NHL:n varaustilaisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuva NHL:n varaustilaisuudesta 2006 Vancouverin General Motors Placesta. Taustalla näkyvissä tauluissa on merkitty kierroksen varausjärjestys ja varatut pelaajat. Calgary Flames on seuraavaksi vuorossa.

NHL:n varaustilaisuus (engl. NHL Entry Draft) on vuotuinen tapahtuma, jossa NHL-organisaatiot varaavat oikeudet vapaana oleviin nuoriin pelaajiin. Tilaisuus järjestetään kesäkuussa tai heinäkuussa NHL-kauden päätteeksi ja se kestää nykyään kaksi päivää.

Varaustilaisuudessa on seitsemän kierrosta. Varausjärjestys sovitaan painotetussa arvonnassa, jossa NHL:ssä viimeiseksi sijoittuneella joukkueella on paras mahdollisuus saada ensimmäinen varausvuoro. Käännetyn järjestyksen tavoitteena on pitää liiga tasaisena. Varattavan pelaajan tulee täyttää 18 vuotta viimeistään 15. syyskuuta varausvuonna, ja Pohjois-Amerikkalaisen pelaajan ollessa kyseessä, ei pelaaja saa olla yli 20-vuotias varausvuoden loppuun mennessä. Tilaisuudessa NHL-joukkueet huutavat vuorollaan valitsemansa pelaajan. Järjestys ei kuitenkaan välttämättä ole sama kuin arvonnan jälkeen, sillä joukkueilla on mahdollisuus myös kaupata vuorojaan yhdessä pelaajien kanssa.

Ensimmäinen varaustilaisuus järjestettiin vuonna 1963. Alkujaan tapahtuma oli nimeltään "Amateur Draft", mutta vuonna 1979 nimeksi tuli "Entry Draft", jotta myös NHL:n kanssa kilpailleissa sarjoissa pelanneet ammattilaiset voisivat tulla varatuiksi (lähinnä lopettaneen WHA-liigan takia). Ennen varaustilaisuuden käyttöönottoa NHL sponsoroi suoraan juniorijoukkueita ja hankki uusia pelaajia sitä kautta, mistä käytännöstä luovuttiin vuodesta 1969 alkaen -- ennen tätä varaustilaisuudessa varattiin pelaajia, jotka eivät siihen mennessä olleet saaneet NHL-sopimusta. Vuodesta 1980 asti yleisö on päässyt tilaisuuteen, kun aiemmin se järjestettiin suljettujen ovien takana. Vuonna 1984 Canadian Broadcasting Corporation televisioi tapahtuman ensimmäistä kertaa.

Vuoden 1983 varaustilaisuutta lukuun ottamatta kaikki NHL:ssä mukana olevat joukkueet ovat osallistuneet kaikkiin varaustilaisuuksiin. 1983 St. Louis Blues jättäytyi pois varaustilaisuudesta, koska joukkueen omistajien ja NHL:n välit olivat tulehtuneet sen jälkeen, kun NHL oli estänyt joukkueen myymisen Saskatooniin.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.