Luettelo Suomen hallitsijoista ja valtionpäämiehistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luettelo Suomen hallitsijoista sisältää Suomen valtionpäämiehinä toimineet henkilöt.

Ruotsin vallan aika (1150-1809)[1][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomi liitettiin Ruotsin kuningaskunnan osaksi viimeistään 1200-luvun kuluessa. Keskiajan osalta on kuitenkin muistettava, että hallitsijan valta valtakunnan eri puolilla oli varsin rajattua. Käytännössä linnaläänit saattoivat olla hyvinkin itsenäisiä. Tämä korostuu yhtä hyvin varhaisimman kauden kuin unionikaudenkin (1397–1521) osalta.[2] Suomen osalta historiankirjoitus on korostanut varsinkin Viipurin linnanpäälliköiden ja joidenkin Turun piispojen itsenäistä asemaa. 15. helmikuuta 1362 suomalaiset saivat ensimmäistä kertaa osallistua Ruotsin kuninkaan vaaliin, kun Norjan kuninkaana jo ollut Haakon II Maununpoika valittiin isänsä hallitsijakumppaniksi myös Ruotsin valtaistuimelle.

Sverkerin ja Eerikin suvut[3][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sverkerin ja Eerikin suvut taistelivat Ruotsin kruunusta yli vuosisadan ajan, lopulta valtaan nousi jaarli Birgerin poika Valdemar. Knuut II Pitkään asti eri kuninkaiden valtakausien ajoituksissa on pientä epävarmuutta.

Monarkki Vallassa Syntynyt Puoliso(t) Kuollut
Sverker-I-Trad.JPG Sverker I Vanhempi noin 113025. joulukuuta 1156 Ulfhild Haakonintytär
Rikissa Puolalainen
25. joulukuuta 1156 (murhattu)
Stockholms stads tredje sigill.png Eerik IX Pyhä noin 115618. toukokuuta 1160 noin 1120 Kristiina Björnintytär 18. toukokuuta 1160 (murhattu)
Maunu II Henrikinpoika noin 11601161 noin 1130 Birgitta Haraldintytär noin 1161 (sotakuolema)
Karl Sverkerssons sigill.jpg Kaarle VII Sverkerinpoika noin 116112. huhtikuuta 1167 1130-luvulla Kristiina Stigintytär Hvide 12. huhtikuuta 1167 (murhattu)
Burislev noin 11671169 noin 1169
Kol noin 11671173 noin 1173
Kung Knut Erikssons sigill.png Knuut I Eerikinpoika noin 11671195 1140-luvulla Cecilia Juhanantytär noin 1195
Sverker II Kaarlenpoika Nuorempi noin 119531. tammikuuta 1208 noin 1164 Benedicta Ebbentytär
Ingegärd Birgerintytär
17. tai 18. heinäkuuta 1210 (sotakuolema)
Erik10.jpg Eerik X Knuutinpoika 31. tammikuuta 120810. huhtikuuta 1216 noin 1175 Rikissa Tanskalainen 10. huhtikuuta 1216
Juhana I Sverkerinpoika noin 121610. maaliskuuta 1222 1201 10. maaliskuuta 1222
Eric XI of Sweden.png Eerik XI Eerikinpoika noin 122229. marraskuuta 1229
(holhooojahallituksen johtajana
Knuut Holmgerinpoika 1222–1229)
1216 Katariina Sunenteytär 2. helmikuuta 1250
Knuut II Pitkä 29. marraskuuta 12291234 Helena Pietarintytär Strange 1234
Eric XI of Sweden.png Eerik XI Eerikinpoika 12342. helmikuuta 1250 1216 Katariina Sunenteytär 2. helmikuuta 1250

Bjälbo-suku [3][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bjälbo-sukua kutsutaan myös Folkunga-suvuksi. Hallituskaudet ovat osittain päällekkäisiä, koska suvun jäsenet toimivat ajoittain toistensa hallitsijakumppaneina. Alaikäisten kuninkaiden hallituskaudella on hallitsemisesta käytännössä vastannut holhoojahallitus.

