Luettelo Suomen hallitsijoista ja valtionpäämiehistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luettelo Suomen hallitsijoista sisältää Suomen valtionpäämiehinä toimineet henkilöt.

Ruotsin vallan aika (1150-1809)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomi liitettiin Ruotsin kuningaskunnan osaksi viimeistään 1200-luvun kuluessa. Keskiajan osalta on kuitenkin muistettava, että hallitsijan valta valtakunnan eri puolilla oli varsin rajattua. Käytännössä linnaläänit saattoivat olla hyvinkin itsenäisiä. Tämä korostuu yhtä hyvin varhaisimman kauden kuin unionikaudenkin (1397–1521) osalta. Suomen osalta historiankirjoitus on korostanut varsinkin Viipurin linnanpäälliköiden ja joidenkin Turun piispojen itsenäistä asemaa. 15. helmikuuta 1362 suomalaiset saivat ensimmäistä kertaa osallistua Ruotsin kuninkaan vaaliin, kun Norjan kuninkaana jo ollut Haakon II Maununpoika valittiin isänsä hallitsijakumppaniksi myös Ruotsin valtaistuimelle.[1]

Sverkerin ja Eerikin suvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sverkerin ja Eerikin suvut taistelivat Ruotsin kruunusta yli vuosisadan ajan, lopulta valtaan nousi jaarli Birgerin poika Valdemar. Knuut II Pitkään asti eri kuninkaiden valtakausien ajoituksissa on pientä epävarmuutta.[2]

Monarkki[2] Vallassa[2] Syntynyt Puoliso(t) Kuollut Lisätietoja
Sweartgar I of Sweden relief 2009 Heda Ödeshög (crop).jpg Sverker I Vanhempi noin 113025. joulukuuta 1156 (noin 26 v 178 vrk) Ulfhild Haakonintytär
Rikissa Puolalainen
25. joulukuuta 1156 (murhattu) Kuului itägöötalaiseen ylimyssukuun.
Stockholms stads tredje sigill.png Eerik IX Pyhä noin 115618. toukokuuta 1160 (noin 3 v 323 vrk) noin 1120 Kristiina Björnintytär 18. toukokuuta 1160 (noin 40 vuotta) (murhattu) Kuului länsigöötalaiseen ylimyssukuun.
Maunu II Henrikinpoika noin 11601161 (noin 1 v 0 vrk) noin 1130 Birgitta Haraldintytär noin 1161 (noin 31 vuotta) (sotakuolema) Tanskalainen prinssi, joka nousi valtaan murhattuaan Eerik IX Pyhän.
Karl Sverkerssons sigill.jpg Kaarle VII Sverkerinpoika noin 116112. huhtikuuta 1167 (noin 5 v 285 vrk) 1130-luvulla Kristiina Stigintytär Hvide 12. huhtikuuta 1167 (28-37 vuotta) (murhattu) Sverker I Vanhemman poika
Burislev noin 11671169 (noin 2 v 0 vrk)
(kanssahallitsijana Kol,
vastahallitsijana Knuut I Eerikinpoika)
noin 1169 Kaarle VII Sverkerinpojan veljenpoika
Kol noin 11671173 (noin 6 v 0 vrk)
(kanssahallitsijana Burislev noin 11671169,
vastahallitsijana Knuut I Eerikinpoika)
noin 1173 Kaarle VII Sverkerinpojan veljenpoika
Kung Knut Erikssons sigill.png Knuut I Eerikinpoika noin 11671195 (noin 27 v 364 vrk)
(vastahallitsijana Burislev noin 11671169,
vastahallitsijana Kol noin 11671173)
1140-luvulla Cecilia Juhanantytär noin 1195 (46-55 vuotta) Eerik IX Pyhän poika
Sverker II Kaarlenpoika Nuorempi noin 119531. tammikuuta 1208 (noin 12 v 215 vrk), syöstiin vallasta noin 1164 Benedicta Ebbentytär
Ingegärd Birgerintytär
17. tai 18. heinäkuuta 1210 (noin 46 vuotta) (sotakuolema) Kaarle VII Sverkerinpojan poika
Eric the Survivor of Sweden grave detail 2009.jpg Eerik X Knuutinpoika 31. tammikuuta 120810. huhtikuuta 1216 (8 v 70 vrk) noin 1175 Rikissa Tanskalainen 10. huhtikuuta 1216 (noin 41 vuotta) Knuut I Eerikinpojan poika
Juhana I Sverkerinpoika noin 121610. maaliskuuta 1222 (noin 5 v 252 vrk) 1201 10. maaliskuuta 1222 (noin 21 vuotta) Sverker II Kaarlenpoika Nuoremman poika
Eric XI of Sweden.png Eerik XI Eerikinpoika noin 122229. marraskuuta 1229 (noin 7 v 151 vrk), syöstiin vallasta
(holhoojahallituksen johtajana Knuut Holmgerinpoika 1222–1229)
1216 Katariina Sunentytär 2. helmikuuta 1250 (noin 34 vuotta) Eerik X Knuutinpojan poika
Knuut II Pitkä 29. marraskuuta 12291234 (noin 4 v 214 vrk) Helena Pietarintytär Strange 1234 Kaappasi holhoojahallituksen johtajana vallan alaikäiseltä Eerik XI Eerikinpojalta.
Eric XI of Sweden.png Eerik XI Eerikinpoika 12342. helmikuuta 1250 (noin 15 v 216 vrk) 1216 Katariina Sunentytär 2. helmikuuta 1250 (noin 34 vuotta) Palasi valtaan Knuut II Pitkän kuoleman jälkeen.

