Nälkä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee ravitsemusfysiologista puutteen tilaa. Knut Hamsunin samannimisestä romaanista on oma artikkeli, samoin Steve McQueenin elokuvasta Hunger.
Nälkäänäkevien osuus väestöstä.
Kylläinen nuori tyttö aterian jälkeen. Carl von Bergenin maalaus vuodelta 1904.

Nälkä on ravitsemusfysiologinen puutteen tila, jossa ihmisillä ei ole määrältään tai laadultaan riittävää ravintoa. Nälän tunne voi syntyä myös psyykkisistä syistä. Silloin ihminen voi esimerkiksi syödä kuviteltuun nälkäänsä. Nälän ja kylläisyyden tunne syntyy keskushermostoon kuuluvassa hypotalamuksessa.

Varsinainen nälkä seuraa, kun ruokaa ei ole riittävästi saatavilla. Jatkuessaan nälkä johtaa aliravitsemukseen, jolloin elintoiminnot heikkenevät, ja pitkään jatkuneena se johtaa kuolemaan. Terveellä ihmisillä on melko pitkä nälän sietokyky, jota käytetään hyväksi esimerkiksi paastottaessa. Terve ihminen voi selvitä hengissä jopa 50 päivää ilman ruokaa.[1] Tunnettu esimerkki on irlantilainen Terence MacSwiney, joka ehti olla vankilassa nälkälakossa 74 päivää ennen kuin kuoli. Vedenpuutetta ihminen sietää huomattavasti heikommin.

Nälän tunteen tullessa ihmisen keho pyrkii ensisijaisesti saamaan riittävästi energiaa elintoimintoihin. Veressä oleva glukoosi on energian tärkein lähde. Suurin glukoosivarasto ihmisillä on maksassa. Aluksi elimistö alkaa käyttää lihaksia energian tuottamiseen, myöhemmin myös rasvakudos alkaa kulua energiantuotannossa.

Nälkä ja aliravitsemus on myös yksi suurimpia ihmiskunnan ongelmia. Aliravittuja ja nälkäisiä ihmisiä elää maapallolla lähes 800 miljoonaa [2], lähinnä kehitysmaissa Afrikassa ja Etelä-Aasiassa. Vuosittain lähes 10 miljoonaa ihmistä kuolee nälkään ja aliravitsemukseen. Toisaalta, International Food Policy Research Institute:n Globaalilla nälkäindeksillä mitattuna nälkää näkevien ihmisten määrä on laskenut lähes kolmanneksella vuodesta 2000 lähtien.[3] Nälkää näkevien ihmisten määrä on vähentynyt erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.[3] Kestävä talouskasvu sekä investoinnit terveydenhuoltoon, koulukseen ja juomaveden saatavuuteen ovat olleet merkittävässä asemassa aliravitsemuksen vähenemisessä viime vuosikymmenten aikana.[4]

Monet kehittyneet maat auttavat köyhiä kehitysmaita sekä suoran elintarvikeavun että kehitysavun kautta torjumaan nälkää. Ongelmana on toisaalta pidetty myös halpojen elintarvikkeiden myyntiä kehitysmaihin, joiden omat viljelijät ovat joutuneet lopettamaan viljelyn vaarantaen näin paikallisen ruokaturvan.

Näläntunne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nälkä on epämiellyttävä kokemus, joka syntyy, kun aivot aistivat verensokeripitoisuuden laskevan.[5] Nälkä pysyy kurissa tai poissa, kun nautimme tavalliseen tapaan kohtalaisen säännöllisesti useita päivittäisiä aterioita. [6] Monilla ihmisillä näläntunne ei kuvasta normaalilla tavalla energian tarvetta.

Näläntunteeseen vaikuttaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleinen tarve rajoittaa energian saantia on luonut tarpeen tarkastella sitä, voidaanko nälän ilmaantumiseen vaikuttaa nautitun aterian sisältöä muokkaamalla. Myös laitosruokailussa ja muussa joukkoruokailussa, jossa joudutaan noudattamaan säännöllistä ruokailurytmiä, joudutaan seuraamaan aterioiden vaikutusta kylläisyyden tunteeseen.[7] Runsaasti kuitua ja hiilihydraatteja sekä vähärasvaisia proteiinin lähteitä sisältävät ateriat ovat suositeltavia nälän tunteen hallinnan kannalta.[8] Runsaasti proteiinia sisältävä ateria puolestaan pitää nälän tunteen pisimpään kurissa. Myös kuitupitoisten hiilihydraattien kuten täysjyväleivän tai puuron nauttiminen torjuu nälkää hyvin, samoin keitetty peruna.

Lisäksi syöminen ja jonkun muun asian pitkäaikainen yhdistäminen saattaa tehdä mielleyhtymän. Esimerkiksi aamulehden näkeminen saa aikaan halun kahviin, tai jollekin lähestyvä palaveri saa aikaan mielikuvat kahvista ja pullasta tai sämpylästä.[9]

Kylläisyyden tunne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiilihydraattipitoinen ateria saattaa aiheuttaa voimakkaan välittömän kylläisyyden tunteen, mutta nälkä ilmaantuu ja houkuttelee syömään nopeammin uudelleen kuin yhtä paljon energiaa sisältävän proteiini- tai rasvapitoisen aterian jälkeen.lähde?

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kaisa Karttunen, Laura Kihlström & Sanna-Liisa Taivalmaa: Nälkä ja yltäkylläisyys. Gaudeamus, 2014. ISBN 978-952-495-324-5.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. How long can someone survive without water?
  2. FAO, IFAD, and WFP. 2015. The state of food insecurity in the world. The State of Food Insecurity in the World 2015. Meeting the 2015 international hunger targets: taking stock of uneven progress. Rome: Food and Agriculture Organization (FAO), International Fund for Agricultural Development (IFAD) and World Food Programme (WFP).
  3. a b Von Grebmer K, Bernstein J, Brown T, Prasai N, Yohannes Y.: Global hunger index 2017. International Food Policy Research Institute (IFPRI), 2017.
  4. Bárbara Soriano Alberto Garrido: How important is economic growth for reducing undernourishment in developing countries?. Food Policy, elokuu 2016, 63. vsk. Elsevier. doi:https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2016.07.004.
  5. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=pet00039
  6. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00056
  7. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00056
  8. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00056
  9. http://www.rakasluuranko.fi/ravinto/ruok_takt.html

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]