Syöminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miehiä ruokailemassa.

Syöminen on kiinteän ruoan tai ravinnon nauttimista.[1]

Ihmisellä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sormilla syömistä.

Useimmiten ihminen syö erityisellä ruokailuvälineellä kuten lusikalla, haarukalla ja veitsellä tai syömäpuikoilla. Joissakin kulttuureissa noudatetaan yhä perinteistä tapaa syödä käsin. Syöminen on ihmisille usein sosiaalinen tapahtuma: perheet saattavat kokoontua aterioille yhdessä, ja ateria on tärkeässä osassa myös monissa yhteisissä juhlissa.

Nälän tunne on aivojen tapa ilmaista kehon energian ja ravinteiden tarve. Nälkä saa ihmisen haluamaan syödä.[2]

Ihminen maistaa suuhun panemansa ruoan maun kielellään ja haistaa sen nenällään. Neljä perusmakua ovat makea, hapan, suolainen ja kitkerä. Kieli maistaa kunkin maun eri osassaan. Suun sylkirauhasten erittämä sylki sulattaa osan suuhun laitetusta ruoasta ja tekee kielen makunystyille mahdolliseksi tuntea ruoan maku.[3]

Kun hampaat ovat jauhaneet ruoan suussa ja sylki on sulattanut sitä, ruoka kulkeutuu ruokatorven kautta mahalaukkuun. Siellä se jauhautuu ja sulaa edelleen, kunnes se noin neljän tunnin kuluttua siirtyy ohutsuoleen. Sieltä sen ravinteet siirtyvät verenkiertoon ruoansulatuksessa. Sulamattomat osat tulevat ulos suolen päästä.[4]

Sairaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Papukaija syömässä.

Merkittäviä, arkipäivän toimintoja haittaavia syömiseen liittyviä psyykkisiä ongelmia kutsutaan syömishäiriöiksi. Niistä tunnetuimpia ovat anoreksia ja bulimia. Syömishäiriöt ovat leimallisesti nuorten tyttöjen ja naisten ongelmia, vaikka niistä kärsivät toisinaan myös miespuoliset henkilöt.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. syödä. Kielitoimiston sanakirja. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2022.
  2. Peters 2010, s. 12–13.
  3. Peters 2010, s. 14–15.
  4. Peters 2010, s. 16–17.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.