Bjälbo-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bjälbo-sukua kutsutaan myös Folkunga-suvuksi. Hallituskaudet ovat osittain päällekkäisiä, koska suvun jäsenet toimivat ajoittain toistensa hallitsijakumppaneina. Alaikäisten kuninkaiden hallituskaudella hallitsemisesta vastasi käytännössä holhoojahallitus. Bjälbo-sukuun kuulumaton Matias Kettilmundinpoika johti Ruotsia valtakunnan päämiehenä (rikshövitsman) vuosien 1318 - 1319 välillä.[2]

Monarkki[2] Vallassa[2] Syntynyt Puoliso(t) Kuollut Lisätietoja
Portrait of Birger Jarl.jpg Birger Jaarli
(valtakunnan jaarli)
Kevät 125021. lokakuuta 1266 (noin 16 v 189 vrk)
(kanssahallitsijana Valdemar Birgerinpoika)
noin 1200 Ingeborg Eerikintytär
Mechtilde
21. lokakuuta 1266 (noin 66 vuotta) Eerik XI Eerikinpojan lanko
Waldemar of Sweden (1240s) bust 2009 Skara (2).jpg Valdemar Birgerinpoika Kevät 125022. heinäkuuta 1275 (noin 25 v 98 vrk), syöstiin vallasta
(kanssahallitsijana Birger Jaarli Kevät 125021. lokakuuta 1266)
1240 Sofia Tanskalainen 26. joulukuuta 1302 (noin 62 vuotta) Birger Jaarlin poika, Eerik XI Eerikinpojan sisarenpoika
Magnus III Barnlock of Sweden as Duke bust 2009 Skara (2).jpg Maunu III Ladonlukko 22. heinäkuuta 127518. joulukuuta 1290 (15 v 149 vrk) 1240 Helvig Holsteinilainen 18. joulukuuta 1290 (noin 50 vuotta) Valdemar Birgerinpojan veli
Birger of Sweden (1280) c 1322.jpg Birger Maununpoika 18. joulukuuta 1290Huhtikuu 1318 (noin 27 v 118 vrk), syöstiin vallasta
(holhoojahallituksen johtajana Torkkeli Knuutinpoika 1290–1298)
1280 Märta Tanskalainen 31. toukokuuta 1321 (noin 41 vuotta) Maunu III Ladonlukon poika
Mattias Kettilmundssons sigill nf.png Matias Kettilmundinpoika
(valtakunnan päämies)
27. kesäkuuta 13188. heinäkuuta 1319 (1 v 11 vrk) noin 1280 Adelheid Schwerinilainen 11. toukokuuta 1326 (noin 46 vuotta) Johti Birger Maununpoikaa vastaan noussutta kapinaliikettä.
Magnus Ericson.jpg Maunu IV Eerikinpoika 8. heinäkuuta 1319Helmikuu 1364 (noin 44 v 223 vrk), syöstiin vallasta
(holhoojahallituksen johtajana Maunun äiti Ingeborg Norjalainen 1319–1326,
holhoojahallituksen johtajana Knuut Joninpoika 1326–1331)
(vastahallitsijana Eerik XII Maununpoika 17. lokakuuta 135620. kesäkuuta 1359,
kanssahallitsijana Haakon II Maununpoika 15. helmikuuta 1362Helmikuu 1364)
1316 Blanka Namurilainen 1. joulukuuta 1377 (noin 61 vuotta) Birger Maununpojan veljenpoika
Eric of Sweden (1282) seal 1905.jpg Eerik XII Maununpoika 17. lokakuuta 135620. kesäkuuta 1359 (2 v 246 vrk)
(vastahallitsijana Maunu IV Eerikinpoika)
1339 Beatrix Baijerilainen 20. kesäkuuta 1359 (noin 20 vuotta) Maunu IV Eerikinpojan poika
GelreNorge.jpg Haakon II Maununpoika 15. helmikuuta 1362Helmikuu 1364 (noin 2 v 0 vrk), syöstiin vallasta
(kanssahallitsijana Maunu IV Eerikinpoika)
1340 Margareeta I Elo-syyskuu 1380 (noin 40 vuotta) Maunu IV Eerikinpojan poika

Mecklenburgin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monarkki[2] Vallassa[2] Syntynyt Puoliso(t) Kuollut Lisätietoja
Albert of Mecklenburg.jpg Albrekt Mecklenburgilainen 15. helmikuuta 136424. helmikuuta 1389 (25 v 9 vrk), syöstiin vallasta 1338 Rikardis Schweriniläinen 31. maaliskuuta 1412 (noin 74 vuotta) Maunu IV Eerikinpojan sisarenpoika

Kalmarin unioni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalmarin unioni oli Ruotsin, Norjan ja Tanskan valtioliitto vuosina 1389-1521. Mailla oli usein yhteinen kuningas, mutta suuren osan ajasta Ruotsi kieltäytyi tunnustamasta itsevaltaisia tanskalaisia kuninkaita ja valitsi johtoonsa valtakunnan päämiehen (rikshövitsman), valtionhoitajan (riksföreståndare) tai kansallisen kuninkaan.[2]

