Ero sivun ”Malline:Selaa luokittain sivun artikkelilista” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
f
f
Rivi 87: Rivi 87:


|columns=number, item, ?Otsikko, ?Linkki, ?Arvio, ?Päivämäärä, ?Tiivistelmä, ?Luokat, ?qid, ?Kuva, ?sortkey
|columns=number, item, ?Otsikko, ?Linkki, ?Arvio, ?Päivämäärä, ?Tiivistelmä, ?Luokat, ?qid, ?Kuva, ?sortkey
|sort=?sortkey
|sort=
|links=text
|links=text
|thumb=128
|thumb=128

Versio 23. marraskuuta 2020 kello 00.30

Tämä lista on luotu Wikidatassa olevaa dataa käyttämällä ja sitä päivittää määräajoin botti.
Listan sisälle tehdyt muokkaukset poistetaan seuraavassa päivityksessä!
25.08.2020

Puffadderit

Puffadderit (Bitis) on kyykäärmeiden (Viperidae) heimoon kuuluva käärmesuku. Siihen kuuluu 18 lajia, joita tavataan Afrikassa ja Arabian niemimaalla. Puffadderit ovat vankkarakenteisia, maassa eläviä, pääasiassa yöaktiivisia käärmeitä. Suku on erittäin monimuotoinen sekä morfologisesti että ekologisesti. Ne voidaan erotella kokonsa puolesta suuriin ja pieniin lajeihin, minkä lisäksi ne muodostavat väritykseltään ja ekologialtaan kaksi ryhmää.


25.08.2020

Louis Alexandre Berthier

Louis Alexandre Berthier, Wagramin 1. ruhtinas (20. marraskuuta 1753 Versailles, Ranska – 1. kesäkuuta 1815 Bamberg, Baijeri) oli Ranskan marsalkka ja Napoleonin läheinen tukija, joka toimi Ranskan sotaministerinä vuosina 1799–1807 ja Grande Arméen esikuntapäällikkönä useaan otteeseen vuosien 1805 ja 1814 välillä. Hän soti urallaan Yhdysvaltain vapaussodassa, Ranskan vallankumoussodissa ja Napoleonin sodissa.


26.08.2020

amerikansuomi

Amerikansuomi eli fingliska tai fingelska on amerikansuomalaisten eli Pohjois-Amerikkaan muuttaneiden suomalaisten ja heidän jälkeläistensä puhuma suomen kielen muoto. Se on finglishiä eli suomen kieltä, johon englannin kieli, tässä tapauksessa amerikanenglanti, on vaikuttanut voimakkaasti. Amerikansuomea käytettiin aktiivisesti 1950-luvulle asti. Sen jälkeen sen käyttö on vähentynyt, kun amerikansuomalaisten uudemmat sukupolvet ovat siirtyneet englannin käyttöön.


26.08.2020

Harry Houdini

Harry Houdini (alkuaan Erik Weisz, myöhemmin Ehrich Weiss, 24. maaliskuuta 1874 Budapest, Itävalta-Unkari – 31. lokakuuta 1926, Detroit, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen, unkarilaissyntyinen taikuri ja kansainvälisesti kuuluisa kahlekuningas.

Houdini otti taiteilijanimensä ihailemaltaan ranskalaiselta taikurilta Jean Eugène Robert-Houdiniltä. Hän esiintyi taikurina ja meediona vaimonsa kanssa 1890-luvulla, kunnes siirtyi kahlekuninkaaksi.


26.08.2020

Karthago

Karthago (lat. Carthāgō; puuniksi 𐤒𐤓𐤕•𐤇𐤃𐤔𐤕, Qart-Ḥadašt) oli historiallinen kaupunki Pohjois-Afrikassa nykyisessä Tunisiassa. Karthagon perustivat Tyroksen kaupungista tulleet foinikialaiset perimätiedon mukaan 800-luvulla eaa. Kaupankäynnin ansiosta Karthagosta tuli 500-luvulla eaa. läntisen Välimeren alueen suurvalta, jolla oli laaja imperiumi siirtokuntineen.


