Vatunki (Ii)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vatungin tuulivoimalat nähtynä Myllykankaan Merihelmen lintutornista. Etualalla Onsajanmatalan saari.

Vatunki on niemi ja pieni kyläalue Perämeren rannikolla Iin kunnassa, Pohjois-Pohjanmaalla, entisen Kuivaniemen alueella. Niemen uloimmassa kärjessä sijaitsee Vatungin palvelusatama, jossa on muun muassa polttoaineiden jakelupiste, matkailuvaunualue, huoltorakennus sekä kesäravintola Pooki.[1] Satamassa on laituripaikkoja sekä kalastusaluksille että huviveneille. Satamassa järjestetään vuosittain elokuussa Elo- ja kalamarkkinat.

Vatungin niemellä sijaitsee viisi Leppäkosken omistamaa Kuivaniemen tuulivoimapuiston tuulivoimalaitosta. Tuulivoimapuiston vuosituotanto on yli 10 gigawattituntia. Tuulipuisto on rakennettu vuosina 1995–2002. Loput tuulivoimapuiston voimaloista sijaitsee niemen edustalla olevalla Kuivamatalan saarella.

Vatunki-nimi johtuu ruotsin kielen sanasta vatungen, joka merkitsee merestä esiin pistäviä kiviä.

Vatungissa on Krimin sodan tapahtumiin liittyvä muistomerkki, joka kertoo englantilaisten maihinnousuyrityksestä. Maihinnousu lyötiin paikallisin siviilivoimin takaisin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Pannula, Milla et al.: Perämeren kohdekirja, s. 139. Metsähallitus luontopalvelut ja Skellefteån kunta, 2014. ISBN 9789522950338. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 10.7.2019).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.