Rovaniemen Kiekko

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rovaniemen Kiekko
Rovaniemen Kiekko logo.svg
Perustettu 1979
Entiset nimet Rovaniemen Kiekko
1979
Kaupunki Suomen lippu Rovaniemi, Suomi
Kotiareena Lappi Areena
Sarjataso Mestis
Värit               
RoKi Uniform.png
Toimitusjohtaja Suomen lippu Jorma Hartikainen
Puheenjohtaja Suomen lippu Seppo Kukkola
Päävalmentaja Suomen lippu Petteri Hirvonen
Kapteeni Suomen lippu Henri Joki-Erkkilä
Omistaja RoKi Hockey Oy
Mestaruudet Suomi-sarja 2010-2011 Suomi-sarja 2012-2013

Rovaniemen Kiekko eli RoKi on rovaniemeläinen jääkiekkoseura, joka pelaa kaudella 2015–2016 Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Mestiksessä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RoKi on vuonna 1979 perustettu jääkiekkoseura. 1980-luvun ajan seura piti yllä jääkiekkoharrastusta Rovaniemellä, eikä tuolloin Lapin-Aukean luonnonjääkaukalossa pelannut seura kyennyt nostamaan toimintansa tasoa III-divisioonaa korkeammalle. 1990-luvulla kaupungin jääkiekon siirryttyä tekojääaikaan seuran harrastajamäärät alkoivat hiljalleen kasvaa. Lopulta vuonna 1995 seuran edustusjoukkue nousi II-divisioonaan (nyk. Suomi-sarja). Tämän jälkeen seura on kiekkoillut vaihtelevalla menestyksellä yhtäjaksoisesti samalla tasolla. Seuran juniorityö huomioitiin vuonna 1997 Nuori Suomi sinettiseura -tunnuksella. Roki oli täten Lapin ensimmäinen jääkiekon sinettiseura ja samalla Suomen kymmenes.

2002 perustettiin RoKi-79 Hockey Oy, jonka alaisuuteen siirrettiin edustuskiekkoilu. Samalla perustettiin myös RoKi II, nykyinen RoKi A (joukkue pelaa II-divisioonaa), joka siirtyi ry:n alaisuuteen, kuten myös junioripuoli.

2004 RoKi Hockey asetti tavoitteekseen nousta Mestikseen seuraavan kolmen vuoden aikana. Seura onkin voittanut oman Suomi-sarjan lohkonsa kahtena vuonna peräkkäin (2005 ja 2006). Menestys sarjan jälkeisissä pudotuspeleissä on kuitenkin ollut molempina vuosina vaatimatonta.

2009 RoKi oli oman lohkonsa ensimmäinen ja koko Suomi-sarjan toinen ja pääsi karsimaan Mestikseen noususta. RoKi pelasi itsensä myös karsintasarjan toiseksi ja nousi näin Mestikseen. Roki ratkaisevassa ottelussa se voitti Savonlinnan Pallokerhon 4-3. Ratkaisuottelua seurasi täysi halli, noin 3200 katsojaa.

Mestis-kausi 2009–2010[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RoKin Mestis-nousua pohjustanut kiekkohuuma jatkui myös uudella sarjatasolla. Mestis-kuntoon remontoitu halli oli alkukaudesta loppuunmyyty ja uusia yhteistyökumppaneita tuli toimintaan mukaan. RoKi asetti tavoitteekseen pudotuspelit ja sarjapaikan säilyminen.

RoKin noustua Mestikseen Oulun Kärpät tarjosi joukkueelle farmisopimusta, joka olisi mahdollistanut pelaajien nostot liigajoukkuueeseen ja päinvastoin. Kärppien ja RoKin oli tarkoitus pelata ystävyysottelu Rovaniemellä 16. joulukuuta 2009, jonka tuotoilla Kärpät olisi ostanut RoKin osakkeita. RoKi tarjosi Kärpille jopa 20 prosentin osakkuutta, mutta Kärpät itse oli kiinnostunut vain kymmenestä prosentista. Ottelu ja samalla yhteistyöajatus kuitenkin kariutuivat negatiivisen julkisuuden johdosta, kun paikallinen faniryhmittymä Rumpuryhmä ry teki aiheesta julkilausuman, jossa kehotettiin rovaniemeläisiä boikotoimaan tapahtumaa ja osallistumaan Kärppien "poisostoon". Perusteena oli se, että farmisopimus olisi estänyt RoKin nousun SM-liigaan.[1]

