Eerik Pyhä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Eerik Pyhän kuva Tukholman kolmannessa sinetissä, 1376.

Eerik Pyhä (ruots. Erik Jedvardsson den Helige; k. Uppsala 18. toukokuuta 1160) oli Ruotsin kuningas noin vuosina 1156–1160lähde?. Jälkimaailma on numeroinut hänet Ruotsin kuningas Eerik IX:ksi.

Erikistä ei ole jäänyt mitään merkintöjä oman aikansa lähteisiin. Muistitietoon perustuva perustuva pyhimyslegenda kirjattiin muistiin vasta 1290-luvulla.[1] Sen mukaan Eerik oli uplantilaista mahtimiessukua. Vaimokseen hän sai tanskalaisen prinsessan Kristiinan (Christina Björnsdotter), joka oli Inge I:n, erään aiemman mahtavan ruotsalaiskuninkaanselvennä, tyttärentytär.

Eerik Jedvardinpoika teki myöhäisemmän perimätiedon mukaan vuoden 1155 tienoille ajoitetun niin sanotun ensimmäisen ristiretken Suomeen piispa Henrikin kanssa. On epävarmaa tekikö Eerik tosiasiassa retkeä ja jos tekikin, oliko kyse sen paremmin varsinaisesta ristiretkestä kuin valloitusretkestäkään.

Legendan mukaan Eerikin murhasi tanskalainen prinssi Maunu Henrikinpoika (Magnus Henriksson) Uppsalan kirkossa 18. toukokuuta 1160. Eerikistä tuli Ruotsin kansallispyhimys. Vanhemmassa historiantutkimuksessa Eerikin kulttiin on yhdistetty vuodelta 1172 peräisin oleva paavi Aleksanteri III:n kirje, jossa kielletään nimeltä mainitsemattoman, juovuspäissään surmatun henkilön kunnioittaminen pyhimyksenäselvennä.

Eerik Pyhän pyhäinjäännösarkku sijaitsee Uppsalan tuomiokirkossa.[2] Siinä olevaa kalloa on tutkittu radiohiiliajoituksella ja luuston vammoja on analysoitu. Tutkimus vahvistaa keskiaikaisen legendan tietoja ja siten myös siinä kerrottua Eerikin Suomeen tekemää ristiretkeä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ågren, Henrik: Erik den helige – landsfader eller beläte? En rikspatrons öde i svensk historieskrivning från reformationen till och med upplysningen. Lund: Sekel, 2012. ISBN 978-91-85767-96-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Sverker vanhempi
Ruotsin kuningas
 
Seuraaja:
Maunu Henrikinpoika
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.