Monarkki Vallassa Syntynyt Puoliso(t) Kuollut
Portrait of Birger Jarl.jpg Birger Jaarli
(valtionhoitaja)
Kevät 125021. lokakuuta 1266 noin 1200 Ingeborg Eerikintytär
Mechtilde
21. lokakuuta 1266
ValdemarBySigsjö.jpg Valdemar Birgerinpoika Kevät 125022. heinäkuuta 1275 1240 Sofia Tanskalainen 26. joulukuuta 1302
MagnusBySigsjö.jpg Maunu III Ladonlukko 22. heinäkuuta 127518. joulukuuta 1290 1240 Helvig Holsteinilainen 18. joulukuuta 1290
BirgerSweden.jpg Birger Maununpoika 18. joulukuuta 1290Huhtikuu 1318
(holhooojahallituksen johtajana
Torkkeli Knuutinpoika 1290–1298)
1280 Märta Tanskalainen 31. toukokuuta 1321
Mattias Kettilmundssons sigill nf.png Matias Kettilmundinpoika
(valtionhoitaja)
27. kesäkuuta 13188. heinäkuuta 1319 noin 1280 Adelheid Schwerinilainen 11. toukokuuta 1326
Magnus Ericson.jpg Maunu IV Eerikinpoika 8. heinäkuuta 1319Helmikuu 1364
(holhooojahallituksen johtajana
Maunun äiti Ingeborg Norjalainen 1319–1326,
Knuut Joninpoika 1326–1331)
1316 Blanka Namurilainen 1. joulukuuta 1377
EricMagnussonSwedenSeal2.JPG Eerik XII Maununpoika 17. lokakuuta 135620. kesäkuuta 1359 1339 Beatrix Baijerilainen 20. kesäkuuta 1359
GelreNorge.jpg Haakon II Maununpoika 15. helmikuuta 1362Helmikuu 1364 1340 Margareeta I Elo-syyskuu 1380

Mecklenburg-suku[3][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monarkki Vallassa Syntynyt Puoliso(t) Kuollut
Albert of Mecklenburg.jpg Albrekt Mecklenburgilainen 15. helmikuuta 136424. helmikuuta 1389 1338 Rikardis Schweriniläinen 31. maaliskuuta 1412

Kalmarin unioni[3][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalmarin unioni oli Ruotsin, Norjan ja Tanskan valtioliitto vuosina 1389-1521. Hallitsijat olivat samalla Norjan ja Tanskan kuninkaita. Ruotsin valtiosäännön mukaan silloin, kun maassa ei ole ollut kuningasta, ovat valtionpäämiehen tehtäviä hoitaneet valtionhoitajat.

