Matul

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Messeniuksen Kajaanin linnan vankilassa vuosina 1616-1636 kirjoitettu teos kuvasi Ruotsin historiaa ja sen mytologisia kuninkaita.

Matul (Matuli, Matullus, Motle) on Saxo Grammatiuksen mukaan yksi saamelaisten tai suomalaisten mytologisista kuninkaista. Taustalla on islantilaisessa Landnamabokissa mainittu Mottul finnakonungr. Teoksessa hänet mainitaan Finnmarkin ruhtinaana, joka puolustautuu joukkoineen sitkeästi Ragnar-nimistä viikinkikuningasta vastaan.

Jokull Suomen kronikassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matul mainitaan Suomen kronikassa kaksi kertaa. Ensin Matulia nimitetään virheellisesti Jokulliksi (Jokull, Jocul, Joculus), joka on yleinen miehen nimi saagoissa. Suomen kronikan mukaan Jokull pyrki edistämään rauhaa ja naapurisopua ja solmi liiton Bjarmian asukkaiden kanssa. Toisen kerran Matul mainitaan Motle -nimisenä.

Motle Suomen kronikassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Motlen sanotaan valitun kuninkaaksi Tengilin jälkeen. Motle tuli kuuluisaksi viisaudestaan, josta Norjan kuningas Ottar mieltyi niin, että lähetti tyttärensä Gunilin Suomeen ja pyysi, että Motle opettaisi niissä taidoissa, joissa hän oli maankuulu. Motle ei torjunut pyyntöä vaan opetti häntä kolmen vuoden ajan. Palatessaan Norjaan Gunil oli erittäin viisaan naisen maineessa. Motle keskittyi hänelle opettamiensa taitojen kehittämiseen ja säilytti rauhanomaiset suhteet naapureihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Johannes Messenius: Suomen, Liivinmaan ja Kuurinmaan vaiheita sekä tuntemattoman tekijän Suomen kronikka. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1988.
Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.