Oijärvi (järvi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oijärvi
Oijärven järvisilta
Oijärven järvisilta
Valtiot SuomiView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Oijärvi, Ii
Koordinaatit 65°38′30″N, 25°54′08″E
Laskujoki KuivajokiView and modify data on Wikidata
Järvinumero 63.021.1.001View and modify data on Wikidata
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 89,8 m
Rantaviiva 60,3 km [1]
Pinta-ala 21,05 km² [1]
Tilavuus 0,023 km³ [1]
Keskisyvyys 1,11 m [1]
Suurin syvyys 2,42 m [1]
Valuma-alue 711 km2View and modify data on Wikidata
Kartta
Oijärvi

Oijärvi on järvi Kuivajoen vesistöalueella Oijärven kylässä Iin kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla. Järven pinta-ala on noin 2 000 hehtaaria. Järven eteläosaan on muodostettu Natura 2000 -alueisiin kuuluva noin 640 hehtaarin laajuinen yksityinen suojelualue.

Oijärveen laskee Kivijoen lisäksi useita pienempiä ojia, ja järvi on Kuivajoen alkulähde. Oijärvellä on todettu happikatoa ja korkeita typpipitoisuuksia, ja järvi on voimakkaasti rehevöitynyt turvetuotantoalueilta järveen valuvan humuksen vuoksi.

Oijärvi on noin 12 kilometriä pitkä järvi, jonka puolessa välissä sijaitsee Järvisilta. Oijärvi on paikoin rehevöitynyt, mutta Iin kunnalla on juuriselvennä käynnissä järven kunnostamishanke: roskakalat kalastetaan pois, pohjaa ruopataan ja liiat levät ja kaislikot karsitaan pois.

Pohjois-Pohjanmaan TE-keskuksen työvoimaosasto, Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus, Iin ja Kuivaniemen kunnat sekä Oijärven kalastusyhdistys toteuttivat yhteistyössä Oijärven kunnostuksen vuosina 20052007. Kunnostustoimenpiteisiin kuuluvat mm. vesikasvillisuuden raivaus sekä venesataman ja uimarannan rakentaminen. Samalla määritetään järven poikki kulkevan tiepenkereen silta-aukon suurentamistarve.

  1. a b c d e OIVA – Ympäristö- ja paikkatietopalvelu (edellyttää rekisteröitymisen) Ympäristöhallinto. Viitattu 5.11.2010.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.