Monarkki[2] Vallassa[2] Syntynyt Puoliso(t) Kuollut Lisätietoja
Margrete 1.jpg Margareeta I
(unionikuningatar)
24. helmikuuta 138928. lokakuuta 1412 (23 v 247 vrk)
(kanssahallitsijana Eerik XIII Pommerilainen 23. heinäkuuta 139628. lokakuuta 1412)
1353 Haakon II Maununpoika 28. lokakuuta 1412 (noin 59 vuotta) Haakon II Maununpojan leski
Eric of Pomerania.jpg Eerik XIII Pommerilainen
(unionikuningas)
23. heinäkuuta 13961. lokakuuta 1439 (43 v 70 vrk), syöstiin vallasta
(kanssahallitsijana Margareeta I 23. heinäkuuta 139628. lokakuuta 1412,
vastahallitsijana Engelbrekt Engelbrektinpoika 13. tammikuuta 14354. toukokuuta 1436,
vastahallitsijana Kaarle Knuutinpoika Bonde Helmikuu 14366. maaliskuuta 1438,
vastahallitsijana Kaarle Knuutinpoika Bonde Lokakuu 14381. lokakuuta 1439)
noin 1382 Filippa Englantilainen 24. syyskuuta 1459 (noin 77 vuotta) Margareeta I:n sisarentyttären poika
Modell till statyn över Engelbrekt Engelbrektsson i Örebro (ur Svenska Familj-Journalen).png Engelbrekt Engelbrektinpoika
(valtakunnan päämies)
13. tammikuuta 14354. toukokuuta 1436 (1 v 112 vrk)
(kanssahallitsijana Kaarle Knuutinpoika Bonde Helmikuu 14364. toukokuuta 1436,
vastahallitsijana Eerik XIII Pommerilainen)
1390-luku Kaarina Laurintytär 4. toukokuuta 1436 (37-46 vuotta) (murhattu) Johti Eerik XIII Pommerilaista vastaan noussutta kapinaliikettä.
Karl Knutsson Bonde.jpg Kaarle Knuutinpoika Bonde
(valtakunnan päämies)
Helmikuu 14366. maaliskuuta 1438 (noin 2 v 19 vrk)
(kanssahallitsijana Engelbrekt Engelbrektinpoika Helmikuu 14364. toukokuuta 1436,
vastahallitsijana Eerik XIII Pommerilainen)
1408/1409 Birgitta Turentytär Bielke
Katariina Gumsehuvud
Kristiina Abrahamintytär
15. toukokuuta 1470 (noin 62 vuotta) Johti Eerik XIII Pommerilaista vastaan noussutta kapinaliikettä.
Kaarle Knuutinpoika Bonde
(valtionhoitaja)
Lokakuu 1438Syyskuu 1440 (noin 1 v 337 vrk)
(vastahallitsijana Eerik XIII Pommerilainen Lokakuu 14381. lokakuuta 1439)
Christopher of Bavaria.jpg Kristofer Baijerilainen
(unionikuningas)
Syyskuu 14406. tammikuuta 1448 (noin 7 v 114 vrk) 26. tammikuuta 1418 Dorotea Brandenburgilainen 6. tammikuuta 1448 (29 vuotta) Eerik XIII Pommerilaisen sisarenpoika
BengtJönssonOxenstierna.JPG Pentti Jönsinpoika Oxenstierna
(valtionhoitaja)
Tammikuu 144820. kesäkuuta 1448 (noin 0 v 157 vrk)
(kanssahallitsijana Niilo Jönsinpoika Oxenstierna)
noin 1395 Kristiina Kristerintytär noin 1449 (noin 54 vuotta)
Niilo Jönsinpoika Oxenstierna
(valtionhoitaja)
Tammikuu 144820. kesäkuuta 1448 (noin 0 v 157 vrk)
(kanssahallitsijana Pentti Jönsinpoika Oxenstierna)
noin 1390 Kristiina Iivarintytär
Kristiina Pietarintytär
Katariina Kaarlentytär
Lokakuu 1450 (noin 60 vuotta)
Karl Knutsson Bonde.jpg Kaarle VIII Knuutinpoika
(kansallinen kuningas)
20. kesäkuuta 144824. helmikuuta 1457 (8 v 249 vrk), syöstiin vallasta 1408/1409 Birgitta Turentytär Bielke
Katariina Gumsehuvud
Kristiina Abrahamintytär
15. toukokuuta 1470 (noin 62 vuotta) Valittiin lapsettoman Kristofer Baijerilaisen seuraajaksi.
Eerik Akselinpoika Tott
(valtionhoitaja)
Maaliskuu 145723. kesäkuuta 1457 (noin 0 v 100 vrk)
(kanssahallitsijana Jöns Pentinpoika Oxenstierna)
1415 Bengta Matintytär
Elina Kustaantytär
Helmi-maaliskuu 1481 (noin 66 vuotta)
John Benson (Oxenstierna) Regent of Sweden seal 1879.jpg Jöns Pentinpoika Oxenstierna
(valtionhoitaja)
Maaliskuu 145723. kesäkuuta 1457 (noin 0 v 100 vrk)
(kanssahallitsijana Eerik Akselinpoika Tott)
1417 selibaatissa 15. joulukuuta 1467 (noin 50 vuotta)
Christian 1 of Denmark.jpg Kristian I Oldenburgilainen
(unionikuningas)
23. kesäkuuta 145723. kesäkuuta 1464 (7 v 1 vrk), syöstiin vallasta Helmikuu 1426 Dorotea Brandenburgilainen 21. toukokuuta 1481 (noin 55 vuotta) Valittiin vallasta syöstyn Kaarle VIII Knuutinpojan seuraajaksi.
Karl Knutsson Bonde.jpg Kaarle VIII Knuutinpoika
(kansallinen kuningas)
9. elokuuta 146430. tammikuuta 1465 (0 v 174 vrk), syöstiin vallasta
(vastahallitsijana Kettil Kaarlenpoika Vaasa 26. joulukuuta 146430. tammikuuta 1465)
1408/1409 Birgitta Turentytär Bielke
Katariina Gumsehuvud
Kristiina Abrahamintytär
15. toukokuuta 1470 (noin 62 vuotta) Palasi valtaan Kristian I Oldenburgilaisen erottamisen jälkeen.
Kettil Kaarlenpoika Vaasa
(valtionhoitaja)
26. joulukuuta 146411. elokuuta 1465 (0 v 228 vrk)
(vastahallitsijana Kaarle VIII Knuutinpoika 26. joulukuuta 146430. tammikuuta 1465)
1433 selibaatissa 11. elokuuta 1465 (noin 32 vuotta)
John Benson (Oxenstierna) Regent of Sweden seal 1879.jpg Jöns Pentinpoika Oxenstierna
(valtionhoitaja)
11. elokuuta 146518. lokakuuta 1466 (1 v 68 vrk) 1417 selibaatissa 15. joulukuuta 1467 (noin 50 vuotta)
Eerik Akselinpoika Tott
(valtionhoitaja)
18. lokakuuta 146612. marraskuuta 1467 (1 v 25 vrk), luopui vallasta 1415 Bengta Matintytär
Elina Kustaantytär
Helmi-maaliskuu 1481 (noin 66 vuotta)
Karl Knutsson Bonde.jpg Kaarle VIII Knuutinpoika
(kansallinen kuningas)
12. marraskuuta 146715. toukokuuta 1470 (2 v 184 vrk) 1408/1409 Birgitta Turentytär Bielke
Katariina Gumsehuvud
Kristiina Abrahamintytär
15. toukokuuta 1470 (noin 62 vuotta) Palasi uudelleen valtaan Eerik Akselinpoika Tottin tuella.
Sten Sture the Elder.jpg Sten Sture vanhempi
(valtionhoitaja)
16. toukokuuta 14706. lokakuuta 1497 (27 v 143 vrk), syöstiin/luopui vallasta 1440 Ingeborg Åkentytär Tott 14. joulukuuta 1503 (noin 63 vuotta) Kaarle VIII Knuutinpojan sisarenpoika
John II of Sweden sculpture c 1530 (photo 2009).jpg Hannu I eli Juhana II
(unionikuningas)
6. lokakuuta 1497Elokuu 1501 (noin 4 v 313 vrk), syöstiin vallasta 2. helmikuuta 1455 Kristiina Saksilainen 20. helmikuuta 1513 (58 vuotta) Kristian I Oldenburgilaisen poika
Sten Sture the Elder.jpg Sten Sture vanhempi
(valtionhoitaja)
12. marraskuuta 150114. joulukuuta 1503 (2 v 42 vrk) 1440 Ingeborg Åkentytär Tott 14. joulukuuta 1503 (noin 63 vuotta) Palasi valtaan Hannu I:n erottamisen jälkeen.
Svante Nilsson Regent of Sweden seal 1879.jpg Svante Niilonpoika
(valtionhoitaja)
21. tammikuuta 15042. tammikuuta 1512 (7 v 347 vrk) 1460 Mette Iverintytär Dyre 2. tammikuuta 1512 (noin 52 vuotta) Valittiin Sten Sture vanhemman seuraajaksi.
Eerik Trolle
(valtionhoitaja)
Tammikuu 151223. heinäkuuta 1512 (noin 0 v 190 vrk) 1460 Ingeborg Filipintytär
Kaarina Eerikintytär
1530 (noin 70 vuotta)
Sten Sture the Younger.jpg Sten Sture nuorempi
(valtionhoitaja)
23. heinäkuuta 15123. helmikuuta 1520 (7 v 196 vrk) 1493 Kristina Nilsintytär Gyllenstierna 3. helmikuuta 1520 (noin 27 vuotta) (sotakuolema) Svante Niilonpojan poika
Christian II of Denmark, engraving by Jan Gossaert c 1523.jpg Kristian II
(unionikuningas)
1. marraskuuta 152023. elokuuta 1521 (0 v 295 vrk), syöstiin vallasta 1. heinäkuuta 1481 Elisabet Kastilialainen 25. tammikuuta 1559 (77 vuotta) Hannu I:n poika