26.08.2020

Transformation

Transformation on kanadalaisen, progressiivista rockia esittävän FM-yhtyeen comeback-albumi vuodelta 2015. Se oli FM:n ensimmäinen studioalbumi sitten vuoden 1987 Tonightin, ja se on yhtyeen toistaiseksi uusin julkaisu. Yhtyeen aiemmista kokoonpanoista albumilla soittaa ainoastaan perustajajäsen Cameron Hawkins.

Transformationin musiikki yhdistelee yhtyeen aiempia tyylejä 1970- ja 1980-luvuilta ja sekoittaa progressiiviseen rockiin fuusiojazzin ja syntikkapopin elementtejä. FM:n aiemmalle tuotannolle ominaisten science fiction -aiheiden ohella sanoituksissa käsitellään rauhaa, rakkautta ja ympäristönsuojelua.


27.08.2020

Curaçao

Curaçao [kyrasa´o] on Alankomaiden kuningaskuntaan kuuluva autonominen maa Karibianmerellä, johon kuuluu pääsaaren lisäksi Klein Curaçao. Hieman Venezuelan rannikolta pohjoiseen sijaitseva Curaçao muodostaa Aruban ja Bonairen kanssa niin kutsutut ABC-saaret. Curaçaon pinta-ala on 444 neliökilometriä, ja vuoden 2020 alussa siellä asui arviolta yli 156 000 ihmistä. Curaçao on kuulunut Alankomaille käytännössä vuodesta 1634 lähtien, ja se oli 1600- ja 1700-luvuilla Karibian orjakaupan keskuksia. Saaresta tuli 1900-luvulla merkittävä öljynjalostamo, kun Royal Dutch Shell alkoi jalostaa siellä Venezuelan Maracaibojärveltä porattua öljyä.


28.08.2020

Fukushima I -voimalan ydinonnettomuudet

Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus (jap. 福島第一原子力発電所事故, Fukushima daiichi genshiryokuhatsudensho jiko) oli sydämen sulamisonnettomuus kolmessa ydinreaktorissa Japanin itärannikolla, 250 kilometriä Tokiosta pohjoiseen. Onnettomuus alkoi 11. maaliskuuta 2011 tapahtuneesta Tōhokun maanjäristyksestä ja sitä seuranneesta tsunamista. Fukushima Daiichi -ydinvoimalan reaktorit 1, 2 ja 3 olivat pysähtyneet automaattisesti maanjäristyksen seurauksena.


29.08.2020

pingviinit

Pingviinit (Spheniscidae) on pingviinilintujen (Sphenisciformes) lahkon ainoa heimo. Siihen kuuluu luokittelusta riippuen noin 17 lajia, joista kaikki elävät eteläisellä pallonpuoliskolla. Useimmat pingviinilajit ovat eteläisen lauhkean ilmastovyöhykkeen lintuja, mutta jotkin elävät koko ikänsä Etelämantereella ja sen rannikkovesissä. Pohjoisin pingviinilaji elää Galapagossaarilla lähellä päiväntasaajaa.

Suurin pingviinilaji on keisaripingviini, joka kasvaa keskimäärin 115 senttimetrin pituiseksi.


29.08.2020

sima

Sima on käyttämällä valmistettava alkoholi- ja virvoitusjuoma. Suomessa sima on suosittua etenkin vappuna.

Sima perustuu hunajaviiniin, jota Suomessa on vanhastaan kutsuttu simaksi. Suomalaisessa simassa on kuitenkin vähemmän alkoholia, ja siihen käytetään hunajan sijaan sokeria. Sima valmistuu muutamassa päivässä tai yhdessä viikossa.


