Fredrik I (Ruotsi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fredrik I
Fredrik av Hessen.jpg
Ruotsin kuningas
Edeltäjä Ulriika Eleonoora
Seuraaja Aadolf Fredrik
Henkilötiedot
Syntynyt 17. huhtikuuta, 1676
Kassel, Hessen-Kassel
Kuollut 25. maaliskuuta 1751 (74 vuotta)
Tukholma, Ruotsi

Fredrik I (16761751) oli Ruotsin kuningas vuodesta 1720 vuoteen 1751.

Hän syntyi Hessen-Kasselin kreivin kolmantena poikana, mutta nousi veljiensä kuoltua isänsä seuraajaksi. Hän oli vahva, kielitaitoinen ja seurallinen. Hän osallistui Espanjan kruununperimyssotaan, ja jäi sen aikana leskeksi.

Sodan jälkeen hän meni naimisiin Ruotsin kuninkaan Kaarle XII:n sisaren Ulrika Eleonoran kanssa.

Fredrik nousi kuninkaaksi kaksi vuotta lankonsa kuoleman jälkeen, ja osa historioitsijoista katsookin, että Kaarlen kuoleman takana oli Fredrikin järjestämä salaliitto. Fredrikin elinaikana huhuttiin että ainakin tämän uskottu mies André Sicre oli sekaantunut murhaan.[1]

Uudenkaupungin rauhassa vuonna 1721 Ruotsi menetti Liivinmaan, Viron sekä Viipurin ja Käkisalmen läänit. Uudenkaupungin rauhan myötä Fredrik menetti suuren osan suosiostaan, josta hän nautti tullessaan kuninkaaksi, mikä johti lopulta kuninkaan vallan merkittävään rajoittamiseen.

Hamina eli Fredrikshamn on nimetty Fredrik I:n mukaan vuonna 1723.[2]

Fredrikin ja Ulrika Eleonooran avioliitto oli lapseton.[3] Vuonna 1743 Ruotsi ja Venäjä solmivat Turun rauhansopimuksen, jossa oli yhtenä ehtona, että kruununperijäksi tulee saksalainen prinssi Aadolf Fredrik, jonka arveltiin olevan Venäjälle myötämielinen. Ruotsissa tanskalainen prinssi, tuleva kuningas Fredrik V nautti suurempaa suosiota.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ilkka Mäntylä: Fredrik I (1676–1751) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). 23.6.2000. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fredrik I (Ruotsi).
Great coat of arms of Sweden.svg Edeltäjä:
Ulriika Eleonoora
Ruotsin kuningas
17201751
Seuraaja:
Aadolf Fredrik