Vaasa-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Vaasa-suku
Monarkki[2] Vallassa[2] Syntynyt Puoliso(t) Kuollut Lisätietoja
Gustav Vasa.jpg Kustaa Eerikinpoika Vaasa
(valtionhoitaja)
23. elokuuta 15216. kesäkuuta 1523 (1 v 287 vrk) 12. toukokuuta 1496
Uplannissa
Katariina Saksi-Lauenburgilainen 1531–1535
Margareeta Leijonhufvud 1536–1551
Katariina Stenbock 1552–1560
29. syyskuuta 1560 (64 vuotta)
Tukholmassa
Valittiin vallasta syöstyn Kristian II:n seuraajaksi.
Kustaa I Vaasa 6. kesäkuuta 152329. syyskuuta1560 (37 v 116 vrk)
Erik XIV (1533-1577) Domenicus Verwildt.jpg Eerik XIV 29. syyskuuta 156029. syyskuuta 1568 (8 v 1 vrk), syöstiin vallasta 13. joulukuuta 1533
Tukholmassa
Kaarina Maununtytär 1568–1577 26. tammikuuta 1577 (43 vuotta)
(todennäköisesti murhattu)
Tierpissä
Kustaa I Vaasan poika
John III of Sweden.jpg Juhana III 29. syyskuuta 156817. marraskuuta 1592 (24 v 50 vrk) 20. joulukuuta 1537
Itä-Götanmaalla
Katariina Jagellonica 15621583
Gunilla Bielke 15851597
17. marraskuuta 1592 (54 vuotta)
Tukholmassa
Eerik XIV:n veli
Zygmunt III Waza 2.jpg Sigismund 17. marraskuuta 159224. heinäkuuta 1599 (6 v 249 vrk), syöstiin vallasta 20. kesäkuuta 1566
Mariefredissä
Anna Itävaltalainen 15921598
Constance Itävaltalainen 16051631
30. huhtikuuta 1632 (65 vuotta)
Varsovassä, Puolassa
Juhana III:n poika
Charles IX of Sweden.jpg Södermanlandin herttua Kaarle
(valtionhoitaja)
24. heinäkuuta 15996. maaliskuuta 1604 (4 v 227 vrk) 4. lokakuuta 1550
Tukholmassa
Maria Simmern 15791589
Kristiina Holstein-Gottorpilainen 15921611
30. lokakuuta 1611 (61 vuotta)
Nyköpingissä
Sigismundin setä, Juhana III:n veli
Kaarle IX 6. maaliskuuta 160430. lokakuuta 1611 (7 v 238 vrk)
Gustav II of Sweden.jpg Kustaa II Aadolf 30. lokakuuta 16116. marraskuuta 1632 (21 v 8 vrk) 9. joulukuuta 1594
Tukholmassa
Maria Eleonoora Brandenburgilainen 1620–1632 6. marraskuuta 1632 (37 vuotta) (sotakuolema)
Lützenissä, Saksassa
Kaarle IX:n poika
Swedish queen Drottning Kristina portrait by Sébastien Bourdon stor.jpg Kristiina 6. marraskuuta 16326. kesäkuuta 1654 (21 v 212 vrk), luopui vallasta
(holhoojahallituksen johtajana Axel Oxenstierna 1632–1644)
8. joulukuuta 1626
Tukholmassa
naimaton 19. huhtikuuta 1689 (62 vuotta)
Roomassa, Italiassa
Kustaa II Aadolfin tytär

