Rovaniemen Kiekko

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rovaniemen Kiekko
Roki logo.png
Perustettu 1979
Entiset nimet Rovaniemen Kiekko
1979
Kaupunki Suomen lippu Rovaniemi, Suomi
Kotiareena Lappi Areena
Sarjataso Suomi-sarja
Värit               
RoKi Uniform.png
Toimitusjohtaja Suomen lippu Teemu Kallioniemi
Puheenjohtaja Suomen lippu Seppo Kukkola
Päävalmentaja Suomen lippu Petteri Hirvonen
Kapteeni Suomen lippu Henri Joki-Erkkilä
Omistaja RoKi Hockey Oy
Mestaruudet Suomi-sarja 2010-2011 Suomi-sarja 2012-2013

Rovaniemen Kiekko eli RoKi on rovaniemeläinen jääkiekkoseura, joka pelaa kaudella 2015–2016 Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla eli Mestiksessä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RoKi on vuonna 1979 perustettu jääkiekkoseura. 1980-luvun ajan seura piti yllä jääkiekkoharrastusta Rovaniemellä, eikä tuolloin Lapin-Aukean luonnonjääkaukalossa pelannut seura kyennyt nostamaan toimintansa tasoa III-divisioonaa korkeammalle. 1990-luvulla kaupungin jääkiekon siirryttyä tekojääaikaan seuran harrastajamäärät alkoivat hiljalleen kasvaa. Lopulta vuonna 1995 seuran edustusjoukkue nousi II-divisioonaan (nyk. Suomi-sarja). Tämän jälkeen seura on kiekkoillut vaihtelevalla menestyksellä yhtäjaksoisesti samalla tasolla. Seuran juniorityö huomioitiin vuonna 1997 Nuori Suomi sinettiseura -tunnuksella. Roki oli täten Lapin ensimmäinen jääkiekon sinettiseura ja samalla Suomen kymmenes.

2002 perustettiin RoKi-79 Hockey Oy, jonka alaisuuteen siirrettiin edustuskiekkoilu. Samalla perustettiin myös RoKi II, nykyinen RoKi A (joukkue pelaa II-divisioonaa), joka siirtyi ry:n alaisuuteen, kuten myös junioripuoli.

2004 RoKi Hockey asetti tavoitteekseen nousta Mestikseen seuraavan kolmen vuoden aikana. Seura onkin voittanut oman Suomi-sarjan lohkonsa kahtena vuonna peräkkäin (2005 ja 2006). Menestys sarjan jälkeisissä pudotuspeleissä on kuitenkin ollut molempina vuosina vaatimatonta.

2009 RoKi oli oman lohkonsa ensimmäinen ja koko Suomi-sarjan toinen ja pääsi karsimaan Mestikseen noususta. RoKi pelasi itsensä myös karsintasarjan toiseksi ja nousi näin Mestikseen. Roki ratkaisevassa ottelussa se voitti Savonlinnan Pallokerhon 4-3. Ratkaisuottelua seurasi täysi halli, noin 3200 katsojaa.

Mestis-kausi 2009–2010[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RoKin Mestis-nousua pohjustanut kiekkohuuma jatkui myös uudella sarjatasolla. Mestis-kuntoon remontoitu halli oli alkukaudesta loppuunmyyty ja uusia yhteistyökumppaneita tuli toimintaan mukaan. RoKi asetti tavoitteekseen pudotuspelit ja sarjapaikan säilyminen.

RoKin noustua Mestikseen Oulun Kärpät tarjosi joukkueelle farmisopimusta, joka olisi mahdollistanut pelaajien nostot liigajoukkuueeseen ja päinvastoin. Kärppien ja RoKin oli tarkoitus pelata ystävyysottelu Rovaniemellä 16. joulukuuta 2009, jonka tuotoilla Kärpät olisi ostanut RoKin osakkeita. RoKi tarjosi Kärpille jopa 20 prosentin osakkuutta, mutta Kärpät itse oli kiinnostunut vain kymmenestä prosentista. Ottelu ja samalla yhteistyöajatus kuitenkin kariutuivat negatiivisen julkisuuden johdosta, kun paikallinen faniryhmittymä Rumpuryhmä ry teki aiheesta julkilausuman, jossa kehotettiin rovaniemeläisiä boikotoimaan tapahtumaa ja osallistumaan Kärppien "poisostoon". Perusteena oli se, että farmisopimus olisi estänyt RoKin nousun SM-liigaan.[1]

Mestiksessä RoKi menestyi vaisusti, vaikka sekä yleisön että seuran odotukset olivat suuria. Roki voitti kauden 45 ottelustaan vain kahdeksan varsinaisella peliajalla. Joukkue jäi sarjataulukon viimeiseksi ja joutui yhdessä Heinolan Kiekon (HeKi) kanssa karsintasarjaan Suomi-sarjan voittajakaksikon, oululaisen Kiekko-Laserin ja tuusulaisen KJT TuusKin kanssa.

Koska karsintasarjan jälkeen RoKilla ja Kiekko-Laserilla oli yhtä paljon pisteitä, viimeisestä Mestis-paikasta pelattiin uusintaottelu RoKin kotihallissa. RoKin Mestis-taival päättyi Lappi-Areenalla kitkerään karsiutumiseen, kun Kiekko-Laser oli ratkaisevassa ottelussa parempi lukemin 4–2. Kärpät teki Kiekko-Laserin kanssa farmisopimuksen vielä samana keväänä.

