Luettelo sadasta haitallisimmasta vieraslajista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo niistä sadasta vieraslajista, jotka Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton ylläpitämä Global Invasive Species Database on määritellyt maailmanlaajuisesti kaikkein haitallisimmiksi. Vieraiden lajien aiheuttamat haitat voivat kohdistua sekä luonnon biodiversiteettiin että maatalouteen ja muuhun ihmisen toimintaan.

Tieteellinen nimi Suomenkielinen nimi Eliöryhmä Alkuperäinen esiintymisalue Haitta
Acacia mearnsii pensas Australia Kilpailee alkuperäisen kasvilajiston kanssa elintilasta erityisesti ruohomailla ja vähentää näin biodiversiteettiä
Achatina fulica Akaattikotilo nilviäinen Afrikka Käyttää ravintonaan kasveja ja runsaasti esiintyessään voi uhata alkuperäisiä kasvilajeja
Acridotheres tristis Pihamaina lintu Aasia Kilpailee alkuperäisten lintulajien kanssa pesäkoloista ja voi myös syödä muiden lintujen poikasia ja munia
Aedes albopictus Tiikerihyttynen hyönteinen Aasia Levittää denguekuumetta
Anopheles quadrimaculatus hyönteinen Pohjois-Amerikka
Anoplolepis gracilipes hyönteinen Afrikka / Aasia
Anoplophora glabripennis Kiinanrunkojäärä eli kiinantukkijäärä hyönteinen Aasia Lajin toukat käyttävät ravintonaan elävää puuta ja vaurioittavat sitä tai heikentävät sen kykyä vastustaa muita tuholaisia. Tavattu Suomessa tiettävästi kaksi kertaa.[1][2]
Aphanomyces astaci Rapurutto sieni Pohjois-Amerikka Tappaa rapukantoja, jotka eivät ole sille vastustuskykyisiä
Ardisia elliptica puu Aasia Syrjäyttää voimakkaasti leviävänä alkuperäisiä puulajeja
Arundo donax Jättiruoko ruoho Aasia Valtaa ranta-alueita, muuttaa hydrologiaa ja ravinteiden kiertokulkua ja syrjäyttää alkuperäisiä kasvilajeja
Asterias amurensis meritähti Aasia
BBTV-virus BBTD, BBTV mikrobi
Batrachochytrium dendrobatidis sieni Afrikka Uhkaa sammakkoeläimiä erityisesti Australiassa ja Panamassa
Bemisia tabaci Etelänjauhiainen hyönteinen Aasia Levittää kasvitauteja
Boiga irregularis Ruskopuukäärme matelija Aasia, Australia Syö alkuperäisiä lintuja ja matelijoita
Bufo marinus = Rhinella marina Agakonna sammakkoeläin Etelä-Amerikka
Capra hircus Vuohi eli kesyvuohi nisäkäs Aasia Vuohien laiduntaminen uhkaa alkuperäisiä metsäekosysteemejä ja harvinaisia kasvialalajeja
Carcinus maenas Rantataskurapu äyriäinen Eurooppa, Afrikka Kilpailee ravinnosta muiden äyriäislajien kanssa
Caulerpa taxifolia levä Etelä-Amerikka, Afrikka, Aasia Muodostaa laajoja kasvustoja ja tuottaa yhdisteitä, jotka ovat myrkyllisiä muille eliöille
Cecropia peltata Muurahaispuu puu Etelä-Amerikka kilpailee alkuperäisten kasvilajien kansa elintilasta
Cercopagis pengoi Petovesikirppu äyriäinen Eurooppa, Aasia Voi kilpailla muiden planktonia syövien selkärangattomien ja selkärankaisten eläinten kanssa ja vaikuttaa siten muun muassa kalakantoihin