29.08.2020

Indus-kirjoitus

Indus-kirjoitus on kirjoitusjärjestelmä, jota käytettiin Indusjoen varrella Etelä-Aasiassa vuosien 2600–1800 eaa. välillä kukoistaneessa Indus-korkeakulttuurissa. Kirjoitukset ovat lyhyitä, ja niitä on löydetty eniten pienikokoisista kivisistä sineteistä. Kirjoitusta ei nykyisin pystytä tulkitsemaan, eikä ole edes varmaa, ovatko merkit sanamerkkejä vai tavumerkkejä.


31.08.2020

Bountyn kapina

Bountyn kapina puhkesi Britannian amiraliteetin purjealus HMS Bountylla eteläisellä Tyynellämerellä vuonna 1789. Kapinoitsijat syrjäyttivät perämies Fletcher Christianin johdolla Bountyn kapteeni William Bligh’n, lähettivät hänet tukijoineen veneellä avomerelle ja purjehtivat Bountylla Tahitille. Sieltä osa heistä jatkoi Pitcairnin saarelle, minne he perustivat yhteisön, jonka jälkeläiset asuttavat saarta edelleen. Kapteeni Bligh pelastautui soutuveneellä Timorille. Kiinni otetut kapinalliset vietiin Englantiin, missä osa heistä hirtettiin.


31.08.2020

Dendy

Dendy (ven. Денди, Dendi) on Venäjän markkinoille suunnattu Taiwanissa valmistettu pelikonsoli, joka on Nintendon Famicom-konsolin piraattikopio. Sen julkaisi tietotekniikkayritys Steepler vuonna 1992. Edullinen Dendy saavutti Venäjällä vastaavan suosion kuin Nintendon konsolit länsimaissa. Sitä markkinoitiin televisio-ohjelmilla ja videopelilehdillä, ja siitä alettiin jopa tehdä piraattikopioita.


31.08.2020

Gammapurkaus

Gammapurkaus on avaruudessa tapahtuva valtava gammasäteiden purkaus, joka voi kestää sekunnin murto-osasta pariinkymmeneen minuuttiin. Gammapurkaus lähettää energiaa kapeina keiloina, jollainen voidaan havaita, kun se suuntautuu kohti Maata. Gammapurkauksia syntyy tähtien ytimien luhistuessa sekä mustien aukkojen ja neutronitähtien sulautuessa yhteen.


05.09.2020

Eve

Eve on englantilaisen rockyhtye The Alan Parsons Projectin neljäs albumi vuodelta 1979. Se on naisia ja naiseutta käsittelevä konseptialbumi: monet kappaleista käsittelevät naisvihaa ja ne on kirjoitettu sovinististen hahmojen näkökulmasta. Yhtyeen tarkoituksena ei kuitenkaan ollut pilkata naisia vaan kritisoida sukupuoleen perustuvaa vallankäyttöä. Yhtyeen aiemmista levyistä poiketen Eve äänitettiin Ranskassa. Musiikillisesti se vei yhtyettä aiempaa kaupallisempaan suuntaan.


05.09.2020

The Beatles

The Beatles (englanniksi [ðə ˈbit.lz], mutta suomalaisittain usein [biitles]) oli vuonna 1960 perustettu ja vuonna 1970 hajonnut brittiläinen rockyhtye. Sitä pidetään kaikkien aikojen suosituimpana ja vaikutusvaltaisimpana rockyhtyeenä.The Beatlesin jäsenet olivat liverpoolilaiset John Lennon (komppikitara, huuliharppu, koskettimet ja laulu), Paul McCartney (bassokitara, kitara, koskettimet ja laulu), George Harrison (soolokitara, sitar ja laulu) ja Ringo Starr (rummut, lyömäsoittimet ja laulu). Lennon ja McCartney, jotka myös sävelsivät suurimman osan yhtyeen tuotannosta olivat pääasiallisimmat solistit. Lennonin ja McCartneyn tekemien kappaleiden tekijöiksi merkittiin sovitusti aina molemmat, vaikka ne olisivat tehdyt suurimmaksi osaksi tai kokonaan yksin.The Beatles on popmusiikin keskeisimpiä yhtyeitä. Yhtyeessä ilmeni ensimmäistä kertaa rock- ja popyhtyeiden merkittävimmät osatekijät samanaikaisesti.


