Nutria

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nutria
Myocastor-coypus-01.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Jyrsijät Rodentia
Osalahko: Piikkisikamaiset Hystricognathi
Heimo: Echimyidae
Alaheimo: Myocastorinae
Suku: Myocastor
Laji: coypus
Kaksiosainen nimi
Myocastor coypus
(Molina, 1782)
Levinneisyyskartta
Nutrian levinneisyys. Luontainen elinalue on merkitty tummanpunaisella ja istutusten aiheuttama levinneisyys vaaleanpunaisella.
Nutrian levinneisyys. Luontainen elinalue on merkitty tummanpunaisella ja istutusten aiheuttama levinneisyys vaaleanpunaisella.
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Nutria Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Nutria Commonsissa
Nutrian kallo.

Nutria eli rämemajava (Myocastor coypus) on jyrsijöihin kuuluva noin 45–60 cm:n pituinen (hännän pituus on 25–42 cm) nisäkäs, joka alun perin elää laajoissa osissa Etelä-Amerikkaa, mutta jota on istutettu vieraslajiksi sekä Yhdysvaltoihin että Eurooppaan. Uusilla elinalueillaan rämemajavista on paikoitellen ollut paljon haittaa alkuperäiselle luonnolle, ja lajia pidetään siksi yhtenä sadasta haitallisimmasta vieraslajista[2]. Nutriaa pidetään tarha- ja lemmikkieläimenä Suomessakin.

Nutria elää soiden, järvien ja jokien rannoilla, on taitava uimari ja sukeltaja ja näyttää majavalta rottamaista häntää lukuun ottamatta. Sen takajaloissa on räpylät ja turkki on tuuhea.

Nutria syö vesikasveja ja mahdollisesti nilviäisiä. Se kaivaa käytäviä jokipenkkoihin, raivaa selviä polkuja ja on paikoin varsin haitallinen viljelyksille. Turkistarhoilta karanneet nutriat ovat vallanneet uusia alueita kaikkialla maailmassa ja niitä pidetään paikoin tuhoeläiminä. Suomen oloissa nutria ei menesty luonnossa.

Nutria synnyttää vuodessa 2–3 poikuetta, joissa kussakin voi olla jopa 10 poikasta. Kantoaika on 132 vuorokautta. Nutrian poikaset ovat uintitaitoisia vain muutamia tunteja syntymän jälkeen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Myocastor coypus IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, www.iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. 100 of the World's Worst Invasive Alien Species Issg.org. Global Invasive Species Database. Viitattu 29.3.2011. (englanniksi)
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.