Jokikylä (Ii)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jokikylä on kylä Iin kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla. Kylä oli osa Kuivaniemen kuntaa vuoteen 2007 saakka, jolloin Iin kunta ja Kuivaniemen kunta lakkautettiin ja niiden entisistä alueista muodostettiin Iin kunta. Kylä sijaitsee Kuivajoen varressa, Kuivaniemen keskustaajamasta Asemakylästä viitisentoista kilometriä pohjoiseen Oijärvelle menevän yhdystien 8520 läheisyydessä, pääasiassa joen eteläpuolisella alueella alkaen Kurkelasta ja päättyen Nevalaan. Lemmityn ja Koivuniemen kohdalla joen lähistöllä olevat pohjoispuolen talotkin kuuluvat Jokikylään.

Kylään perustettiin koulu 1908 Kuivaniemen tultua jaetuksi kahteen koulupiiriin 1901. Ensimmäinen koulurakennus valmistui 1912. Koulurakennus poistettiin käytöstä ja purettiin öljyvahingon seurauksena vuonna 2013, ja koulu lakkautettiin. Oppilasmäärä oli tuolloin niin vähäinen, että koulun kunnostus tai uuden rakennus olisi ollut kannattamatonta. Koulun pihapiirissä on edelleen urheilukenttä ja vuonna 1992 valmistunut liikuntahalli.

Kirjailija Antti Hyry on kotoisin Jokikylän Hyrystä ja on kuvannut kotikyläänsä ja sen ihmisiä useissa teoksissaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jokikylän kyläsivut (Arkistoitu – Internet Archive) (Viitattu 27.12.2011)
  • Hyry Martti, Hyry Antti, Hyry Maija, Höyhtyä Kaisu, Juntura Eila, Kaikkonen Antti, Koivukangas Riitta, Simoska Leena: Elämää Hyryssä. Oulu: Hyryn sukuseura ry, 2011. 237 sivua.