05.09.2020

Meripihka

Meripihka on miljoonia vuosia sitten eläneiden puiden tuottamaa fossilisoitunutta, kovettunutta pihkaa tai mahlaa. Meripihka on useimmiten syntynyt havupuiden pihkasta, mutta myös tiettyjen lehtipuiden mahla voi kovettua meripihkaksi. Joidenkin meripihkapalasten sisälle on jäänyt hyönteisiä ja muuta eloperäistä materiaalia. Meripihkapalasia löydetään eniten Itämeren rannoilta, jonne meri sitä huuhtelee, mutta sitä saadaan myös maasta kaivamalla.

Meripihkaa on helppo muotoilla ja se on kaunista, joten siitä tehdään koruja ja muita esineitä.


05.09.2020

Sara Wacklin

Sara Elisabeth Wacklin (26. toukokuuta 1790 Oulu – 28. tammikuuta 1846 Tukholma) oli oululaissyntyinen kirjailija ja naisten koulutuksen edelläkävijä. Hän oli Suomen ensimmäisiä naiskirjailijoita.Wacklin johti Suomessa useita tyttökouluja ja pyrki opettamaan tyttöjä samoissa aineissa kuin poikiakin. Yksityiskoulut opettivat aikanaan tytöille lähinnä koti- ja seurustelutaitoja, mutta Wacklinin kouluissa heille opetettiin muun muassa kieliä ja matematiikkaa.


06.09.2020

Anna Chennault

Anna Chennault (synt. Chen Xiangmei, vanha translitteraatio Chan Sheng Mai; 23. kesäkuuta 1923 – 30. maaliskuuta 2018) oli Kiinassa syntynyt yhdysvaltalainen kommunismin vastainen lobbari ja republikaanipuolueen toimija. Hän tuli tunnetuksi paitsi Lentävien tiikerien komentaja Claire Lee Chennaultin vaimona, mutta etenkin myöhemmin Vietnamin sodan kannattajana Washingtonissa.


06.09.2020

Williamina Fleming

Williamina Paton Stevens Fleming (15. toukokuuta 1857 Dundee, Yhdistynyt kuningaskunta – 21. toukokuuta 1911 Boston, Massachusetts, Yhdysvallat) oli Skotlannissa syntynyt yhdysvaltalainen tähtitieteilijä, joka toimi noin 30 vuoden ajan Harvard Collegen observatorion tutkijana. Hän analysoi tähdistä otettuja valokuvia ja löysi muun muassa 59 kaasusumua, 310 muuttuvaa tähteä ja 10 novaa. Hän toimi myös vuodesta 1899 alkaen observatorion ensimmäisenä tähtitieteellisten valokuvien kuraattorina.


14.09.2020

Pitsundin taistelu

Pitsundin taistelu käytiin 25. elokuuta 1809 Suomen sodan aikana Ruotsissa Piitimejoen suulla Pitsundissa. Ruotsalaisten yritys tuhota venäläisjoukkojen varastot sekä Pitsundin ylittävä silta epäonnistuivat ja ruotsalaisjoukot joutuivat vetäytymään. Taistelu oli Suomen sodan viimeinen.


14.09.2020

Jamesonin hyökkäys

Jamesonin hyökkäys oli brittiläisen seikkailijan Leander Starr Jamesonin johdolla Transvaalin buurivaltioon vuodenvaihteessa 1895–1896 tehty aseellinen hyökkäys, jonka tarkoituksena oli nostattaa Transvaalin brittiläistaustainen vähemmistö kapinaan ja liittää alue Brittiläiseen imperiumiin. Epäonnistuneen kapinahankkeen taustavoimiin kuului vaikutusvaltainen kaivosliikemies ja brittiläisen Kapmaan pääministeri Cecil Rhodes. Transvaalin armeija pakotti muutamassa päivässä hyökkääjät antautumaan, mutta välikohtaus toimi esinäytöksenä kolme vuotta myöhemmin puhjenneelle toiselle buurisodalle.


