Kemin kulttuurikeskus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kemin kulttuurikeskus
Kemin kulttuurikeskus
Kemin kulttuurikeskus
Osoite Marina Takalon katu 3
Sijainti Sauvosaari, Kemi
Koordinaatit 65°44′09″N, 024°33′28″E
Valmistumisvuosi 1990
Käyttäjä Kemin kaupunginkirjasto
Kemin kaupunginteatteri
Meri-Lapin musiikkiopisto
Historiallinen museo
Kemin taidemuseo
Kivalo-opisto
Julkisivumateriaali punatiili
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Kemin kulttuurikeskus on Kemin kaupungin Sauvosaaren kaupunginosassa sijaitseva kulttuuritalo. Kulttuurikeskuksessa sijaitsevat Kemin kaupunginteatterin, kaupungin pääkirjaston, Kemin taidemuseon, Kivalo-opiston sekä musiikkiopiston tilat. Rakennuksessa oli myös Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun tiloja vuoden 2007 loppuun asti. Vuonna 2008 kauppaopisto muutti rakennuksesta. Vuodesta 2009 tiloissa on toiminut Meri-Lapin musiikkiopisto. Kulttuurikeskuksessa on myös auditorio kokouksia ja puhetilaisuuksia varten. Rakennus rakennettiin kolmessa vaiheessa. Vuonna 1977 valmistuivat taidemuseon, työväenopiston ja kauppaoppilaitoksen tilat. Vuonna 1980 valmistuivat kaupunginteatteri sekä kauppaoppilaitoksen voimistelusali, ja lopulta vuonna 1990 saatiin tilat pääkirjastolle, auditoriolle sekä isommat tilat taidemuseolle. Vuosina 2012–2013 toteutettiin suuri remontti, jolloin nykyisen kirjaston tiloja pienennettiin ja vapautuvista tiloista tehtiin tilat Kemin historialliselle museolle, joka siirtyi kulttuurikeskukseen vuonna 2015.

Vuonna 2014 kulttuurikeskuksen ulkoseinälle asennettiin valotaideteos Pendulium.

Kirjasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Kemin kaupunginkirjasto

Kulttuurikeskuksessa toimii myös Kemin kaupunginkirjasto.

Kemin taidemuseo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Kemin taidemuseo

Kemin taidemuseo on Pohjois-Suomen vanhin taidemuseo. Se on aluetaidemuseo, jossa on esillä erityisesti Lapin kuvataidetta, minkä lisäksi museossa järjestetään kansainvälisiä näyttelyitä. Museon kokoelma sai alkunsa Ape Rantaniemen lahjoittamasta kokoelmasta vuonna 1947.

Koko Kemin olohuone[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kemin kulttuurikeskus tarjoaa asiakkailleen vapaan pääsyn internettiin wifi-verkon kautta sekä kirjaston asiakas tietokoneelta. Verkossa ei ole rajoitteita, joten aikuisviihteen selaaminen ja TOR-verkossa asiointi hoituu käden käänteessä.

Myös valvomattomat ja sinivalottomat WC:t takaavat turvallisen tilan myös sekakäyttäjille käyttää nautintoaineita. Kyseiset tilat ovat myös hyvät ja suojaisat suorittaa huumekauppaa sekä muuta kyseenalaista toimintaa.

Elokuussa 2021 aukeava omatoimikirjasto[1] takaa myös vapaan yöllisen oleskelutilan kemiläisille ja kattoa pään päälleen vaativille.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kemiin suunnitteilla omatoimikirjasto – mahdollistaa asioinnin aukioloaikojen ulkopuolella Yle Uutiset. Viitattu 17.4.2021.

https://yle.fi/uutiset/3-11157847