Pfalzin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monarkki [2] Vallassa[2] Syntynyt Puoliso(t) Kuollut Lisätietoja
Sébastien Bourdons-Karl X Gustav.jpg Kaarle X Kustaa 6. kesäkuuta 165413. helmikuuta 1660 (5 v 253 vrk) 8. marraskuuta 1622
Nyköpingissä
Hedvig Eleonoora 1654–1660 13. helmikuuta 1660 (37 vuotta)
Göteborgissa
Kristiinan serkku, Kustaa II Aadolfin sisarenpoika
Carl XI of Sweden c 1685 by David Klöcker Ehrenstrahl.jpg Kaarle XI 13. helmikuuta 16605. huhtikuuta 1697 (37 v 51 vrk)
(holhoojahallituksen johtajana leskikuningatar Hedvig Eleonoora 1660–1672)
24. marraskuuta 1655
Tukholmassa
Ulrika Eleonora vanhempi 1679–1697 5. huhtikuuta 1697 (41 vuotta)
Tukholmassa
Kaarle X Kustaan poika
Karl XII 1706.jpg Kaarle XII 5. huhtikuuta 169730. marraskuuta 1718 (21 v 239 vrk)
(holhoojahallituksen johtajana leskikuningatar Hedvig Eleonoora 1697)
17. kesäkuuta 1682
Tukholmassa
naimaton 30. marraskuuta 1718 (36 vuotta)
(sotakuolema tai murhattu)
Fredrikshaldissa, Norjassa
Kaarle XI:n poika
Ulrica Eleanor of Sweden (1688) c 1725 by Georg Engelhard Schröder.jpg Ulrika Eleonora 2. huhtikuuta 17194. huhtikuuta 1720 (1 v 3 vrk), luopui vallasta 23. tammikuuta 1688
Tukholmassa
Hessen-Kasselin maakreivi Frederik 17131741 24. marraskuuta 1741 (53 vuotta)
Tukholmassa
Kaarle XII:n sisar

Hessenin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monarkki [2] Vallassa[2] Syntynyt Puoliso(t) Kuollut Lisätietoja
Fredrik av Hessen.jpg Fredrik I 4. huhtikuuta 17205. huhtikuuta 1751 (31 v 1 vrk) 23. huhtikuuta 1676
Kasselissa, Saksassa
Luise Dorothea 1700-1705
Ulrika Eleonora 1713-1741
25. maaliskuuta 1751 (74 vuotta)
Tukholmassa
Ulrika Eleonoran puoliso

Holstein-Gottorpin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monarkki [2] Vallassa[2] Syntynyt Puoliso(t) Kuollut Lisätietoja
Adolph Frederick of Sweden c 1751 by Gustaf Lundberg & Jakob Björck.jpg Aadolf Fredrik 5. huhtikuuta 175112. helmikuuta 1771 (19 v 313 vrk) 14. toukokuuta 1710
Gottorpissa, Saksassa
Loviisa Ulriika 1744–1771 12. helmikuuta 1771 (60 vuotta)
Tukholmassa
Valittiin lapsettoman Fredrik I:n seuraajaksi.
Gustavo-III,-Rey-de-Suecia 1777-by-Roslin.JPG Kustaa III 12. helmikuuta 177129. maaliskuuta 1792 (21 v 46 vrk) 24. tammikuuta 1746
Tukholmassa
Sofia Magdalena 1766–1792 29. maaliskuuta 1792 (46 vuotta) (murhattu)
Tukholmassa
Aadolf Fredrikin poika
Gustav IV Adolf of Sweden.jpg Kustaa IV Aadolf 29. maaliskuuta 179229. maaliskuuta 1809 (17 v 0 vrk), syöstiin/luopui vallasta
(holhoojahallituksen johtajana Södermanlandin herttua Kaarle 1792–1796)
(vastahallitsijana Södermanlandin herttua Kaarle 13. maaliskuuta 180929. maaliskuuta 1809)
1. marraskuuta 1778
Tukholmassa
Fredrika Dorotea 1797–1812 7. helmikuuta 1837 (58 vuotta)
Sankt Gallenissä, Sveitsissä
Kustaa III:n poika
Charles XIII of Sweden.jpg Södermanlandin herttua Kaarle
(valtionhoitaja)
13. maaliskuuta 18096. kesäkuuta 1809 (0 v 85 vrk)
(vastahallitsijana Kustaa IV Aadolf 13. maaliskuuta 180929. maaliskuuta 1809)
7. lokakuuta 1748
Tukholmassa
Hedwig Elizabeth Charlotta 1774–1818 5. helmikuuta 1818 (69 vuotta)
Tukholmassa
Kustaa IV Aadolfin setä, Kustaa III:n veli
Kaarle XIII 6. kesäkuuta 180917. syyskuuta 1809 (0 v 103 vrk)

Venäjän vallan aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanha Suomi (1721-1812)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanha Suomi siirtyi Ruotsilta Venäjälle vuosina 1721 ja 1743. Vanhan Suomen alue eli virallisesti Viipurin, sittemmin Suomen kuvernementti yhdistettiin Suomen suuriruhtinaskuntaan vuonna 1812. Alueen hallitsijoina olivat Venäjän keisarit ja keisarinnat.

