Elijärven kaivosrata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elijärven kaivosrata
Perustiedot
Reitti LautiosaariElijärvi
Avattu 1985
Omistaja Suomen valtio
Ylläpitäjä Väylävirasto
Liikenne
Liikennöitsijä(t) ei kaupallista liikennettä 1.1.2006 alkaen
Tekniset tiedot
Pituus 7,5 km
Raiteiden lkm 1
Raideleveys 1 524 mm
Sähköistys ei
Sallittu nopeus 50 km/h
Liikenteenohjaus
Kauko-ohjaus vain Lautiosaaressa
Vähäliikenteinen rata Lautiosaari–Elijärvi
Ohjauskeskus Oulu
Suojastus ei
Kulunvalvonta ei
Lautiosaaren vaihde.

Elijärven kaivosrata tai pelkästään Elijärven rata on Suomen rataverkon osuus Lautiosaaren erkanemisvaihteelta Elijärven kaivokselle Keminmaalla. Tämän tavaraliikenneradan pituus on noin 7,5 kilometriä ja suurin nopeus on 50 km/h.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rataosan liikenne muodostui yksinomaan Elijärven kaivoksen ja Tornion terästehtaiden välisestä kromimalmin kuljetuksista. Liikennettä hoidettiin vaihtokoreilla varustetuilla vaunuilla, joista vaihtokorit siirrettiin tehtaalla kuorma-autoilla oikeaan paikkaan käsittelyä varten.

Liikenne päättyi vuoden 2005 lopussa, sillä VR Cargo (nykyään VR Transpoint) hävisi tarjouskilpailun malmikuljetuksista kuorma-autoyrittäjälle. Tämän vuoksi rataosalla ei ole lainkaan junaliikennettä vuosina 20062010. VR oli suunnitellut ottavansa uuden, raskaampien akselipainojen malmivaunun käyttöön Elijärven kaivosradalla 2006.

Rataosan säännöllinen kunnossapito lopetettiin 3. kesäkuuta 2007, koska radalla ei ole toistaiseksi liikennettä. Rataa ei pureta eikä Laurilan ja Kemin asemien välillä sijaitsevaa Lautiosaaren erkanemisvaihdetta poisteta. Erkanemisvaihteen pölkytys uusittiin kesällä 2007. Elijärventien tasoristeyksestä on purettu kiskotus vuonna 2008 ja rata on poikki kyseisestä kohdasta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. toim. Nummelin, Markku: Tasoristeyspalsta (tapahtumia Suomen rataverkolla). Resiina-lehti, nro 2/2007, s. s. 49.
Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.