Buffetti

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Buffet)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Wikisanakirja
Wikisanakirjassa on tähän liittyvä sananselitys: noutopöytä.
Brasilialainen hotelli-noutopöytäaamiainen.

Buffetti eli bufetti, buffet ([byˈfeː])[1] tai noutopöytätarjoilu, arkikielessä seisova pöytä tai puhvetti, on useimmiten ravintolassa aterian tarjoilumuoto, jossa asiakas saa itse koota tarjoilupöydällä olevista ruokalajeista omanlaisen ateriakokonaisuuden. Useimmiten ruokaa saa syödä ja juoda niin paljon kuin haluaa. Sana tarkoittaa myös pöytää, tiskiä tai yleensä paikkaa, josta ruoka noudetaan.

Suomessa seisovaa pöytää tarjotaan useissa ravintoloissa sekä Suomen ja Ruotsin tai Viron välillä kulkevilla autolautoilla. Eritoten sitä tarjotaan yleensä lounasravintoloissa ja suurina juhlapyhinä. Useissa hotelleissa on myös noutopöytäaamiainen.

Nykyaikana ovat yleistyneet eritoten niin sanotut pizzabuffetit, joissa tarjotaan yleensä erilaisia pizzoja, kebabia, salaatteja sekä muita ruokalajeja. Suomen tunnetuin pizzabuffettia tarjoava ketju on Rax Buffet, joka perustettiin vuonna 1994.[2]

Sana buffet on ranskaa ja tulee keskiajan latinan sanasta bufetagium, joka tarkoitti viiniveroa. Sanalla tarkoitettiin keskiajan Ranskassa ja Englannissa kankaalla peitettyä hyllykköä, jolle pöytäkalusto asetettiin. 1500-luvulta alkaen sana vakiintui tarkoittamaan tarjoilupöytää ja 1700-luvulta alkaen erityistä sivupöytää.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirja
  2. Yritysesittely Rax Buffet. Viitattu 29.9.2012.
  3. Kaarina Turtia: Sivistyssanat, s. 138. Otava, Helsinki 2001.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.