Mestiksessä RoKi menestyi vaisusti, vaikka sekä yleisön että seuran odotukset olivat suuria. Roki voitti kauden 45 ottelustaan vain kahdeksan varsinaisella peliajalla. Joukkue jäi sarjataulukon viimeiseksi ja joutui yhdessä Heinolan Kiekon (HeKi) kanssa karsintasarjaan Suomi-sarjan voittajakaksikon, oululaisen Kiekko-Laserin ja tuusulaisen KJT TuusKin kanssa.

Koska karsintasarjan jälkeen RoKilla ja Kiekko-Laserilla oli yhtä paljon pisteitä, viimeisestä Mestis-paikasta pelattiin uusintaottelu RoKin kotihallissa. RoKin Mestis-taival päättyi Lappi-Areenalla kitkerään karsiutumiseen, kun Kiekko-Laser oli ratkaisevassa ottelussa parempi lukemin 4–2. Kärpät teki Kiekko-Laserin kanssa farmisopimuksen vielä samana keväänä.

Kaudella 2010–2011 RoKi palasi jälleen Suomi-sarjaan.

Suomi-sarja ja nousuyrityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella 2010–2011 RoKi oli alkulohkonsa toinen. Se pääsi jälleen karsimaan Mestis-paikasta yhdessä KooVeen, HCK:n ja Mestis-jumbo Hokkin kanssa. Järjestelmä oli muuttunut edellisvuodesta siten, että nyt vain karsintojen voittaja nousisi Mestikseen. Sarja pelattiin kaksinkertaisena. RoKi pelasi karsinnoissa hyvin, tasaten voitot HoKin kanssa ja murskaten näytöstyyliin HCK:n kahteen otteeseen, mutta jäi lopulta niukasti ulos. Karsiutumisen syynä nähtiin yllättävä tappio heikoimpana pidetylle KooVeelle toisessa ottelussa, jonka johdosta Hokki säilytti Mestis-paikkansa kahden pisteen erolla RoKiin. Kaudella 2012–2013 RoKi lähti jälleen tavoittelemaan Mestis-nousua. Se saikin koottua vahvan joukkueen jolla voitti hieman ylivoimaisestikin Suomi-sarjan alkulohkonsa. Alkusarjan jälkeen joukkueeseen liittyivät RoKin kasvatit Antti Iivari ja Henri Fomin, joiden odotettiin yhä vahvistavan joukkuetta. RoKi voitti myös jatkosarjansa ja näin ollen Suomisarjan-mestaruuden edeten Mestiskarsintoihin. Karsinnoissa se voitti kaksi ensimmäistä peliään ja johtikin sarjaa Mestis-joukkue HCK:n kärsittyä yllättäen pistemenetyksen Pyrylle. RoKi kuitenkin hävisi HCK:lle ja menetti pisteen Keupaa vastaan, joten Lappi Areenalla pelatussa viimeisesssä ottelussa RoKin oli pakko voittaa HCK viedäkseen ratkaisun uusintaotteluun. HC Keski-Uusimaa kuitenkin voitti ottelun 4-2 ja uusintaottelu sekä Mestis jäivät jälleen kerran haaveeksi.

Kaudelle 2013–2014 Suomi-sarja muuttui valtakunnalliseksi, joka tiesi lisääntyneitä matkustuskustannuksia niin RoKille kuin muillekin sarjan joukkueille. Lisäksi maalivahti Tuukka Huumosen lopettaminen kesken kauden aiheutti jonkin asteisia ongelmia joukkueelle. Kuitenkin RoKi selviytyi runkosarjan voittajaksi kahden pisteen erolla S-Kiekkoon. Pudotuspelien 1. kierroksella vastaan asettunut KeuPa HT antoi kuitenkin rovaniemeläisille shokkihoitoa voittamalla otteluparin suoraan kahdessa ottelussa. Näin nousuhaaveet jouduttiin jälleen siirtämään tuonnemmaksi. Kauden 2014-2015 RoKi sijoittui neljänneksi runkosarjan päätteeksi ja pudotuspelin vastustajaksi asettui Bewe TuusKi, joka antoi jälleen shokkihoidon RoKille ja pisti rovaniemen kesälomille.

