Ero sivun ”Nousiainen” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Revert to revision 2075480 dated 2006-12-20 19:51:11 by Piirka using popups
Rivi 24: Rivi 24:
'''Nousiainen''' ({{k-sv|Nousis}}) on [[Suomi|Suomen]] [[kunta]], joka sijaitsee [[Varsinais-Suomen maakunta|Varsinais-Suomen maakunnassa]], [[Länsi-Suomen lääni]]ssä. Kunnassa [[Väkiluku|asuu]] 4 517  ihmistä (31.12.2005) ja sen [[pinta-ala]] on 198,38 [[Neliökilometri|km²]], josta 0,31 km² on vesistöjä. [[Väestötiheys]] on 22,2 asukasta/km². Tuloveroprosentti 17,75.
'''Nousiainen''' ({{k-sv|Nousis}}) on [[Suomi|Suomen]] [[kunta]], joka sijaitsee [[Varsinais-Suomen maakunta|Varsinais-Suomen maakunnassa]], [[Länsi-Suomen lääni]]ssä. Kunnassa [[Väkiluku|asuu]] 4 517  ihmistä (31.12.2005) ja sen [[pinta-ala]] on 198,38 [[Neliökilometri|km²]], josta 0,31 km² on vesistöjä. [[Väestötiheys]] on 22,2 asukasta/km². Tuloveroprosentti 17,75.


==Historia==
nousiainen on pieni kylä jossa lettisampsalta saa perää niin paljon kuin jaksaa panna<3<3tahtoisin nussia jokaista noustelaista ämmää saatana<33nousiainen on bombereita täynnä...jokainen muna keulii clock,12

Nousiainen oli Suomen ensimmäinen piispanistuimen paikka, joka tiedetään varmuudella. Myyttisen legendan mukaan [[Uppsala]]n [[Piispa Henrik]], jota väitetään myös Suomen ensimmäiseksi [[piispa]]ksi, haudattiin paikkakunnalle vuonna [[1156]]. Paikkana pidetään [[Nousiaisten kirkko|Nousiaisten kirkon]] liepeitä. Mahdollista kuitenkin on, että piispanistuin siirrettiin Nousiaisiin vasta vuoden 1229 aikoihin, jolloin Suomen piispalle myönnettiin lupa istuimen siirtoon. Vuodelta 1234 säilynyt piispan Nousiaisissa päivätty kirje osoittaa, että kirkko oli vasta tuolloin ottamassa haltuunsa Nousiaisissa sijaitsevia muinaisuskon palvontapaikkoja. Piispanistuin siirrettiin kuitenkin viimeistään vuoden 1249 jälkeen [[Koroinen|Koroisiin]] lähelle [[Turku]]a.

Nousiainen on saanut nimensä siitä, että maa nousee alueella erityisen nopeasti. Nousiaisissa asuttiin jo, kun alue oli saaristoa. Sittemmin vesi on laskenut maan noustessa, jolloin saaret ovat muuttuneet kivisiksi mäiksi, ja mäkien välistä on paljastanut viljavaa savista maata, joka on otettu viljelykseen. Maannousu on ehkä huomattu siitä, että se on lisännyt viljelypinta-alaa havaittavasti jo yhden sukupolven aikana. Nousiaisissa on useita [[linnavuori]]a. Esimerkiksi Nousiaisten Linnamäellä on merkkejä sekä kivikautisesta, pronssikautisesta että rautakautisesta ihmisten toiminnasta. Paikallisen kansanperinteen mukaan mäenrinteessä on metallikoukku, johon laivojen köydet kiinnitettiin mäen ollessa vielä saari.