Kaudella 2010–2011 RoKi palasi jälleen Suomi-sarjaan.

Suomi-sarja ja nousuyrityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella 2010–2011 RoKi oli alkulohkonsa toinen. Se pääsi jälleen karsimaan Mestis-paikasta yhdessä KooVeen, HCK:n ja Mestis-jumbo Hokkin kanssa. Järjestelmä oli muuttunut edellisvuodesta siten, että nyt vain karsintojen voittaja nousisi Mestikseen. Sarja pelattiin kaksinkertaisena. RoKi pelasi karsinnoissa hyvin, tasaten voitot HoKin kanssa ja murskaten näytöstyyliin HCK:n kahteen otteeseen, mutta jäi lopulta niukasti ulos. Karsiutumisen syynä nähtiin yllättävä tappio heikoimpana pidetylle KooVeelle toisessa ottelussa, jonka johdosta Hokki säilytti Mestis-paikkansa kahden pisteen erolla RoKiin. Kaudella 2012–2013 RoKi lähti jälleen tavoittelemaan Mestis-nousua. Se saikin koottua vahvan joukkueen jolla voitti hieman ylivoimaisestikin Suomi-sarjan alkulohkonsa. Alkusarjan jälkeen joukkueeseen liittyivät RoKin kasvatit Antti Iivari ja Henri Fomin, joiden odotettiin yhä vahvistavan joukkuetta. RoKi voitti myös jatkosarjansa ja näin ollen Suomisarjan-mestaruuden edeten Mestiskarsintoihin. Karsinnoissa se voitti kaksi ensimmäistä peliään ja johtikin sarjaa Mestis-joukkue HCK:n kärsittyä yllättäen pistemenetyksen Pyrylle. RoKi kuitenkin hävisi HCK:lle ja menetti pisteen Keupaa vastaan, joten Lappi Areenalla pelatussa viimeisesssä ottelussa RoKin oli pakko voittaa HCK viedäkseen ratkaisun uusintaotteluun. HC Keski-Uusimaa kuitenkin voitti ottelun 4-2 ja uusintaottelu sekä Mestis jäivät jälleen kerran haaveeksi.

Kaudelle 2013–2014 Suomi-sarja muuttui valtakunnalliseksi, joka tiesi lisääntyneitä matkustuskustannuksia niin RoKille kuin muillekin sarjan joukkueille. Lisäksi maalivahti Tuukka Huumosen lopettaminen kesken kauden aiheutti jonkin asteisia ongelmia joukkueelle. Kuitenkin RoKi selviytyi runkosarjan voittajaksi kahden pisteen erolla S-Kiekkoon. Pudotuspelien 1. kierroksella vastaan asettunut KeuPa HT antoi kuitenkin rovaniemeläisille shokkihoitoa voittamalla otteluparin suoraan kahdessa ottelussa. Näin nousuhaaveet jouduttiin jälleen siirtämään tuonnemmaksi.

Jääkiekkoliiton lisenssikomitean päätöksellä RoKi nousi Mestikseen kaudeksi 2015–2016 niin sanotulle villi kortti -paikalle, jolle nostettiin samalla myös Kokkolan Hermes.[2]

Nykyinen joukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Tilanne 21. tammikuuta 2014)

# Kans. Pelaaja Paikka Kätisyys Ikä Sopimus Syntymäpaikka
1 Suomen lippu Voutilainen, ArttuArttu Voutilainen MV 2015 ]
29 Suomen lippu Huumonen, TuukkaTuukka Huumonen MV 25 2013 Lahti
30 Suomen lippu Kaikkonen, EetuEetu Kaikkonen MV 24 Rovaniemi
2 Suomen lippu Sutinen, AleksiAleksi Sutinen P 2014
3 Suomen lippu Laakko, JariJari Laakko P 2014 Rovaniemi
8 Suomen lippu Joki-Erkkilä, HenriHenri Joki-Erkkilä (C) P 28 Ylivieska
44 Suomen lippu Tuunala, KimmoKimmo Tuunala (A) P 2014 Rovaniemi
6 Suomen lippu Sainio, IlariIlari Sainio LH 36 Turku
7 Suomen lippu Joona, JuhoJuho Joona LH 30 Ylitornio
9 Suomen lippu Fomin, HenriHenri Fomin LH 24 2013 Rovaniemi
10 Suomen lippu Wedman, JoonasJoonas Wedman LH 2014
14 Suomen lippu Erkkilä, HannuHannu Erkkilä (A) LH 25 Ranua
19 Suomen lippu Kostamo, JarkkoJarkko Kostamo KH 25 Kemijärvi
33 Suomen lippu Springare, JoonaJoona Springare LH 21 Rovaniemi
43 Suomen lippu Iivari, AnttiAntti Iivari LH 23 Rovaniemi
71 Suomen lippu Inkeröinen, VesaVesa Inkeröinen KH 31 Rovaniemi

Muokkaa kokoonpanoa

Joukkueenjohto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Päävalmentaja – Petteri Hirvonen Suomen lippu
  • Apulaisvalmentaja – Juha Soronen
  • Maalivahtivalmentaja – Juha Soronen
  • Joukkueenjohtaja – Jani Mikkola
  • Huoltaja – Tapani Lehtinen
  • Toimitusjohtaja – Teemu Kalliomäki

Tunnettuja pelaajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäädytetyt numerot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 17 – Jani Mikkola Suomen lippu

Kasvatit SM-liigassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]