Monarkki Vallassa Syntynyt Puoliso(t) Kuollut
Margrete 1.jpg Margareeta I 24. helmikuuta 138928. lokakuuta 1412 1353 Haakon II Maununpoika 28. lokakuuta 1412
Eric of Pomerania.jpg Eerik XIII Pommerilainen 23. heinäkuuta 13961. lokakuuta 1439 noin 1382 Filippa Englantilainen 24. syyskuuta 1459
Modell till statyn över Engelbrekt Engelbrektsson i Örebro (ur Svenska Familj-Journalen).png Engelbrekt Engelbrektinpoika
(valtionhoitaja)
13. tammikuuta 14354. toukokuuta 1436 1390-luku Kaarina Laurintytär 4. toukokuuta 1436 (murhattu)
Karl Knutsson Bonde.jpg Kaarle Knuutinpoika Bonde
(valtionhoitaja)
Lokakuu 1438Syyskuu 1440 1408/1409 Birgitta Turentytär Bielke
Katariina Gumsehuvud
Kristiina Abrahamintytär
15. toukokuuta 1470
Christopher of Bavaria.jpg Kristofer Baijerilainen Syyskuu 14406. tammikuuta 1448 26. tammikuuta 1418 Dorotea Brandenburgilainen 6. tammikuuta 1448
BengtJönssonOxenstierna.JPG Pentti Jönsinpoika Oxenstierna
(valtionhoitaja)
Tammikuu 144820. kesäkuuta 1448
(yhteishallinto)
noin 1395 Kristiina Kristerintytär noin 1449
Niilo Jönsinpoika Oxenstierna
(valtionhoitaja)
noin 1390 Kristiina Iivarintytär
Kristiina Pietarintytär
Katariina Kaarlentytär
Lokakuu 1450
Karl Knutsson Bonde.jpg Kaarle VIII Knuutinpoika 20. kesäkuuta 144824. helmikuuta 1457 1408/1409 Birgitta Turentytär Bielke
Katariina Gumsehuvud
Kristiina Abrahamintytär
15. toukokuuta 1470
Eerik Akselinpoika Tott
(valtionhoitaja)
Maaliskuu 145723. kesäkuuta 1457
(yhteishallinto)
1415 Bengta Matintytär
Elina Kustaantytär
Helmi-maaliskuu 1481
JönsBOsigill.jpg Jöns Pentinpoika Oxenstierna
(valtionhoitaja)
1417 selibaatissa 15. joulukuuta 1467
Christian 1 of Denmark.jpg Kristian I Oldenburgilainen 23. kesäkuuta 145723. kesäkuuta 1464 Helmikuu 1426 Dorotea Brandenburgilainen 21. toukokuuta 1481
Karl Knutsson Bonde.jpg Kaarle VIII Knuutinpoika 9. elokuuta 146430. tammikuuta 1465 1408/1409 Birgitta Turentytär Bielke
Katariina Gumsehuvud
Kristiina Abrahamintytär
15. toukokuuta 1470
Kettil Kaarlenpoika Vaasa
(valtionhoitaja)
26. joulukuuta 146411. elokuuta 1465 1433 selibaatissa 11. elokuuta 1465
JönsBOsigill.jpg Jöns Pentinpoika Oxenstierna
(valtionhoitaja)
11. elokuuta 146618. lokakuuta 1466 1417 selibaatissa 15. joulukuuta 1467
Eerik Akselinpoika Tott
(valtionhoitaja)
18. lokakuuta 146612. marraskuuta 1467 1415 Bengta Matintytär
Elina Kustaantytär
Helmi-maaliskuu 1481
Karl Knutsson Bonde.jpg Kaarle VIII Knuutinpoika 12. marraskuuta 146715. toukokuuta 1470 1408/1409 Birgitta Turentytär Bielke
Katariina Gumsehuvud
Kristiina Abrahamintytär
15. toukokuuta 1470
Sten Sture the Elder.jpg Sten Sture vanhempi
(valtionhoitaja)
16. toukokuuta 14706. lokakuuta 1497 1440 Ingeborg Åkentytär Tott 14. joulukuuta 1503
John(II)DenmarkNorwaySweden.jpg Hannu I eli Juhana II 6. lokakuuta 1497Elokuu 1501 2. helmikuuta 1455 Kristiina Saksilainen 20. helmikuuta 1513
Sten Sture the Elder.jpg Sten Sture vanhempi
(valtionhoitaja)
12. marraskuuta 150114. joulukuuta 1503 1440 Ingeborg Åkentytär Tott 14. joulukuuta 1503
SvanteNilssonStureSigill.jpg Svante Niilonpoika
(valtionhoitaja)
21. tammikuuta 15042. tammikuuta 1512 1460 Mette Iverintytär Dyre 2. tammikuuta 1512
Eerik Trolle
(valtionhoitaja)
Tammikuu 151223. heinäkuuta 1520 1460 Ingeborg Filipintytär
Kaarina Eerikintytär
1530
Sten Sture the Younger.jpg Sten Sture nuorempi
(valtionhoitaja)
23. heinäkuuta 15123. helmikuuta 1520 1493 Kristina Nilsintytär Gyllenstierna 3. helmikuuta 1520 (sotakuolema)
Christian II of Denmark, engraving by Jan Gossaert c 1523.jpg Kristian II 1. marraskuuta 152023. elokuuta 1521 1. heinäkuuta 1481 Elisabet Kastilialainen 25. tammikuuta 1559

