Taidekeskus KulttuuriKauppila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Taidekeskus KulttuuriKauppila on vuonna 2006 perustettu taidekeskus. KulttuuriKauppila sijaitsee Iissä, 37 kilometriä Oulusta pohjoiseen. KulttuuriKauppilan perustamisen takana ovat iiläiset taiteilijat - tekstiilitaiteilija Helena Kaikkonen, kuvanveistäjä - kuvataiteilija Sanna Koivisto ja kuvanveistäjä Antti Ylönen.

Taidekeskus KulttuuriKauppila sijaitsee Iissä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Idea Taidekeskus KulttuuriKauppilan perustamisesta syntyi vuonna 2003, kun vanha Kauppilan kansakoulun rakennus tuhoutui tulipalossa. Tuli tuhosi samalla myös rakennuksessa olleen Sanna Koiviston ateljeen sekä osan hänen töistään. KulttuuriKauppilan perustamisneuvottelut aloitettiin vuonna 2003 ja viralliset KulttuuriKauppilan avajaiset pidettiin marraskuussa 2006.

KulttuuriKauppilan kotitaiteilijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

KulttuuriKauppilan perustajat Helena Kaikkonen, Sanna Koivisto ja Antti Ylönen työskentelevät KulttuuriKauppilan ateljeetalossa, jossa heillä on omat työtilat. Ateljeetalossa on myös mediatuotantoyhtiö Krunni Tuotanto Oy:n toimitilat.

Residenssitoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

KulttuuriKauppilan residenssiin valitaan joka vuosi kuusi taiteilijaa kansainvälisen haun kautta. Jokaiselle taiteilijalle suunnitellaan oma residenssiohjelma. Residenssijakson tavoitteena on, että taiteilija tuottaa vähintään yhden julkisen näytön, kuten taidenäyttelyn. Lisäksi residenssitaiteilijat ovat osa Iin lukion International Arts -kokonaisuutta, jossa residenssitaiteilija pitää lukukaudessa vähintään yhden erikoisalakurssin lukiolaisille. Residenssivierailla on myös mahdollisuus pitää mestarityöpajoja suomalaisille ammattitaiteilijoille ja taiteenopettajille sekä osallistua partneritoimintaan.

Kesänäyttelyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

KulttuuriKauppila järjestää joka vuosi laajan kesänäyttelyn. Kesänäyttely on yleensä avoinna kesäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin saakka.

Kesällä 2007 pidettiin KulttuuriKauppilan historian ensimmäinen kesänäyttely. Silloin esillä oli pudasjärveläisen Kari Tykkyläisen ”Virkaenkelit”. Kesä-heinäkuun ajan vierailijat saivat nauttia muun muassa Tykkyläisen valokuvista ja DVD -installaatiosta.

Kesällä 2008 järjestettiin KulttuuriKauppilan tähän asti suurin näyttely ”Neliö”, jossa oli esillä helsinkiläisten Kuutti Lavosen, Johanna Koistisen, Jari Kyllin ja Tanskassa asuvan Raimo Verasen töitä. Kotitaiteilijat tekivät tilaa näyttelylle luovuttamalla omat ateljeensa näyttelytiloiksi.

Kesällä 2009 kesänäyttelyssä oli esillä orimattilaisten Tapani Kokon ja Virpi Kannon sekä hailuotolaisen Anni Rapinojan teoksia luonnon ja ihmisyyden ihmeistä.

Kesällä 2010 esillä oli taivalkoskelaisen kuvataiteilijapariskunnan Eeva-Kaisa Jakkilan ja Jussi Valtakarin sekä kotitaiteilija Antti Ylösen teoksia.

Kesällä 2011 KulttuuriKauppilan kesänäyttelyssä esillä olivat Eija-Liisa Ahtilan, Pia Hentusen ja Kari Södön teokset. Kesän aikana vieraat pääsivät myös nauttimaan konserteista Iijoen edustalla.

ART Ii Biennaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taidekeskus KulttuuriKauppila järjestää joka toinen vuosi Pohjoisen ympäristö- ja veistotaiteen ART Ii Biennaalin. Biennaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2008.

Muu toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

KulttuuriKauppilan toiminta on ympärivuotista. Näyttelyitä on myös talvisin, mutta toiminta painottuu tuolloin enemmän opetukseen. KulttuuriKauppila on mukana Iin kansalaisopiston taidekoulun toiminnassa: taidekursseja järjestetään syksyisin ja keväisin KulttuuriKauppilan taideluokassa.

Koko vuoden järjestetään myös erilaisia taideopetuksia lapsille. Kesällä 2011 järjestettiin ensimmäiset Sormet sotkussa –lasten taidetyöpajat, joissa lapset pääsivät tekemään ja kokeilemaan erilaisia taiteen keinoja kotitaiteilijoiden ohjauksessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taidekeskus KulttuuriKauppilan kotisivut

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]