Jääkiekon A-nuorten SM-liiga

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nuorten SM-liiga
Jääkiekon A-nuorten SM-liiga logo.jpg
Laji Jääkiekko
Maa(t) Suomen lippu Suomi
Perustettu 1945
Joukkueita 16
Hallitseva mestari TPS

Jääkiekon Nuorten SM-liiga on 16 joukkueesta koostuva Suomen Jääkiekkoliiton alainen nuorten jääkiekkosarja (A-juniorit eli 20 v. ja nuoremmat). Siellä pelaavat kaikkien 14 miesten SM-liigajoukkueen A-juniorijoukkueet sekä lisäksi kaksi muuta seuraa, joiden miesten edustusjoukkueet pelaavat Suomi-sarjassa ja KHL:ssä. Nuorten SM-liigan mestaruuspokaali on Legacy Bowl, jonka kanadansuomalaisten yhteisö lahjoitti kiertopalkinnoksi keväällä 2013.[1] Nuorten Suomen mestaruudesta on pelattu vuodesta 1945 lähtien ja Tampereen Ilves on kerännyt mestaruuksia eniten – 21 kertaa.

Sarjajärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorten SM-liigan runkosarja pelataan kolminkertaisena sarjana, eli jokainen joukkue pelaa jokaista muuta joukkuetta vastaan kolme kertaa. Näin ottelumääräksi muodostuu 45 ottelua joukkuetta kohden. Lisäksi jokainen joukkue osallistuu kauden aikana neljän joukkueen turnaukseen, jolloin ottelumäärä nousee 48:aan.

Kahdeksan parhaiten runkosarjassa sijoittunutta joukkuetta pelaavat playoff-ottelut. Puolivälierät pelataan siten, että runkosarjan 1. kohtaa 8. sijoittuneen. Muut otteluparit ovat 2.–7., 3.–6. ja 4.–5. Välierissä runkosarjassa parhaiten sijoittunut kohtaa huonoiten sijoittuneen ja toiseksi paras toiseksi huonoiten sijoittuneen. Näiden otteluparien voittajat kohtaavat loppuottelusarjassa ja häviäjät pronssiottelussa. Kaikki pudotuspelisarjat pelataan paras viidestä -järjestelmällä, eli ottelusarjan voittoon tarvitaan kolme voittoa. Pronssiottelu pelataan kuitenkin yhdestä voitosta.

Vuonna 2008 voimaan astui uusi käytäntö, jonka mukaan joukkueessa saa pelata neljä yli-ikäistä pelaajaa. Samalla sääntöjä muutettiin siten, että liigaan voi nousta mutta sieltä ei voi pudota. Jokipojat on poikkeus eli voi pudota; edustusjoukkue ei pelaa miesten SM-liigassa.

Nuorten SM-liigaa alempanana on A-nuorten Mestis.

Joukkueet 2014–2015[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A-nuorten SM-liigan palkinnot on jaettu nykyisillä nimillään kaudesta 2010–2011 lähtien, kun jääkiekkoliitto julkisti 62 uutta pelaajapalkintoa marraskuussa 2010.[2][3]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tällainen on Legacy Bowl, Nuorten SM-liigan uusi palkintopokaali, viitattu 31.3.2013
  2. Mennander, Pasi: Jääkiekkoliitto julkisti suuren palkintouudistuksen Leijonat.fi. 14.11.2010. Suomen Jääkiekkoliitto. Viitattu 24.9.2014.
  3. Mennander, Pasi: Nuorten SM-liigan palkinnot 2010-11 - Tässä nimilista! Leijonat.fi. 11.3.2011. Suomen Jääkiekkoliitto. Viitattu 24.9.2014.
Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.