Veljekset Salmela

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Veljekset Salmelan linja-auto ("N3", Kutter 9) Torniossa Torpin tallilla vuonna 2009. Auton väritys on peruja P. Nurmiselta.

Veljekset Salmela Oy oli simolainen, linja-autoliikennettä harjoittava perheyritys. Se perustettiin vuonna 1923, mutta varsinainen linja-autoliikenne alkoi kuitenkin vasta vuonna 1927. Yrityksen toiminta alkoi siitä, kun Jens Salmela alkoi kuljettaa hevosella postia Ranualle.[1] Yrityksen kotipaikka oli Simo, ja se liikennöi pääasiassa Meri-Lapin alueen linjaliikennettä, tilausliikennettä, OuluHaaparanta-vakiovuoroja sekä OuluRovaniemi-pikavuoroa. Yhtiöllä oli toimitilat Simossa ja Torniossa.

Kemi-Tornion käräjäoikeus asetti Veljekset Salmelan konkurssiin 26. tammikuuta 2016.[2] Konkurssipesä hoiti linja-autoliikennettä 9. helmikuuta 2016 saakka, jonka jälkeen osa vuoroista siirtyi Northbus Oy:lle, K. Hekkanen Oy:lle ja Orajärven Bussit Oy:lle. Vuoroista moni lakkautettiin kokonaan.[3][4]

Yhtiökaupat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1984 Veljekset Salmela osti torniolaisen liikennöitsijän P. Nurminen Ky:n. Näin Veljekset Salmela Oy:n linjaliikenne laajentui Kemin pohjoispuolelle Tornion ja Tervolan alueille. Kaupassa Salmela sai Nurmiselta 28 linja-autoa, joista monet olivat konkurssiin asti liikenteessä. Samaan aikaan Salmela teki yhtiökaupat kemiläisen Veljekset Hietala Ky:n kanssa, joka liikennöi Kemin paikallisliikennettä.

Linja-autot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veljekset Salmela käytti vielä 2000-luvulla silloin jo harvinaisiksi käyneitä Kutterin 8- ja 9-korimallin linja-autoja 1970- ja 1980-luvuilta sekä Lahti 10 -korimallin linja-autoja 1970-luvulta. Nämä autot ovat pääasiassa lähtöisin P. Nurmisen yhtiökaupasta vuodelta 1984. Kaupantekohetkellä osa kalustosta oli käytännössä ajamatonta. Toimivaksi bussimuseoksi kutsutulla Salmelalla oli käytössään myös korivalmistajien Carrus, Wiima ja Delta-Plan linja-autoja. Alan harrastajat ovat sittemmin pääosin tallentaneet parhaimmassa kunnossa olevat autot.

Populaarikulttuuria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veljekset Salmela tunnettiin varsinkin linja-autoharrastajien keskuudessa vanhasta, 1970- ja 1980-luvuilta peräisin olevasta kalustostaan. Yrityksen linja-autot olivat ja ovat edelleen yleinen kaskujen aihe, kuten "jo isoisäkin kulki tällä samalla bussilla kouluun". Vitsit viittasivat yleensä linja-autojen ikään. Autot olivat kuitenkin hyvässä kunnossa aivan loppuaikoja lukuun ottamatta. Konkurssihuutokaupassa linja-autojen hinnat nousivat parhaimmillaan yli 5 000 euroon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Balance Consulting (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Haapakoski, Karoliina: Veljekset Salmela on asetettu konkurssiin Yle Uutiset. 26.1.2016. Helsinki: Yleisradio Oy. Viitattu 26.1.2016.
  3. Tapio Rantamartti: Salmelan korvaavat vuorot selville pian [...] Lapin Kansa. 8.2.2016. Arkistoitu 5.8.2016. Viitattu 9.2.2016.
  4. Veljekset Salmela Oy:n liikenteelle korvaavia yhteyksiä 9.2.2016. Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus. Viitattu 9.2.2016.