14.09.2020

amerikansuomalaiset

Amerikansuomalaiset ovat Pohjois-Amerikassa asuvia suomalaisia. He ovat lähteneet Suomesta ja jääneet Pohjois-Amerikkaan asumaan ja ainakin jossain määrin kotiutuneet sinne omaksuen paikallisen kulttuurin ja kielen. Osa muuttajista on pyrkinyt sulautumaan valtakulttuuriin, mutta osa on pitänyt kiinni suomalaisista erityispiirteistään eikä ottanut edes Yhdysvaltain kansalaisuutta. Amerikansuomalaisiksi voidaan laskea myös suomalaisille vanhemmille Pohjois-Amerikassa syntyneet lapset eli toisen polven amerikansuomalaiset. Joskus amerikansuomalaisiin luetaan myös sellaisia ihmisiä, joilla on tietoa suomalaisista juuristaan ja halua säilyttää jotain omasta suomalaisuudestaan.Amerikansuomalaisten yhteisö muodostui 1860-luvulla alkaneen suuren siirtolaisaallon seurauksena, jolloin vajaan sadan vuoden aikana Suomesta Pohjois-Amerikkaan muutti noin 400 000 siirtolaista.


14.09.2020

sahti

Sahti on perinteinen suomalainen suodattamaton olut, jonka teossa käytetään etupäässä ohra- ja lisänä vähäisessä määrin ruismaltaita sekä joskus vehnää ja kauraa. Sahti käytetään tuorehiivalla ja maustetaan usein katajalla tai katajanmarjoilla, toisinaan myös humalalla.Sahti on keskimäärin punaruskeaa, makeaa, vahvaa, sameaa, vaahdotonta ja poreilematonta, mutta eri valmistajien juomien ominaisuuksien välillä on suurta vaihtelua. Sahdin alkoholipitoisuus on keskimäärin noin kahdeksan tilavuusprosenttia. Sahti on tuoretuote, joka nautitaan yleensä melko pian valmistuksen jälkeen.

Sahdin valmistuksen perinne on säilynyt laajimmin Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä ja Pohjois-Satakunnassa.


14.09.2020

Huittisten kirkko

Huittisten Pyhän Katariinan kirkko on Huittisissa sijaitseva kivikirkko, jonka vanhin osa on peräisin myöhäiskeskiajalta ja muut osat 1700–1800-luvuilta. Se sijaitsee kaupungin keskustaajamassa Lauttakylässä Kokemäenjoen sivujokien Loimijoen ja Punkalaitumenjoen välissä Karsatinmäellä. Kirkon vanhin osa on valmistunut noin vuonna 1500, ja laajennukset on tehty vuosina 1794 sekä 1860, jolloin kirkko sai nykyisen ristikirkon muotonsa. Kirkkosalin päätilan muodostavat pohjois-eteläsuuntaiset laajennusosat ja keskiaikainen itäosa toimii omana kappelimaisena tilanaan.Huittisten hautausmaa levittäytyy pääosin kirkon länsi- ja pohjoispuolelle. Kirkko ympäristöineen kuuluu Museoviraston luokittelemiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.


14.09.2020

Hiski Salomaa

Hiski Salomaa (alk. Hiskias Möttö, 17. toukokuuta 1891 Kangasniemi – 7. heinäkuuta 1957 New York) oli amerikansuomalainen kuplettilaulaja ja lauluntekijä. Hän esiintyi Yhdysvalloissa 1910-luvulta 1940-luvulle asti ja levytti 18 laulua vuosina 1927–1931.