Romanov-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monarkki Vallassa Syntynyt Puoliso(t) Kuollut Lisätietoja
Peter der-Grosse 1838.jpg Pietari I Suuri 2. marraskuuta 17218. helmikuuta 1725 (3 v 98 vrk) 9. kesäkuuta 1672
Moskovassa
Eudoxia Feodorovna Lopuhina 1689-1698
Marta Helena Skowrońska 1707-1725
8. helmikuuta 1725 (52 vuotta)
Pietariissa
Vanhan Suomen hallitsijaksi Uudenkaupungin rauhassa 1721.
Empress Catherine I -c.1724 -2.jpg Katariina I 8. helmikuuta 172517. toukokuuta 1727 (2 v 98 vrk) 15. huhtikuuta 1684
Latviassa
Pietari I 1707-1725 17. huhtikuuta 1727 (43 vuotta)
Pietarissa
Pietari I Suuren puoliso
Peter II in armour by anonymous (18 c., Kremlin museum).jpg Pietari II 18. toukokuuta 172730. tammikuuta 1730 (2 v 257 vrk) 23. lokakuuta 1715
Pietarissa
naimaton 30. tammikuuta 1730 (14 vuotta)
Moskovassa
Pietari I Suuren pojanpoika
Louis Caravaque, Portrait of Empress Anna Ioannovna (1730).jpg Anna 13. helmikuuta 173028. lokakuuta 1740 (10 v 258 vrk) 7. helmikuuta 1693
Moskovassa
Kuurinmaan herttua Fredrik Wilhelm 1710-1710 28. lokakuuta 1740 (42 vuotta)
Moskovassa
Pietari I Suuren veljentytär
Ivan VI.jpg Iivana VI 28. lokakuuta 17406. joulukuuta, 1741 (1 v 39 vrk), syöstiin vallasta
(holhoojahallituksen johtajana Ernst Johann von Biron 1740,
holhoojahallituksen johtajana Iivanan äiti Anna Leopoldovna 1740–1741)
23. elokuuta 1740
Pietarissa
naimaton 16. heinäkuuta 1764 (23 vuotta) (murhattu)
Pähkinälinnassa
Annan sisarentyttären poika
Carle Vanloo, Portrait de l’impératrice Élisabeth Petrovna (1760).jpg Elisabet 6. joulukuuta 17415. tammikuuta 1762 (20 v 30 vrk) 29. joulukuuta 1709
Kolomenskojessa
Aleksei Razumovski 1742-1762 5. tammikuuta 1762 (52 vuotta)
Pietarissa
Pietari I Suuren tytär
Coronation portrait of Peter III of Russia -1761.JPG Pietari III 5. tammikuuta 17629. heinäkuuta 1762 (0 v 185 vrk), syöstiin vallasta 21. helmikuuta 1728
Kielissä, Saksassa
Sophie Friederike Auguste Anhalt-Zerbst
16. elokuuta 1745 - 9. heinäkuuta 1762
17. heinäkuuta 1762 (34 vuotta) (murhattu)
Ropsussa
Elisabetin sisarenpoika
Catherine II by J.B.Lampi (1780s, Kunsthistorisches Museum).jpg Katariina II Suuri 9. heinäkuuta 17626. marraskuuta 1796 (34 v 121 vrk) 2. toukokuuta 1729
Stettinissa, Saksassa
Venäjän kruununprinssi Pietari
16. elokuuta 1745 - 9. heinäkuuta 1762
6. marraskuuta 1796 (67 vuotta)
Pietariissa
Pietari III:n puoliso
Paul i russia.jpg Paavali I 17. marraskuuta 179623. maaliskuuta 1801 (4 v 126 vrk) 1. lokakuuta 1754
Pietariissa
Natalia Aleksejevna Hesse-Darmstadt
29. syyskuuta 1773 - 15. huhtikuuta 1776
Maria Fjodorovna
26. syyskuuta 1776 - 23. maaliskuuta 1801
23. maaliskuuta 1801 (46 vuotta) (murhattu)
Pietariissa
Katariina II Suuren ja Pietari III:n poika
Alexander I of Russia.PNG Aleksanteri I 24. maaliskuuta 180131. joulukuuta 1811 (10 v 282 vrk) 23. joulukuuta 1777
Pietariissa
Elisabet Aleksejevna
28. syyskuuta 1793 - 1. joulukuuta 1825
1. joulukuuta 1825 (47 vuotta)
Taganrogissa
Paavali I:n poika

Suomen suuriruhtinaskunta (1809-1917)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koko Suomen alue kuului Venäjään 1809-1917. Tällöin rajoitettua itsehallintoa nauttivaa Suomen suuriruhtinaskuntaa hallitsivat Venäjän keisarit.[3]

Romanov-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monarkki Vallassa Syntynyt Puoliso(t) Kuollut Lisätietoja
Alexander I of Russia.PNG Aleksanteri I 17. syyskuuta 18091. joulukuuta 1825 (16 v 75 vrk) 23. joulukuuta 1777
Pietariissa
Elisabet Aleksejevna
28. syyskuuta 1793 - 1. joulukuuta 1825
1. joulukuuta 1825 (47 vuotta)
Taganrogissa
Suomen suuriruhtinaskunnan hallitsijaksi Haminan rauhassa 1809.
Vernet nikolas 1.jpg Nikolai I 26. joulukuuta 18252. maaliskuuta 1855 (29 v 66 vrk) 6. heinäkuuta 1796
Hatsinassa
Aleksandra Fjodorovna
13. heinäkuuta 1817 - 2. maaliskuuta 1855
21. maaliskuuta 1855 (58 vuotta)
Pietariissa
Aleksanteri I:n veli
Alexander II 1870 by Sergei Lvovich Levitsky.jpg Aleksanteri II 2. maaliskuuta 185513. maaliskuuta 1881 (26 v 11 vrk) 29. huhtikuuta 1818
Moskovassa
Maria Aleksandrovna
16. huhtikuuta 1841 - 3. kesäkuuta 1880
13. maaliskuuta 1881 (62 vuotta) (murhattu)
Pietariissa
Nikolai I:n poika
Kramskoy Alexander III.jpg Aleksanteri III 13. maaliskuuta 18811. marraskuuta 1894 (13 v 233 vrk) 10. maaliskuuta 1845
Pietariissa
Maria Fjodorovna
9. marraskuuta 1866 - 1. marraskuuta 1894
1. marraskuuta 1894 (49 vuotta)
Jaltassa
Aleksanteri II:n poika
Nicolas II photographie couleur.jpg Nikolai II 1. marraskuuta 189415. maaliskuuta 1917 (22 v 134 vrk), syöstiin vallasta 6. toukokuuta 1868
Tsarskoje Selossa
Aleksandra Fjodorovna
26. marraskuuta 1894 - 17. heinäkuuta 1918
17. heinäkuuta 1918 (50 vuotta) (murhattu)
Jekaterinburgissa
Aleksanteri III:n poika

