Iin rautatieasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ii
Ijo
Ii railway station - Ii, Finland.jpg
Perustiedot
Lyhenne Ii
Rataosa Oulu–Tornio
Sijainti 65°19′07″N, 025°26′28″E
Osoite Rautatieasema, 91100 Ii
Etäisyydet Oulu 36 km,
Kemi 69 km
Avattu 1903
Liikenne
Muut tiedot junakohtauspaikka,
ei kaupallista liikennettä
Asemarakennus
Tyyppi IV luokan asema
Suunnittelija Bruno Granholm
Materiaali puu
Ratapiha
Raiteisto 1 laituriraide
1 sivuraide
1 pistoraide

Iin rautatieasema (lyh. Ii, ruots. Ijo järnvägsstation) on Suomen rataverkon liikennepaikka Pohjois-Pohjanmaalla rataosalla Oulu–Tornio. Rautatieasema sijaitsee Iin kunnan Asemankylässä. Liikennepaikan etäisyys Helsingin päärautatieasemalta Haapamäen ja Oulun asemien kautta mitattuna on 789,2 ratakilometriä.[1] Matkustajajunien pysähdykset Iissä lakkautettiin 3. syyskuuta 2006. Tavaraliikennettäkään ei ole. Ii on lyhin rautatieaseman nimi Suomessa.

Iin asemarakennuksen on suunnitellut Bruno Granholm IV luokan piirustusten mukaan peilikuvana[1] ja se on valmistunut rautatien rakentamisen yhteydessä. Museovirasto on arvioinut asemarakennuksen ja se on yksi suojeltavista rakennuskohteista. Nykyisin osa asemarakennuksesta on yksityiskäytössä. Miehitys Iin asemalla päättyi lopullisesti vuonna 2003 ja nykyisin Iin liikennepaikan liikenteenohjaustoiminnot hoidetaan kaukokäytöllä Oulusta käsin.

Ratapiha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ratapiha käsittää pääraiteen lisäksi yhden sivuraiteen, jota käytetään junien kohtaamiseen. Tämän lisäksi liikennepaikalla on sivuraide jota voidaan käyttää ratatyökoneiden väistöraiteena.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Timo Louhikari: Matkaopas rautateille. Sankarimatkailija junassa, s. 127. Helsinki: Kustannus oy Taifuuni, 1994. ISBN 951-581-018-3.