Vaasa-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Vaasa-suku
Monarkki[3] Vallassa[3] Syntynyt Puoliso(t) Kuollut
Gustav Vasa.jpg Kustaa Eerikinpoika Vaasa
(valtionhoitaja)
23. elokuuta 15216. kesäkuuta 1523 12. toukokuuta 1496
Uplannissa
Katariina Saksi-Lauenburgilainen 1531–1535
Margareeta Leijonhufvud 1536–1551
Katariina Stenbock 1552–1560
29. syyskuuta 1560 (64 vuotta)
Tukholmassa
Kustaa I Vaasa 6. kesäkuuta 152329. syyskuuta1560
Erik XIV (1533-1577) Domenicus Verwildt.jpg Eerik XIV 29. syyskuuta 156029. syyskuuta 1568 13. joulukuuta 1533
Tukholmassa
Kaarina Maununtytär 1568–1577 26. tammikuuta 1577 (43 vuotta)
Tierpissä
John III of Sweden.jpg Juhana III 29. syyskuuta 156817. marraskuuta 1592 20. joulukuuta 1537
Itä-Götanmaalla
Katariina Jagellonica 15621583
Gunilla Bielke 15851597
17. marraskuuta 1592 (54 vuotta)
Tukholmassa
Zygmunt III Waza 2.jpg Sigismund 17. marraskuuta 159224. heinäkuuta 1599 20. kesäkuuta 1566
Mariefredissä
Anna Itävaltalainen 15921598
Constance Itävaltalainen 16051631
30. huhtikuuta 1632 (65 vuotta)
Varsovassä, Puolassa
Charles IX of Sweden.jpg Södermanlandin herttua Kaarle
(valtionhoitaja)
24. heinäkuuta 15996. maaliskuuta 1604 4. lokakuuta 1550
Tukholmassa
Maria Simmern 15791589
Kristiina Holstein-Gottorpilainen 15921611
30. lokakuuta 1611 (61 vuotta)
Nyköpingissä
Kaarle IX 6. maaliskuuta 160430. lokakuuta 1611
Gustav II of Sweden.jpg Kustaa II Aadolf 30. lokakuuta 16116. marraskuuta 1632 9. joulukuuta 1594
Tukholmassa
Maria Eleonoora Brandenburgilainen 1620–1632 6. marraskuuta 1632 (37 vuotta) (sotakuolema)
Lützenissä, Saksassa
Swedish queen Drottning Kristina portrait by Sébastien Bourdon stor.jpg Kristiina 6. marraskuuta 16326. kesäkuuta 1654
(holhooojahallituksen johtajana
Axel Oxenstierna 1632–1644)
8. joulukuuta 1626
Tukholmassa
naimaton 19. huhtikuuta 1689 (62 vuotta)
Roomassa, Italiassa

Pfalzilainen suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monarkki [3] Vallassa[3] Syntynyt Puoliso(t) Kuollut
Sébastien Bourdons-Karl X Gustav.jpg Kaarle X Kustaa 6. kesäkuuta 165413. helmikuuta 1660 8. marraskuuta 1622
Nyköpingissä
Hedvig Eleonoora 1654–1660 13. helmikuuta 1660 (37 vuotta)
Göteborgissa
Carl-XI-Sweden.jpg Kaarle XI 13. helmikuuta 16605. huhtikuuta 1697
(holhooojahallituksen johtajana
leskikuningatar Hedvig Eleonoora 1660–1672)
24. marraskuuta 1655
Tukholmassa
Ulrika Eleonora vanhempi 1679–1697 5. huhtikuuta 1697 (41 vuotta)
Tukholmassa
Karl XII 1706.jpg Kaarle XII 15. huhtikuuta 169711. joulukuuta 1718 17. kesäkuuta 1682
Tukholmassa
naimaton 30. marraskuuta 1718 (36 vuotta) (sotakuolema)
Fredrikshaldissa, Norjassa
UlricaEleanorQRSweden.jpg Ulrika Eleonora 2. huhtikuuta 17194. huhtikuuta 1720 23. tammikuuta 1688
Tukholmassa
Hessen-Kasselin maakreivi Frederik 17131741 24. marraskuuta 1741 (53 vuotta)
Tukholmassa

Hessenin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monarkki [3] Vallassa[3] Syntynyt Puoliso(t) Kuollut
Fredrik av Hessen.jpg Fredrik I 4. huhtikuuta 17205. huhtikuuta 1751 23. huhtikuuta 1676
Kasselissa, Saksassa
Luise Dorothea 1700-1705
Ulrika Eleonora 1713-1741
25. maaliskuuta 1751 (74 vuotta)
Tukholmassa

