Hälleforsinkoira

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hälleforsinkoira
Hades Mosshult Hälleforsare.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa Ruotsin lippu Ruotsi
Määrä Suomessa rekisteröity 46[1]
Rodun syntyaika 1930-luku
Alkuperäinen käyttö hirvikoira
Nykyinen käyttö hirvikoira
Muita nimityksiä Hälleforshund, Hällefors
FCI-luokitus ei FCI-rotu, SKL ryhmä 5
Ulkonäkö
Säkäkorkeus uros 55-63 cm, narttu 52-60 cm
Väritys kellertävän punainen mustalla maskilla

Hälleforsinkoira on hirvenmetsästyksessä käytettävä koira, joka kuuluu pystykorvien ja alkukantaisten koirien ryhmään (nro 5). Vaikka rotu ei ole FCI:n hyväksymä, Suomen Kennelliitto on tunnustanut sen.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hälleforsinkoira on selvästi metsästyskoiratyyppinen pystykorva, jonka koko vaihtelee keskikokoisesta suureen. Se on suorakaiteen muotoinen eli rungon pituus on jonkin verran säkäkorkeutta suurempi. Se on voimakas ja ryhdikäs. Selkä on suora ja voimakaslihaksinen. Sen pää on pitkänomainen ja kiilanmuotoinen.

Hälleforsinkoiran peitinkarva on karkeaa aluskarvaa pitempää. Aluskarva on pehmeää, tiivistä ja runsasta kellanvalkeaa. Turkki on kellanpunainen, kuono tumma.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hälleforsinkoira on luonteeltaan itsevarma, sosiaalinen ja ihmisystävällinen. Se kaipaa runsaasti liikuntaa, eikä siten sovellu omistajalle, jolla ei ole aikaa koiralle myös metsästyskauden ulkopuolella. Se ei sovellu usean henkilön hallittavaksi.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on saanut alkunsa Hälsinglandissa Keski-Ruotsissa 1930-luvulla. Siellä erityyppisiin hirvikoiriin sekoittui venäläisiä otsjakkilaikoja (länsisiperianlaika), mistä muodostui myöhemmin nykyisen hälleforsinkoiran kantapopulaatio. Todennäköisesti rotuun on sekoittunut myös jämtlanninpystykorvaa, suomenpystykorvaa ja norjanharmaahirvikoiraa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]