Cervus elaphus Saksanhirvi eli punahirvi nisäkäs Eurooppa, Aasia Alkuperäisen kasvillisuuden häviäminen
Chromolaena odorata ruoho Etelä-Amerikka Kilpailee voimakkasti elintilasta muiden kasvien kanssa, rikkaruoho kasviviljelmillä
Cinara cupressi hyönteinen Eurooppa Metsätuhot
Cinchona pubescens Kiinapuu eli kiinanpuu eli kiniinipuu puu Etelä-Amerikka Syrjäyttää alkuperäistä kasvilajistoa
Clarias batrachus Konnamonni kala Aasia Käyttää ravintonaan muita kaloja ja uhkaa alkuperäisiä kalakantoja
Clidemia hirta pensas Etelä-Amerikka Valtaa elintilaa alkuperäisiltä kasvilajeilta
Coptotermes formosanus hyönteinen Aasia
Corbula amurensis nilviäinen Aasia
Cryphonectria parasitica sieni Aasia Uhkaa Yhdysvalloissa kastanja- ja tammipuita
Cyprinus carpio Karppi kala Eurooppa Muuntaa ravinnonhankintatavoillaan vesiekosysteemejä
Dreissena polymorpha Vaeltajasimpukka nilviäinen Eurooppa, Aasia
Eichhornia crassipes Vesihyasintti vesikasvi Etelä-Amerikka Valtaa nopeakasvuisena tilaa muilta vesikasveilta
Eleutherodactylus coqui sammakkoeläin Etelä-Amerikka
Eriocheir sinensis Villasaksirapu äyriäinen Aasia Uhkaa selkärangattomia vesieläimiä
Euglandina rosea nilviäinen Pohjois-Amerikka Syö muita nilviäisiä
Euphorbia esula Kenttätyräkki ruoho Eurooppa, Aasia Nopea leviämään ja haittaa muiden kasvien kasvua varjostamalla ja imemällä tehokkaasti vettä ja ravinteita
Fallopia japonica = Polygonum cuspidatum Japanintatar pensas Aasia Kilpailee alkuperäisen kasvilajiston kanssa elintilasta
Felis catus Kissa eli kesykissa nisäkäs Afrikka Metsästää lintuja ja muita eläimiä
Gambusia affinis Moskiittokala kala Pohjois-Amerikka Syö arvokkaiden kalalajien mätiä
Hedychium gardnerianum Tuoksuinkivääri ruoho Aasia Muodostaa laajoja kasvustoja ja tukahduttaa muun kasvillisuuden
Herpestes javanicus Intianpikkumangusti nisäkäs Aasia Metsästää lintuja, pieniä nisäkkäitä, sammakkoeläimiä ja matelijoita
Hiptage benghalensis pensas Aasia Kilpailee alkuperäisen kasvilajiston kanssa elintilasta
Imperata cylindrica Alang-alang -heinä ruoho Aasia / Afrikka Valtaa kosteikkoja
Lantana camara Kirjotulikruunu pensas Etelä-Amerikka
Lates niloticus Niilinahven kala Afrikka Kilpailee muiden kalojen kanssa ravinnnosta ja metsästää muita kaloja. Victorianjärvessä laji on aiheuttanut 200 muun kalalajin häviämisen
Leucaena leucocephala = Mimosa glauca Lyijypuu eli leucaena puu Pohjois-Amerikka Muodostaa tiheikköjä ja valtaa tilaa muilta kasveilta
Ligustrum robustum pensas Aasia Uhkaa alkuperäistä kasvillisuutta valtaamalla elintilaa
Linepithema humile Argentiinanmuurahainen hyönteinen Etelä-Amerikka
Lymantria dispar Lehtinunna hyönteinen Eurooppa, Aasia, Afrikka
Lythrum salicaria Rantakukka ruoho Aasia, Eurooppa
Macaca fascicularis Jaavanmakaki nisäkäs Aasia
Melaleuca quinquenervia Niaouli eli paperikaarnapuu puu Australia
