Jääkiekon A-nuorten SM-liiga

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nuorten SM-liiga
Jääkiekon A-nuorten SM-liiga logo.jpg
Laji Jääkiekko
Maa(t) Suomen lippu Suomi
Perustettu 1945
Joukkueita 18
Hallitseva mestari HPK

Jääkiekon Nuorten SM-liiga on 18 joukkueesta koostuva Suomen Jääkiekkoliiton alainen nuorten jääkiekkosarja (A-juniorit eli 20 v. ja nuoremmat). Siellä pelaavat kaikkien 15 miesten SM-liigajoukkueen A-juniorijoukkueet sekä lisäksi kolme muuta seuraa, joiden miesten edustusjoukkueet pelaavat Mestiksessä ja KHL:ssä. Nuorten SM-liigan mestaruuspokaali on Legacy Bowl, jonka kanadansuomalaisten yhteisö lahjoitti kiertopalkinnoksi keväällä 2013.[1] Nuorten Suomen mestaruudesta on pelattu vuodesta 1945 lähtien ja Tampereen Ilves on kerännyt mestaruuksia eniten – 22 kertaa.

Sarjajärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorten SM-liigan runkosarja pelataan 19 joukkueen kaksinkertaisena sarjana, eli jokainen joukkue pelaa jokaista muuta joukkuetta vastaan kaksi kertaa. Näin ottelumääräksi muodostuu 38 ottelua joukkuetta kohden. Lisäksi kahdessa viiden joukkueen lohkossa pelataan kaksinkertaiset välisarjat, ja kahdessa kolmen joukkueen lohkossa kaksinkertaiset välisarjat ja kaksi ylimääräistä ottelua (8 ottelua). Jokainen joukkue osallistuu myös kahteen turnaukseen, joissa molemmissa on kolme ottelua. Runkosarjan kokonaisottelumäärä on 50 ottelua.

Kaksitoista parhaiten runkosarjassa sijoittunutta joukkuetta pelaavat playoff-ottelut. Villi kortti -kierroksella pelataan otteluparein 5.-12., 6.-11., 7.-10. ja 8.-9. Puolivälierät pelataan otteluparein 1.-VK4, 2.–VK3., 3.–VK2. ja 4.–VK1. Välierissä runkosarjassa parhaiten sijoittunut kohtaa huonoiten sijoittuneen ja toiseksi paras toiseksi huonoiten sijoittuneen. Näiden otteluparien voittajat kohtaavat loppuottelusarjassa ja häviäjät pronssiottelussa. Kaikki ottelusarjat, paitsi yksiosainen pronssiottelu, pelataan paras kolmesta -järjestelmällä, eli ottelusarjan voittoon tarvitaan kaksi voittoa.

Vuonna 2008 voimaan astui uusi käytäntö, jonka mukaan joukkueessa saa pelata neljä yli-ikäistä pelaajaa. Samalla sääntöjä muutettiin siten, että liigaan voi nousta mutta sieltä ei voi pudota. Poikkeuksena ovat joukkueet, joiden edustusjoukkue ei pelaa miesten SM-liigassa (kaudella 2015–2016 Blues ja K-Vantaa). Myös joukkue, joka on kolmatta perättäistä kertaa runkosarjan viimeinen joutuu karsintaan. Runkosarjan viimeinen joukkue joutuu karsintaan myös, jos kaikki joukkueet, joiden edustusjoukkue ei pelaa SM-liigassa, sijoittuvat 12 parhaan joukkoon.

Nuorten SM-liigaa alempanana on A-nuorten Mestis.

Joukkueet 2017–2018[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A-nuorten SM-liigan palkinnot on jaettu nykyisillä nimillään kaudesta 2010–2011 lähtien, kun jääkiekkoliitto julkisti 62 uutta pelaajapalkintoa marraskuussa 2010.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tällainen on Legacy Bowl, Nuorten SM-liigan uusi palkintopokaali, viitattu 31.3.2013
  2. Mennander, Pasi: Jääkiekkoliitto julkisti suuren palkintouudistuksen Leijonat.fi. 14.11.2010. Suomen Jääkiekkoliitto. Viitattu 24.9.2014.
  3. Mennander, Pasi: Nuorten SM-liigan palkinnot 2010-11 - Tässä nimilista! Leijonat.fi. 11.3.2011. Suomen Jääkiekkoliitto. Viitattu 24.9.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.