Venäjän pääministeri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuun vallankumouksessa kukistuneen keisarivallan jälkeen, ennen Suomen itsenäistymistä Suomenkin muodollisesti korkein johtaja oli Venäjän väliaikaisen hallituksen pääministeri.

Pääministeri Vallassa Syntynyt Puoliso(t) Kuollut Puoluetausta
Georgy Lvov LOC 3c35383u.jpg Georgi Lvov 15. maaliskuuta 1917 - 21. heinäkuuta 1917 (0 v 128 vrk) 2. marraskuuta 1861
Dresdenissä, Saksassa
Julija Aleksejevna Bobrinskaja 7. marraskuuta 1925 (64 vuotta)
Pariisissa, Ranskassa
Perustuslaillisdemokraattinen puolue
Alexander Kerensky LOC 24416.jpg Aleksandr Kerenski 21. heinäkuuta 1917 - 7. marraskuuta 1917 (0 v 109 vrk) 2. toukokuuta 1881
Simbirskissa
Olga Lvovna Baranovskaja
Lydia Ellen (Nelle) Tritton
11. kesäkuuta 1970 (89 vuotta)
New York Cityssä, Yhdysvalloissa
Sosialistivallankumouksellinen puolue

Kansankomissaarien neuvoston puheenjohtaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bolševikkien suorittaman lokakuun vallankaappauksen myötä Suomen muodollisesti korkeimpana johtajana toimi kansankomissaarien neuvoston puheenjohtaja yhden päivän ajan, jonka jälkeen muodollisesti korkein asema siirtyi toimintansa aloittaneen yleisvenäläisen toimeenpanevan keskuskomitean puheenjohtajalle.[4]

Puheenjohtaja Vallassa Syntynyt Puoliso(t) Kuollut Puoluetausta
Lenin portrait.jpg Vladimir Lenin 8. marraskuuta 1917 - 9. marraskuuta 1917 (0 v 1 vrk) 22. huhtikuuta 1870
Simbirskissa
Nadežda Krupskaja 21. tammikuuta 1924 (53 vuotta)
Nižni Novgorodissa
Bolševikit

Yleisvenäläisen toimeenpanevan keskuskomitean puheenjohtaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puheenjohtaja Vallassa Syntynyt Puoliso(t) Kuollut Puoluetausta
1918 Lev Kamenev.jpg Lev Kamenev 9. marraskuuta 1917 - 21. marraskuuta 1917 (0 v 12 vrk) 2. kesäkuuta 1885
Moskovassa
Olga Davidovna Bronsteina 25. elokuuta 1936 (51 vuotta)
Moskovassa
Bolševikit
YakovSverdlov.jpg Jakov Sverdlov 21. marraskuuta 1917 - 6. joulukuuta 1917 (0 v 15 vrk) 3. kesäkuuta 1885
Nižni Novgorodissa
Klavdija Timofejevna Novgorodtševa 16. marraskuuta 1919 (34 vuotta)
Moskovassa
Bolševikit

Itsenäinen Suomi (1917-)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lokakuun vallankumouksen yhteydessä eduskunnan puhemiehistö totesi, että Suomi oli joutunut hallitsijattomaan tilaan. Tämän seurauksena eduskunta päätti valita kolmijäsenisen valtionhoitajakunnan mutta se jäi valitsematta poliittisen tilanteen vuoksi. Kompromissiksi 15.11.1917 päätettiin, että korkeinta valtaa käyttää eduskunta.[5] Suomi julistautui itsenäiseksi tasavallaksi 6. joulukuuta 1917, jolloin muodollisesti korkeimpaan asemaan tuli eduskunnan puhemies.[6]

Sisällissodan jälkeen toukokuussa 1918 eduskunta valitsi valtionpäämiehen tehtäviä hoitamaan valtionhoitajan. Hallitusmuototaistelussa kuningaskuntaa ja samalla suuntautumista Saksaan kannattaneet kuningasmieliset kansanedustajat valitsivat syksyllä 1918 saksalaisen Hessenin prinssi Friedrich Karlin aiotuksi kuninkaaksi. Tämä kuitenkin luopui hänelle suunnitellusta asemasta Saksan hävittyä ensimmäisen maailmansodan ja kuninkuuden ulkopoliittisten edellytysten kadottua. Tämän jälkeen vaihtui valtionhoitaja ja uusi toimenhaltija lopullisesti hyväksyi tasavaltaisen hallitusmuodon eli perustuslain 17. heinäkuuta 1919, jonka jälkeen valtionpäämiehinä ovat toimineet vaalilla valitut tasavallan presidentit.[7]

Eduskunnan puhemies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puhemies Vallassa Syntynyt Puoliso(t) Kuollut Puoluetausta
Johannes Lundson.jpg Johannes Lundson 6. joulukuuta 1917 - 27. toukokuuta 1918 (0 v 172 vrk) 12. lokakuuta 1867
Leppäviralla
Hilma Lovisa Ehnberg 1897-1911
Mally Burjam-Borga 1915-1919
Inez Matilda Lagerstam 1921-1939
11. elokuuta 1939 (71 vuotta)
Salossa
Nuorsuomalainen Puolue

Valtionhoitaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtionhoitaja Vallassa Syntynyt Puoliso(t) Kuollut Puoluetausta
P. E. Svinhufvud.png Pehr Evind Svinhufvud 27. toukokuuta 191812. joulukuuta 1918 (0 v 199 vrk) 15. joulukuuta 1861
Sääksmäellä
Ellen Timgren 1889-1944 29. helmikuuta 1944 (82 vuotta)
Luumäellä
Nuorsuomalainen Puolue
Carl Gustaf Emil Mannerheim.png Carl Gustaf Emil Mannerheim 12. joulukuuta 191825. heinäkuuta 1919 (0 v 225 vrk) 4. kesäkuuta 1867
Askaisissa
Anastasia Arapova 1892–1919 27. tammikuuta 1951 (83 vuotta)
Lausannessa, Sveitsissä
Sitoutumaton

Suomen tasavallan presidentti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Presidentti Vallassa Syntynyt Puoliso(t) Kuollut Puoluetausta
K. J. Ståhlberg.png Kaarlo Juho Ståhlberg
25. heinäkuuta 19192. maaliskuuta 1925 (5 v 220 vrk) 28. tammikuuta 1865
Suomussalmella
Hedvig Wåhlberg 18931917
Ester Hällström 19201950
22. syyskuuta 1952 (87 vuotta)
Helsingissä
Kansallinen Edistyspuolue
Lauri Kristian Relander.png Lauri Kristian Relander 2. maaliskuuta 19252. maaliskuuta 1931 (6 v 0 vrk) 31. toukokuuta 1883
Kurkijoella
Signe Österman 1906–1942 9. helmikuuta 1942 (58 vuotta)
Helsingissä
Maalaisliitto
P. E. Svinhufvud.png Pehr Evind Svinhufvud 2. maaliskuuta 19311. maaliskuuta 1937 (5 v 364 vrk) 15. joulukuuta 1861
Sääksmäellä
Ellen Timgren 1889–1944 29. helmikuuta 1944 (82 vuotta)
Luumäellä
Kansallinen Kokoomus
Kyösti Kallio.png Kyösti Kallio 1. maaliskuuta 193719. joulukuuta 1940 (3 v 294 vrk), kuoli virassa 10. huhtikuuta 1873
Ylivieskassa
Kaisa Nivala 1902–1940 19. joulukuuta 1940 (67 vuotta)
Helsingissä
Maalaisliitto
Risto Ryti.png Risto Ryti 19. joulukuuta 19401. elokuuta 1944 (3 v 227 vrk), erosi virasta 3. helmikuuta 1889
Huittisissa
Gerda Serlachius 1916–1956 25. lokakuuta 1956 (67 vuotta)
Helsingissä
Kansallinen Edistyspuolue
Carl Gustaf Emil Mannerheim.png Carl Gustaf Emil Mannerheim 4. elokuuta 19444. maaliskuuta 1946 (1 v 212 vrk), erosi virasta 4. kesäkuuta 1867
Askaisissa
Anastasia Arapova 1892–1919 27. tammikuuta 1951 (83 vuotta)
Lausannessa, Sveitsissä
Sitoutumaton
Juho Kusti Paasikivi.jpg Juho Kusti Paasikivi 11. maaliskuuta 19461. maaliskuuta 1956 (9 v 357 vrk) 27. marraskuuta 1870
Koski Hlssa
Anna Forsman 18971931
Alli Valve 19341956
14. joulukuuta 1956 (86 vuotta)
Helsingissä
Kansallinen Kokoomus
Urho Kaleva Kekkonen.jpg Urho Kekkonen 1. maaliskuuta 195627. tammikuuta 1982 (25 v 332 vrk), erosi virasta 3. syyskuuta 1900
Pielavedellä
Sylvi Uino 1926–1974 31. elokuuta 1986 (85 vuotta)
Helsingissä
Maalaisliitto
Mauno Koivisto.png Mauno Koivisto 27. tammikuuta 19821. maaliskuuta 1994 (12 v 33 vrk) 25. marraskuuta 1923 (ikä 91)
Turussa
Tellervo Kankaanranta 1952– Suomen Sosialidemokraattinen puolue
Martti Ahtisaari.jpg Martti Ahtisaari 1. maaliskuuta 19941. maaliskuuta 2000 (6 v 1 vrk) 23. kesäkuuta 1937 (ikä 78)
Viipuriissa
Eeva Hyvärinen 1968– Suomen Sosialidemokraattinen puolue
Tarja Halonen 1c389 8827-2.jpg Tarja Halonen 1. maaliskuuta 20001. maaliskuuta 2012 (12 v 1 vrk) 24. joulukuuta 1943 (ikä 71)
Helsingissä
Pentti Arajärvi 2000– Suomen Sosialidemokraattinen puolue
Sauli Niinistö (cropped).jpg Sauli Niinistö 1. maaliskuuta 2012 – (3 v 184 vrk) 24. elokuuta 1948 (ikä 67)
Salossa
Marja-Leena Alanko 19741995
Jenni Haukio 2009-
Kansallinen Kokoomus

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suomen hallitsijat päätoimittaja Päiviö Tommila, Porvoo, Weilin+Göös 2001 ISBN: 951-35-6633-1

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tommila, Päiviö: Suomen hallitsijat, s. 20-108. Weilin+Göös, 2001. ISBN 951-35-6633-1.
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s Kings and Queens of Sweden A thousand year succession The Monarchs of Sweden. Swedish Royal Court. Viitattu 13.04.2013.
  3. Tommila, Päiviö: Suomen hallitsijat, s. 200-244. Weilin+Göös, 2001. ISBN 951-35-6633-1.
  4. Высшие органы государственной власти РСФСР Справочник по истории Коммунистической партии и Советского Союза 1898-1991
  5. Eduskunta Suomi 80, Tampereen yliopisto
  6. Suomen itsenäisyysjulistus
  7. Tommila, Päiviö: Suomen hallitsijat, s. 252 ja 342. Weilin+Göös, 2001. ISBN 951-35-6633-1.