Jääkiekkoliiton lisenssikomitean päätöksellä RoKi nousi Mestikseen kaudeksi 2015–2016 niin sanotulle villi kortti -paikalle, jolle nostettiin samalla myös Kokkolan Hermes.[2]

Nykyinen joukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Tilanne 28. joulukuuta 2015)

# Kans. Pelaaja Paikka Kätisyys Ikä Sopimus Syntymäpaikka
20 Suomen lippu Arkimo, MiikaelMiikael Arkimo LH R 25 2016 Helsinki
5 Suomen lippu Erkkilä, HannuHannu Erkkilä LH L 26 2016 Ranua
83 Suomen lippu Eskelinen, ToniToni Eskelinen MV L 21 2016 Oulu
40 Suomen lippu Fomin, HenriHenri Fomin LH L 24 2016 Rovaniemi
5 Suomen lippu Heikkilä, JarkkoJarkko Heikkilä P L 22 2016 Raahe
32 Suomen lippu Hölsä, PaavoPaavo Hölsä MV L 21 2016 Lappeenranta
8 Suomen lippu Joki-Erkkilä, HenriHenri Joki-Erkkilä (C) P L 29 2016 Ylivieska
16 Suomen lippu Järvelä, AnttiAntti Järvelä H L 25 2016 Helsinki
91 Suomen lippu Järvelä, Olli-MattiOlli-Matti Järvelä LH L 26 2016 Helsinki
30 Suomen lippu Kangosjärvi, SamuliSamuli Kangosjärvi MV L 21 2016 Rovaniemi
12 Suomen lippu Klytseroff, EliasElias Klytseroff P L 22 2016 Haukipudas
25 Suomen lippu Korpela, TeemuTeemu Korpela (A) H L 22 2016 Oulunsalo
83 Suomen lippu Kunnasmäki, DaveDave Kunnasmäki MV L 18 Juniori Raahe
11 Suomen lippu Männistö, MikkoMikko Männistö P L 24 Try-out Tampere
18 Suomen lippu Nikkinen, IsmoIsmo Nikkinen LH R 22 2016 Riihimäki
1 Suomen lippu Närhi, VilleVille Närhi MV L 22 2016 Laukaa
43 Suomen lippu Pelto-Arvo, JussiJussi Pelto-Arvo H L 22 2016 Vantaa
21 Suomen lippu Pietilä, JanneJanne Pietilä H L 23 2016 Kemijärvi
9 Suomen lippu Pietilä, Olli-AleksiOlli-Aleksi Pietilä LH L 22 2016 Inari
55 Suomen lippu Pälve, HarriHarri Pälve (A) LH R 25 Try-out Oulu
13 Suomen lippu Rupponen, AnteroAntero Rupponen H R 22 2016 Jyväskylä
38 Slovakian lippu Sidor, DušanDušan Sidor MV L 29 2016 Poprad, Tšekkoslovakia
26 Suomen lippu Siliämaa, TommiTommi Siliämaa H L 22 2016 Kuusamo
33 Suomen lippu Springare, JoonaJoona Springare P L 22 2016 Rovaniemi
88 Suomen lippu Tamminen, JuhaniJuhani Tamminen KH L 27 2016 Hämeenlinna
22 Suomen lippu Tolvanen, JoonaJoona Tolvanen P L 24 Try-out Vihti
23 Suomen lippu Väänänen, MikkoMikko Väänänen LH L 26 2016 Ylikiiminki
4 Itävallan lippu Zorec, MarcoMarco Zorec P L 25 2016 Villach, Itävalta

Muokkaa kokoonpanoa

Joukkueenjohto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Päävalmentaja – Petteri Hirvonen Suomen lippu
  • Apulaisvalmentaja – Benjamin Laurinkari Suomen lippu
  • Maalivahtivalmentaja – Juha Soronen Suomen lippu
  • Urheilutoimenjohtaja – Jani Mikkola Suomen lippu
  • Huoltaja – Tapani Lehtinen Suomen lippu
  • Huoltaja – Aimo Kuukasjärvi Suomen lippu
  • Toimitusjohtaja – Jorma Hartikainen Suomen lippu

Tunnettuja pelaajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäädytetyt numerot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 17 – Jani Mikkola Suomen lippu

Kasvatit ammattilaissarjoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]