Miconia calvescens puu Etelä-Amerikka
Micropterus salmoides Isobassi kala Pohjois-Amerikka
Mikania micrantha köynnöskasvi Etelä-Amerikka
Mimosa pigra pensas Etelä-Amerikka
Mnemiopsis leidyi Amerikankampamaneetti kampamaneetti Pohjois-Amerikka, Etelä-Amerikka
Mus musculus Kotihiiri nisäkäs Aasia
Mustela erminea Kärppä nisäkäs Eurooppa, Pohjois-Amerikka, Aasia
Myocastor coypus Nutria eli rämemajava nisäkäs Etelä-Amerikka
Morella faya pensas Afrikka / Eurooppa
Mytilus galloprovincialis Välimerensinisimpukka eli välimerensimpukka nilviäinen Eurooppa
Oncorhynchus mykiss Kirjolohi kala Pohjois-Amerikka
Ophiostoma ulmi sensu lato = Ceratocystis ulmi Jalavatauti sieni Aasia
Opuntia stricta Opuntia pensas Etelä-Amerikka, Pohjois-Amerikka
Oreochromis mossambicus Mosambikintilapia kala Afrikka
Oryctolagus cuniculus Kaniini eli villikaniini nisäkäs Eurooppa
Pheidole megacephala hyönteinen Afrikka
Phytophthora cinnamomi Juurilaho sieni Aasia
Pinus pinaster Rannikkomänty puu Eurooppa
Plasmodium relictum Lintumalaria mikrobi Aasia
Platydemus manokwari laakamato Aasia / Australia
Pomacea canaliculata nilviäinen Etelä-Amerikka
Prosopis glandulosa puu Pohjois-Amerikka
Psidium cattleianum Mansikkaguava pensas Etelä-Amerikka
Pueraria montana var. lobata Kudzu köynnöskasvi Aasia
Pycnonotus cafer Punaperäbulbuli lintu Aasia
Rana catesbeiana Härkäsammakko sammakkoeläin Pohjois-Amerikka
Rattus rattus Mustarotta nisäkäs Aasia
Rinderpest-virus Karjarutto mikrobi Aasia
Rubus ellipticus pensas Aasia
Salmo trutta Taimen kala Eurooppa, Aasia, Afrikka
Schinus terebinthifolius Ruusupippuri eli roseepippuri eli brasilianroseepippuri puu Etelä-Amerikka
Sciurus carolinensis Harmaaorava nisäkäs Pohjois-Amerikka
Solenopsis invicta Tulimuurahainen hyönteinen Etelä-Amerikka
Spartina anglica Marskiheinä ruoho Eurooppa
Spathodea campanulata Afrikantulppaanipuu eli tulppaanitrumpettipuu puu Afrikka
Sphagneticola trilobata ruoho Etelä-Amerikka, Pohjois-Amerikka
Sturnus vulgaris Kottarainen lintu Eurooppa, Aasia, Afrikka
Sus scrofa Sika nisäkäs Eurooppa, Aasia
Tamarix ramosissima Syystamariski pensas Aasia
Trachemys scripta elegans Punakorvakilpikonna matelija Pohjois-Amerikka
Trichosurus vulpecula Kettukusu nisäkäs Australia
Trogoderma granarium Kaprakuoriainen hyönteinen Aasia
Ulex europaeus Piikkiherne pensas Eurooppa
Undaria pinnatifida Wakame-levä levä Aasia
Vespula vulgaris Yleinen ampiainen hyönteinen Eurooppa, Aasia, Pohjois-Amerikka
Vulpes vulpes Kettu nisäkäs Eurooppa, Aasia, Afrikka, Pohjois-Amerikka Australiassa saalistaa useita pieniä ja keskikokoisia nisäkkäitä.
Wasmannia auropunctata hyönteinen Etelä-Amerikka Tuhoaa hyönteis- ja hämähäkkipopulaatioita. Galapagoksella tuhoaa vastasyntyneitä kilpikonnia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]