Holstein-Gottorp-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monarkki [3] Vallassa[3] Syntynyt Puoliso(t) Kuollut
Adolf Frederick of Sweden.jpg Aadolf Fredrik 5. huhtikuuta 175112. helmikuuta 1771 14. toukokuuta 1710
Gottorpissa, Saksassa
Loviisa Ulriika 1744–1771 12. helmikuuta 1771 (60 vuotta)
Tukholmassa
Gustavo-III,-Rey-de-Suecia 1777-by-Roslin.JPG Kustaa III 12. helmikuuta 177129. maaliskuuta 1792 24. tammikuuta 1746
Tukholmassa
Sofia Magdalena 1766–1792 29. maaliskuuta 1792 (46 vuotta) (murhattu)
Tukholmassa
Gustav IV Adolf of Sweden.jpg Kustaa IV Aadolf 29. maaliskuuta 179229. maaliskuuta 1809
(holhooojahallituksen johtajana
Södermanlandin herttua Kaarle 1792–1796)
1. marraskuuta 1778
Tukholmassa
Fredrika Dorotea 1797–1812 7. helmikuuta 1837 (58 vuotta)
Sankt Gallenissä, Sveitsissä
Charles XIII of Sweden.jpg Södermanlandin herttua Kaarle
(valtionhoitaja)
13. maaliskuuta 18096. kesäkuuta 1809 7. lokakuuta 1748
Tukholmassa
Hedwig Elizabeth Charlotta 1774–1818 5. helmikuuta 1818 (69 vuotta)
Tukholmassa
Kaarle XIII 6. kesäkuuta 180917. syyskuuta 1809

Venäjän vallan aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanha Suomi (1721-1812)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanha Suomi siirtyi Ruotsilta Venäjälle vuosina 1721 ja 1743. Vanhan Suomen alue eli virallisesti Viipurin, sittemmin Suomen kuvernementti yhdistettiin Suomen suuriruhtinaskuntaan vuonna 1812. Alueen hallitsijoina olivat Venäjän keisarit ja keisarinnat.

Romanov-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monarkki Vallassa Syntynyt Puoliso(t) Kuollut
Peter der-Grosse 1838.jpg Pietari I Suuri 2. marraskuuta 17218. helmikuuta 1725 9. kesäkuuta 1672
Moskovassa
Eudoxia Feodorovna Lopuhina 1689-1698
Marta Helena Skowrońska 1707-1725
8. helmikuuta 1725 (52 vuotta)
Pietariissa
Empress Catherine I -c.1724 -2.jpg Katariina I 8. helmikuuta 172517. toukokuuta 1727 15. huhtikuuta 1684
Latviassa
Pietari I 1707-1725 17. huhtikuuta 1727 (43 vuotta)
Pietarissa
PietroIIRussia.1730.jpg Pietari II 18. toukokuuta 172730. tammikuuta 1730 23. lokakuuta 1715
Pietarissa
naimaton 30. tammikuuta 1730 (14 vuotta)
Moskovassa
Louis Caravaque, Portrait of Empress Anna Ioannovna (1730).jpg Anna 13. helmikuuta 173028. lokakuuta 1740 7. helmikuuta 1693
Moskovassa
Kuurinmaan herttua Fredrik Wilhelm 1710-1710 28. lokakuuta 1740 (42 vuotta)
Moskovassa
Ivan VI.jpg Iivana VI 28. lokakuuta 17406. joulukuuta, 1741 23. elokuuta 1740
Pietarissa
naimaton 16. heinäkuuta 1764 (23 vuotta) (murhattu)
Pähkinälinnassa
Carle Vanloo, Portrait de l’impératrice Élisabeth Petrovna (1760).jpg Elisabet 6. joulukuuta 17415. tammikuuta 1762 29. joulukuuta 1709
Kolomenskojessa
Aleksei Razumovski 1742-1762 5. tammikuuta 1762 (52 vuotta)
Pietarissa
Coronation portrait of Peter III of Russia -1761.JPG Pietari III 5. tammikuuta 17629. heinäkuuta 1762 21. helmikuuta 1728
Kielissä, Saksassa
Sophie Friederike Auguste Anhalt-Zerbst
16. elokuuta 1745 - 9. heinäkuuta 1762
17. heinäkuuta 1762 (34 vuotta) (murhattu)
Ropsussa
Catherine II by J.B.Lampi (1780s, Kunsthistorisches Museum).jpg Katariina II Suuri 9. heinäkuuta 17626. marraskuuta 1796 2. toukokuuta 1729
Stettinissa, Saksassa
Venäjän kruununprinssi Pietari
16. elokuuta 1745 - 9. heinäkuuta 1762
6. marraskuuta 1796 (67 vuotta)
Pietariissa
Paul i russia.jpg Paavali I 17. marraskuuta 179623. maaliskuuta 1801 1. lokakuuta 1754
Pietariissa
Natalia Aleksejevna Hesse-Darmstadt
29. syyskuuta 1773 - 15. huhtikuuta 1776
Maria Fjodorovna
26. syyskuuta 1776 - 23. maaliskuuta 1801
23. maaliskuuta 1801 (46 vuotta) (murhattu)
Pietariissa
Alexander I of Russia.PNG Aleksanteri I 24. maaliskuuta 180131. joulukuuta 1811 23. joulukuuta 1777
Pietariissa
Elisabet Aleksejevna
28. syyskuuta 1793 - 1. joulukuuta 1825
1. joulukuuta 1825 (47 vuotta)
Taganrogissa

