Eurooppatie E75

Wikipedia
Ohjattu sivulta E75
Loikkaa: valikkoon, hakuun
E 75
E75
E75:n reitti
E75:n reitti
Maat Norja, Suomi, Puola, Slovakia, Unkari, Serbia, Makedonia, Kreikka
Tieluokka Eurooppatie
Tienpitäjä Euroopan talouskomissio (UNECE)
Pituus 5 639 km
Alkupiste Vuoreija
Reitti Helsinki
Gdansk
Bratislava
Budapest
Belgrad
Skopje
Ateena
Päätepiste Sitia (5 639 km)
Muodostettu 1992
Katso myös Eurooppatie E75 Commonsissa

E75 eli eurooppatie 75 on 5 639 kilometrin pituinen eurooppatie, joka alkaa Vuoreijasta Norjassa ja loppuu Sitiaan Kreetalla Kreikassa. Suomessa sen koko osuus on valtatietä 4, lukuun ottamatta lyhyttä osuutta Unioninkadulta Erottajalle Helsingissä.

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

VuoreijaVesisaariUuniemiVarangerbotnTenoUtsjokiInariIvaloSodankyläRovaniemiKemiOuluJyväskyläHeinolaLahtiHelsinki(lautta)GdanskGliwiceKrolniewiceŁódźPiotrków TrybunalskiKatowiceZilinaBratislavaGyörBudapestSzegedSubotica - Novi SadBelgradNišKumanovoSkopjeGevgelijaEvzoniThessalonikiLarissaAlmyrosLamiaAteena(lautta)HaniaIraklionAgios NikolaosSitia

E75 oli Helsingin ja Gdanskin väliltä 1990-luvun jälkeen "poikki" säännöllisen lauttayhteyden puuttumisen vuoksi, kunnes Finnlines aloitti liikennöinnin Helsingistä Gdyniaan kesäkuussa 2009. Reitti poikkeaa hieman virallisesta viitoituksesta, sillä Helsingissä lautat lähtevät Vuosaaren satamasta (yhteys E75:lle teiden 50 ja 103 kautta) ja Gdynia sijaitsee noin 15 kilometriä Gdanskista luoteeseen (yhteys E28:n kautta). Lautan vaihtoehtona on Via Baltica (E67), joka virallisesti alkaa Helsingistä ja risteää E75-tietä Puolan Piotrków Trybunalskissa.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]