Kolarin rata

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kolarin rata
Perustiedot
Reitti  Tornio – Kolari
Rakennettu  19211973
Avattu  useissa osissa
Lakkautettu  Kolari–Rautuvaara (2004)
Niesa–Äkäsjoki (2004)
Omistaja  Suomen valtio
Ylläpitäjä  Liikennevirasto
Liikenne
Operaattori(t)  VR-Yhtymä
Henkilöjunia / vrk  2 (sesonkiluonteista)
Tavarajunia / vrk  2
Tekniset tiedot
Raiteiden lkm  1
Raideleveys  1524 mm
Sähköistys  ei
Sallittu nopeus  100 km/h
Liikenteenohjaus
Radio-ohjaus  Tornio–Kolari
Ohjauskeskus  Oulu
Suojastus  ei
Kulunvalvonta  JKV

Kolarin radalla tarkoitetaan Suomen rataverkon osuutta Tornion asemalta Kolariin. Rataosan pituus on 186,6 km, ja se seurailee Tornionjokea halki Tornionlaakson. Junien suurin sallittu nopeus rataosalla on 100 km/h. Rautatie on rakennettu alun perin palvelemaan Kolarin kunnassa sijainneita, sittemmin suljettuja kaivoksia.

Rataosaan kuuluviksi lasketaan myös Kolarista Rautuvaaran ja Äkäsjoen kaivoksille rakennetut sivuradat: näiden kunnossapito on lopetettu 2004 ja ne on suljettu liikenteeltä.

Kolarista Äkäsjoelle johtava lakkautettu rataosuus tullaan kunnostamaan ja avaamaan liikenteelle osana Pajalan Kaunisvaaran kaivokselle rakennettavaa kaivosrataa. Radalla tullaan myös kuljettamaan Äkäsjoen esiintymästä louhittavaa kalkkikiveä. Kunnostettavan rataosuuden pituus on noin 20 kilometriä, ja siihen liittyy suurimmaksi osaksi Ruotsin puolelle rakennettava noin 15 kilometrin pituinen osuus Kaunisvaarasta Muonionjoen yli Äkäsjoelle. Lisäksi Muonionjoen ylitse rakennetaan uusi rautatie- ja maantiesilta.[1]

26. joulukuuta 2005 Tornion Korpikylässä, lähellä Niemenpään rautatieasemaa tapahtui kansainvälistäkin huomiota herättänyt Tornion koiravaljakkoturmana tunnettu onnettomuus, jossa kaksi italialaisturistia sai surmansa, kun heidän rekensä jäi Kolarista Helsinkiin matkalla olleen pikajunan alle.

Liikenne- ja viestintäministeriö kannattaa radan jatkamista Ylläkselle. Ratayhteys palvelisi Ylläksen kasvavaa matkailua. Radan rakentaminen voisi ajoittua ennen vuotta 2020, mutta sen rakentaminen riippuu alueen kaivoshankkeesta.[2] Sekä Kittilään ja Kolariin että Ruotsin Pajalaan on suunnitteilla mittavia kaivoshankkeita, jotka takaisivat toteutuessaan radan säilymisen.

Katso Lapin rautatiesuunnitelmat

Rakennushistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naamijoen rautatiesilta.
Uusi, vuonna 2000 valmistunut asemarakennus Kolarin rautatieasemalla.

Radan eteläosa Kaulinrantaan saakka on rakennettu ennen sotia. Kolariin saakka rataa jatkettiin vasta 1960-luvulla, ja se rakennettiin pääasiassa työllisyystöinä.

Rataosa on valmistunut useammassa osassa seuraavasti:[3]

Liikenne nykyään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin Kolarin radan henkilöliikennettä hoidetaan hiihtosesongin ulkopuolella torstaisin kulkevalla henkilöjunalla Helsingistä. Hiihtosesongin aikana Kolariin ajetaan useita yöpikajunia vaihtelevin aikatauluin. Sesonkijunista kaikki eivät kulje päivittäin, vaan niitä on ajoitettu lomien alkuun sekä viikonloppuihin. Toukokuussa henkilöliikennettä ei ole lainkaan.[4]

Tavaraliikenne on nykyisin yksinomaan raakapuuliikennettä Kemiin.

Liikenteenhoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolarin radan liikennettä ohjataan keskitetysti Oulusta. Koska rataosa on vähäliikenteinen, ja radan ainoa kohtauspaikka on Pellossa, rataosuudella liikennöidään käytännössä vain yhteen suuntaan kerrallaan. Peräkkäin kulkevien junien välissä on aina yksi välisuojastuspaikka.

Suunniteltu Kolarin–Ylläksen rata[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylläksen rata on suunnitteilla oleva ratahanke, jonka tarkoituksena olisi jatkaa Kolarin rataa Ylläkselle. Radan toteutuminen riippuu alueen kaivoksista. Rakentaminen on ajoitettu 2020-vuosikymmenelle. Radalla voisi olla tavaraliikenteen lisäksi myös henkilöliikennettä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jorma Korhonen: Äkäsjoen rata palautuu malmiradaksi 16.2.2010. Yleisradio / YLE Lappi. Viitattu 17.2.2010.
  2. |YLE| Pohjois-Suomen uutiset, tiistai 26.6.2007
  3. Tilastoja Suomen rautateistä (taulukko valmistumisajoista kappaleessa 1.3)
  4. http://www.vr.fi/pdf/aikataulut/asemakohtaiset/Kolari.pdf Kolarin rautatieaseman aikataulut

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]