Suomen suuriruhtinaskunta (1809-1917)[4][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koko Suomen alue kuului Venäjään 1809-1917. Tällöin rajoitettua itsehallintoa nauttivaa Suomen suuriruhtinaskuntaa[5] hallitsivat Venäjän keisarit.

Romanov-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monarkki Vallassa Syntynyt puoliso(t) Kuollut
Alexander I of Russia.PNG Aleksanteri I 17. syyskuuta 18091. joulukuuta 1825 23. joulukuuta 1777
Pietariissa
Elisabet Aleksejevna
28. syyskuuta 1793 - 1. joulukuuta 1825
1. joulukuuta 1825 (47 vuotta)
Taganrogissa
Vernet nikolas 1.jpg Nikolai I 26. joulukuuta 18252. maaliskuuta 1855 6. heinäkuuta 1796
Hatsinassa
Aleksandra Fjodorovna
13. heinäkuuta 1817 - 2. maaliskuuta 1855
21. maaliskuuta 1855 (58 vuotta)
Pietariissa
Alexander II 1870 by Sergei Lvovich Levitsky.jpg Aleksanteri II 2. maaliskuuta 185513. maaliskuuta 1881 29. huhtikuuta 1818
Moskovassa
Maria Aleksandrovna
16. huhtikuuta 1841 - 3. kesäkuuta 1880
13. maaliskuuta 1881 (62 vuotta) (murhattu)
Pietariissa
Kramskoy Alexander III.jpg Aleksanteri III 13. maaliskuuta 18811. marraskuuta 1894 10. maaliskuuta 1845
Pietariissa
Maria Fjodorovna
9. marraskuuta 1866 - 1. marraskuuta 1894
1. marraskuuta 1894 (49 vuotta)
Jaltassa
Nicolas II photographie couleur.jpg Nikolai II 1. marraskuuta 189415. maaliskuuta 1917 6. toukokuuta 1868
Tsarskoje Selossa
Aleksandra Fjodorovna
26. marraskuuta 1894 - 17. heinäkuuta 1918
17. heinäkuuta 1918 (50 vuotta) (murhattu)
Jekaterinburgissa

Venäjän pääministeri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuun vallankumouksessa kukistuneen keisarivallan jälkeen, ennen Suomen itsenäistymistä Suomenkin muodollisesti korkein johtaja oli Venäjän väliaikaisen hallituksen pääministeri.

Pääministeri Vallassa Syntynyt puoliso(t) Kuollut
Georgy Lvov LOC 3c35383u.jpg Georgi Lvov 15. maaliskuuta 1917 - 21. heinäkuuta 1917 2. marraskuuta 1861
Dresdenissä, Saksassa
Julija Aleksejevna Bobrinskaja 7. marraskuuta 1925 (64 vuotta)
Pariisissa, Ranskassa
Alexander Kerensky LOC 24416.jpg Aleksandr Kerenski 21. heinäkuuta 1917 - 7. marraskuuta 1917 2. toukokuuta 1881
Simbirskissa
Olga Lvovna Baranovskaja
Lydia Ellen (Nelle) Tritton
11. kesäkuuta 1970 (89 vuotta)
New York Cityssä, Yhdysvalloissa

Kansankomissaarien neuvoston puheenjohtaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bolševikkien suorittaman lokakuun vallankaappauksen myötä Suomen muodollisesti korkeimpana johtajana toimi kansankomissaarien neuvoston puheenjohtaja yhden päivän ajan, jonka jälkeen muodollisesti korkein asema siirtyi toimintansa aloittaneen yleisvenäläisen toimeenpanevan keskuskomitean puheenjohtajalle.[6]

puheenjohtaja Vallassa Syntynyt puoliso(t) Kuollut
Lenin portrait.jpg Vladimir Lenin 8. marraskuuta 1917 22. huhtikuuta 1870
Simbirskissa
Nadežda Krupskaja 21. tammikuuta 1924 (53 vuotta)
Nižni Novgorodissa