== Talouselämä ==
== Talouselämä ==

Versio 29. joulukuuta 2006 kello 23.08

Nousiaisten kunta
vaakuna sijainti
Sijainti 60.59°N, 22.08°E
Lääni Länsi-Suomen lääni
Maakunta Varsinais-Suomen maakunta
Seutukunta Turun seutukunta
Perustamisvuosi 1867
Pinta-ala 198,38 km²
– maa 198,07 km²
– sisävesi 0,31 km²
Väkiluku 4 517 (31.12.2005)
– väestötiheys 22,2 as./km²
Kunnallisvero 17,75 % 
Kunnanjohtaja Hannu Rämö
Aiheesta muualla
www.nousiainen.fi

Nousiainen (ruots. Nousis) on Suomen kunta, joka sijaitsee Varsinais-Suomen maakunnassa, Länsi-Suomen läänissä. Kunnassa asuu 4 517  ihmistä (31.12.2005) ja sen pinta-ala on 198,38 km², josta 0,31 km² on vesistöjä. Väestötiheys on 22,2 asukasta/km². Tuloveroprosentti 17,75.

Historia

Nousiainen oli Suomen ensimmäinen piispanistuimen paikka, joka tiedetään varmuudella. Myyttisen legendan mukaan Uppsalan Piispa Henrik, jota väitetään myös Suomen ensimmäiseksi piispaksi, haudattiin paikkakunnalle vuonna 1156. Paikkana pidetään Nousiaisten kirkon liepeitä. Mahdollista kuitenkin on, että piispanistuin siirrettiin Nousiaisiin vasta vuoden 1229 aikoihin, jolloin Suomen piispalle myönnettiin lupa istuimen siirtoon. Vuodelta 1234 säilynyt piispan Nousiaisissa päivätty kirje osoittaa, että kirkko oli vasta tuolloin ottamassa haltuunsa Nousiaisissa sijaitsevia muinaisuskon palvontapaikkoja. Piispanistuin siirrettiin kuitenkin viimeistään vuoden 1249 jälkeen Koroisiin lähelle Turkua.

Nousiainen on saanut nimensä siitä, että maa nousee alueella erityisen nopeasti. Nousiaisissa asuttiin jo, kun alue oli saaristoa. Sittemmin vesi on laskenut maan noustessa, jolloin saaret ovat muuttuneet kivisiksi mäiksi, ja mäkien välistä on paljastanut viljavaa savista maata, joka on otettu viljelykseen. Maannousu on ehkä huomattu siitä, että se on lisännyt viljelypinta-alaa havaittavasti jo yhden sukupolven aikana. Nousiaisissa on useita linnavuoria. Esimerkiksi Nousiaisten Linnamäellä on merkkejä sekä kivikautisesta, pronssikautisesta että rautakautisesta ihmisten toiminnasta. Paikallisen kansanperinteen mukaan mäenrinteessä on metallikoukku, johon laivojen köydet kiinnitettiin mäen ollessa vielä saari.

Talouselämä

Maanviljelys on Nousiaisten merkittävin elinkeino. Merkittäviin työllistäjiin kuuluu myös Teleste Oy:n elektroniikkatehdas.

Nähtävyydet

Kyliä

Aatoila, Alakylä, Haatila, Hakola, Heininen, Hyrkkö, Järäinen, Kaisela, Kaitarinen, Kallunen, Keskusoja, Killainen, Koijola, Kulola, Kytöinen, Kärmälä, Kärrynen, Köönikkälä, Laaleinen, Laihonen, Leinainen, Mahala, Moijonen, Nummi, Nutturla, Oja, Paijula, Paistanoja, Pakainen, Palo, Papumäki, Puotunen, Rekoinen, Repola, Riitalho, Ristimäki, Riukula, Saksala, Sontamala, Sukkinen, Tappuri, Topoinen, Vadanvainio, Vainionpohja, Vainoinen, Valpperi, Vastlahti, Vuorenpää

Nousiaisten sijainti on 60,617° pohjoista leveyttä ja 22,133° itäistä pituutta.

Aiheesta muualla


Malline:Länsi-Suomen läänin kunnat