleen ja sänkyihinsä. Jotkut uskovat että värin sallitun vaihtelevuuden vuoksi kasvattajat ovat kyenneet keskittymään paremmin älykkyyden ja metsästysominaisuuksien kaltaisten piirteiden jalostamiseen. Kuten kaikki pesukarhukoirat, myös tämä rotu on yleensä hyväluonteinen ja erittäin sosiaalinen. Vauhkoontuneisuus ja aggressiivisuus luokitellaan United Kennel Club:n rotumääritelmän mukaan virheiksi.

Englanninpesukarhukoirasta saa erinomaisen perhekoiran, koska se on jalostettu metsästyskäyttöön miellyttävää, muiden kanssa toimeen tulevaa luonnetta ajueessa edellyttäen. Se on myös sopiva vahtikoira, koska se on äärimmäisen äänekäs: melodisista pitkittyneistä ulvauksista aina lyhyisiin, räjähdysmäisiin haukkuihin.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on kotoisin Kaakkois-Yhdysvalloista, jossa se kehitettiin amerikankettukoirasta, englanninkettukoirasta, eurooppalaisista metsästyskoirista ja paikallisista alkuperäiskoirista, jotka jäljestivät ja ajoivat puuhun erilaisia eläimiä.lähde? Se rekisteröitiin alun perin englantilaiseksi kettu- ja pesukarhukoiraksi (English Fox and Coonhound) ennen kuin kuusi pesukarhukoiraa erotettiin omaksi ryhmäkseen. United Kennel Club erotti 1940-luvulla sinisen pesukarhukoiran ja walkerinpesukarhukoiran toisistaan, mitä seurasi myös englanninpesukarhukoiran luokittelu.[1]

Rotu kuuluu amerikkalaisiin ns. "puuhun ajaviin koiriin" (treeing dogs). Kun riista on paennut puuhun, koira ilmoittaa sen sijainnin metsästäjälle haukkumalla puun juurella.[1] Englanninpesukarhukoira ajaa puuhun erityisesti pesukarhua, ja sitä käytetään puuhun ajamisen lisäksi usein myös jäljestykseen. Se myös osallistuu kilpailuihin jotka tunnetaan "yömetsästyksenä", joista suurimmat ovat English Days ja Southern English Days. Molemmissa on myös näyttelykilpailuja ja vesikokeita.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds, s. 226. Trafalgar Square, 2008: North Pomfret, Vermont.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:English Coonhound