Yleisvenäläisen toimeenpanevan keskuskomitean puheenjohtaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puheenjohtaja Vallassa Syntynyt puoliso(t) Kuollut
1918 Lev Kamenev.jpg Lev Kamenev 9. marraskuuta 1917 - 21. marraskuuta 1917 2. kesäkuuta 1885
Moskovassa
Olga Davidovna Bronsteina 25. elokuuta 1936 (51 vuotta)
Moskovassa
YakovSverdlov.jpg Jakov Sverdlov 21. marraskuuta 1917 - 6. joulukuuta 1917 3. kesäkuuta 1885
Nižni Novgorodissa
Klavdija Timofejevna Novgorodtševa 16. marraskuuta 1919 (34 vuotta)
Moskovassa

Itsenäinen Suomi (1917-)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lokakuun vallankumouksen yhteydessä eduskunnan puhemiehistö totesi, että Suomi oli joutunut hallitsijattomaan tilaan. Tämän seurauksena eduskunta päätti valita kolmijäsenisen valtionhoitajakunnan mutta se jäi valitsematta poliittisen tilanteen vuoksi. Kompromissiksi 15.11.1917 päätettiin, että korkeinta valtaa käyttää eduskunta.[7] Suomi julistautui itsenäiseksi tasavallaksi 6. joulukuuta 1917, jolloin muodollisesti korkeimpaan asemaan tuli eduskunnan puhemies.[8]

Sisällissodan jälkeen toukokuussa 1918 eduskunta valitsi valtionpäämiehen tehtäviä hoitamaan valtionhoitajan. Hallitusmuototaistelussa kuningaskuntaa ja samalla suuntautumista Saksaan kannattaneet kuningasmieliset kansanedustajat valitsivat syksyllä 1918 saksalaisen Hessenin prinssi Friedrich Karlin aiotuksi kuninkaaksi. Tämä kuitenkin luopui hänelle suunnitellusta asemasta Saksan hävittyä ensimmäisen maailmansodan ja kuninkuuden ulkopoliittisten edellytysten kadottua. Tämän jälkeen vaihtui valtionhoitaja ja uusi toimenhaltija lopullisesti hyväksyi tasavaltaisen hallitusmuodon eli perustuslain 17. heinäkuuta 1919, jonka jälkeen valtionpäämiehinä ovat toimineet vaalilla valitut tasavallan presidentit.[9]

Eduskunnan puhemies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

puhemies Vallassa Syntynyt puoliso(t) Kuollut
Johannes Lundson.jpg Johannes Lundson 6. joulukuuta 1917 - 27. toukokuuta 1918 12. lokakuuta 1867
Leppäviralla
Hilma Lovisa Ehnberg 1897-1911
Amalia Henriette (Mally) Burjam Borga 1915-1919
Inez Matilda Lagerstam 1921-1939
11. elokuuta 1939 (71 vuotta)
Salossa

Valtionhoitaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

valtionhoitaja Vallassa Syntynyt puoliso(t) Kuollut
P. E. Svinhufvud.png Pehr Evind Svinhufvud 27. toukokuuta 191812. joulukuuta 1918 15. joulukuuta 1861
Sääksmäellä
Ellen Timgren 1889-1944 29. helmikuuta 1944 (82 vuotta)
Luumäellä
Carl Gustaf Emil Mannerheim.png Carl Gustaf Emil Mannerheim 12. joulukuuta 191825. heinäkuuta 1919 4. kesäkuuta 1867
Askaisissa
Anastasia Arapova 1892–1919 27. tammikuuta 1951 (83 vuotta)
Lausannessa, Sveitsissä

