Iijoen rautatie- ja maantiesilta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iijoen rautatie- ja maantiesilta
Iijoen kaksikantisen sillan pohjoispää
Iijoen kaksikantisen sillan pohjoispää
Ajokaistoja 2
Raiteita 1
Ylittää Iijoen pääuoman
Sijainti Asemankylä, Iin kunta
Ylläpitäjä Liikennevirasto
Siltatyyppi kaksikantinen teräsristikkosilta
Avattu liikenteelle 1949
Koordinaatit 65°19′17.1″N, 025°26′31.8″E
Lisää silta-artikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Iijoen rautatie- ja maantiesilta on Iin kunnan Asemankylässä aivan Iin rautatieaseman pohjoispuolella sijaitseva Iijoen ylittävä kaksikantinen teräsristikkosilta. Sillan ylempi kansi on rautatieliikenteen käytössä, ja alempi kansi on tarkoitettu ajoneuvoliikenteelle. Sillan ylemmällä kannella on sähköistetty Oulun ja Tornion välinen rautatie, ja alemmalla kannella Iin ja Yli-Iin välinen seututie 851. Teräsristikkorakenteiden ulkopuolella alemman kannen tasolla kulkee kevyen liikenteen väylä kummallakin puolella siltaa.

Silta muodostuu neljästä jänteestä, joista kaksi on yhteisiä rautatie- ja ajoneuvoliikenteelle. Sillan molemmissa päissä on lyhyet teräspalkkisillat rautatietä varten. Molemmissa päissä siltaa näiden teräspalkkisiltojen alla on ajoneuvokannelle johtavien teiden risteys. Teräspalkkisillat lepäävät toisesta päästään kivisen siltamuurin päällä, toisen pään ollessa tuettuna teräsristikkojänteeseen.

Sillan kaksi teräsristikkorakenteista keskijännettä kannattelevat sekä rautatien että maantien. Keskijänteet on tuettu keskellä jokea seisovaan kiviseen siltapilariin sekä rannalla sijaitseviin kivisiin siltamuureihin.

Silta on rakennettu 1949 Lapin sodassa tuhoutuneen sillan tilalle. Myös edellinen silta oli yhdistetty tie- ja ratasilta.[1]

Sillan suunnittelija oli Teknillisen korkeakoulun professori, tekniikan tohtori Ossian Hannelius. [2]

  1. Aitta, Seppo: Siltojemme historia (History of Finnish bridges), s. 48. Helsinki: Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry, 2004. ISBN 951-758-446-6.
  2. Jutta Julkunen: Kyhäysopista rakennus- ja ympäristötekniikkaan : Teknillisen korkeakoulun rakennusosasto 1861-2007, s. 66. Teknillinen korkeakoulu, rakennus- ja ympäristötekniikan osasto, 2008.