Suomen tasavallan presidentti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

presidentti Vallassa Syntynyt puoliso(t) Kuollut
K. J. Ståhlberg.png K. J. Ståhlberg
25. heinäkuuta 19192. maaliskuuta 1925 28. tammikuuta 1865
Suomussalmella
Hedvig Wåhlberg 18931917
Ester Hällström 19201950
22. syyskuuta 1952 (87 vuotta)
Helsingissä
Lauri Kristian Relander.png Lauri Kristian Relander 2. maaliskuuta 19252. maaliskuuta 1931 31. toukokuuta 1883
Kurkijoella
Signe Österman 1906–1942 9. helmikuuta 1942 (58 vuotta)
Helsingissä
P. E. Svinhufvud.png Pehr Evind Svinhufvud 2. maaliskuuta 19311. maaliskuuta 1937 15. joulukuuta 1861
Sääksmäellä
Ellen Timgren 1889–1944 29. helmikuuta 1944 (82 vuotta)
Luumäellä
Kyösti Kallio.png Kyösti Kallio 1. maaliskuuta 193719. joulukuuta 1940 10. huhtikuuta 1873
Ylivieskassa
Kaisa Nivala 1902–1940 19. joulukuuta 1940 (67 vuotta)
Helsingissä
Risto Ryti.png Risto Ryti 19. joulukuuta 19401. elokuuta 1944 3. helmikuuta 1889
Huittisissa
Gerda Serlachius 1916–1956 25. lokakuuta 1956 (67 vuotta)
Helsingissä
Carl Gustaf Emil Mannerheim.png Carl Gustaf Emil Mannerheim 4. elokuuta 19444. maaliskuuta 1946 4. kesäkuuta 1867
Askaisissa
Anastasia Arapova 1892–1919 27. tammikuuta 1951 (83 vuotta)
Lausannessa, Sveitsissä
Juho Kusti Paasikivi.jpg Juho Kusti Paasikivi 11. maaliskuuta 19461. maaliskuuta 1956 27. marraskuuta 1870
Koski Hlssa
Anna Forsman 18971931
Alli Valve 19341956
14. joulukuuta 1956 (86 vuotta)
Helsingissä
Urho Kaleva Kekkonen.jpg Urho Kekkonen 1. maaliskuuta 195627. tammikuuta 1982 3. syyskuuta 1900
Pielavedellä
Sylvi Uino 1926–1974 31. elokuuta 1986 (85 vuotta)
Helsingissä
Mauno Koivisto.png Mauno Koivisto 27. tammikuuta 19821. maaliskuuta 1994 25. marraskuuta 1923 (ikä 91)
Turussa
Tellervo Kankaanranta 1952–
Martti Ahtisaari.jpg Martti Ahtisaari 1. maaliskuuta 19941. maaliskuuta 2000 23. kesäkuuta 1937 (ikä 77)
Viipuriissa
Eeva Hyvärinen 1968–
Tarja Halonen 1c389 8827-2.jpg Tarja Halonen 1. maaliskuuta 20001. maaliskuuta 2012 24. joulukuuta 1943 (ikä 71)
Helsingissä
Pentti Arajärvi 2000–
Sauli Niinistö (cropped).jpg Sauli Niinistö 1. maaliskuuta 2012 24. elokuuta 1948 (ikä 66)
Salossa
Marja-Leena Alanko 19741995
Jenni Haukio 2009-

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suomen hallitsijat päätoimittaja Päiviö Tommila, Porvoo, Weilin+Göös 2001 ISBN: 951-35-6633-1

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tommila Päiviö: Suomen hallitsijat
    (, kuninkaat, keisarit ja presidentit)
    , s. 20-108. Keskiaika. Porvoo: Weilin+Göös. ISBN 951-35-6489-4. suomi
  2. Tommila, Päiviö: Suomen hallitsijat, s. 20-108. Weilin+Göös, 2001. ISBN 951-35-6633-1.
  3. a b c d e f g h i j k l Kings and Queens of Sweden A thousand year succession The Monarchs of Sweden. Swedish Royal Court. Viitattu 13.04.2013.
  4. Tommila Päiviö: Suomen hallitsijat, kuninkaat, keisarit ja presidentit, s. 212-244. Autonomian aika. Porvoo: Weilin+Göös. ISBN 951-35-6489-4. suomi
  5. Tommila, Päiviö: Suomen hallitsijat, s. 200-244. Weilin+Göös, 2001. ISBN 951-35-6633-1.
  6. Высшие органы государственной власти РСФСР Справочник по истории Коммунистической партии и Советского Союза 1898-1991
  7. Eduskunta Suomi 80, Tampereen yliopisto
  8. Suomen itsenäisyysjulistus
  9. Tommila, Päiviö: Suomen hallitsijat, s. 252 ja 342. Weilin+Göös, 2001. ISBN 951-35-6633-1.