14.09.2020

Christiaan de Wet

Christiaan Rudolf de Wet (7. lokakuuta 1854 Leeuwkop, Smithfieldin alue, Oranjen vapaavaltio – 3. helmikuuta 1922 Dewetsdorpin alue, Etelä-Afrikan unioni) oli buurikenraali ja poliitikko Oranjen vapaavaltiossa. Hän oli Oranjen vapaavaltion joukkojen ylipäällikkö toisessa buurisodassa (1899–1902) ja yksi vuoden 1914 buurikapinan johtajista. De Wet saavutti buurien keskuudessa kansallissankarin maineen taitavalla ja peräänantamattomalla sissisodankäynnillään.


15.09.2020

Regina Linnanheimo

Axa Regina Elisabeth Linnanheimo (oik. Regina Mörner, o.s. Linnanheimo, vuoteen 1924 saakka Leino; 7. syyskuuta 1915 Helsinki – 24. tammikuuta 1995 Helsinki) oli suomalainen elokuvanäyttelijä ja -käsikirjoittaja.


18.09.2020

Linnunrata

Linnunrata on galaksi, jossa Maa ja aurinkokuntamme sijaitsevat. Muodoltaan Linnunrata on kiekon muotoinen sauvaspiraaligalaksi ja kooltaan keskimääräistä galaksia suurempi. Linnunradassa on satoja miljardeja tähtiä. Oma aurinkokuntamme sijaitsee 26 000 valovuoden (8 000 parsekin, pc) ± 1 400 valovuoden etäisyydellä galaksin keskustasta Orionin haaraksi kutsutussa kierteishaaran osassa. Linnunradan keskustassa on pistemäinen radiolähde Sagittarius A* ja todennäköisesti supermassiivinen musta aukko.


18.09.2020

Arthur Miller

Arthur Asher Miller (17. lokakuuta 1915 New York, New York, Yhdysvallat – 10. helmikuuta 2005 Roxbury, Connecticut, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen näytelmäkirjailija. Hänen tunnetuin näytelmänsä, Pulitzer-palkittu Kauppamatkustajan kuolema sai ensi-iltansa vuonna 1949.

Millerin näytelmät käsittelevät usein perhettä, rakkautta, pysyvyyttä, arvojen murtumista sekä yksilön ja yhteiskunnan vastuuta.


28.09.2020

Olivia de Havilland

Olivia Mary de Havilland (1. heinäkuuta 1916 Tokio, Japani – 26. heinäkuuta 2020 Pariisi, Ranska) oli brittiläis-yhdysvaltalainen kahdesti Oscar-palkittu näyttelijä. Hän oli viimeinen elossa ollut Hollywoodin kulta-ajan filmitähti ja yksi aikansa johtavia naistähtiä. Hänen tunnetuin elokuvansa oli Tuulen viemää (1939), jossa hän näytteli yhtä pääosista, Melanie Hamilton Wilkesiä.


28.09.2020

Electronic Arts

Electronic Arts eli EA on yhdysvaltalainen yhtiö, joka tuottaa ja levittää videopelejä. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Redwood Cityssä, Kaliforniassa. Yhtiö perustettiin vuonna 1982, ja yhtiön perustaja ja pitkäaikainen johtaja oli Trip Hawkins. Nykyinen toimitusjohtaja on Andrew Wilson. Maaliskuussa 2018 yhtiö oli Amerikan ja Euroopan toiseksi suurin videopeliyhtiö tulojen ja markkina-arvon perusteella, Activision Blizzardin jälkeen ja ennen Take-Two Interactivea ja Ubisoftia.


28.09.2020

Robert E. Howard

Robert Ervin Howard (22. tammikuuta 1906 Peaster, Texas – 11. kesäkuuta 1936 Cross Plains, Texas) oli yhdysvaltalainen kirjailija. Hänen tuotantoaan julkaistiin 1920- ja 1930-luvulla yhdysvaltalaisissa pulp-lehdissä, kuten Weird Tales -lehdessä. Howardin monipuoliseen tuotantoon kuului esimerkiksi fantasiaa, historiallista fiktiota, lännentarinoita, nyrkkeilytarinoita ja salapoliisitarinoita.


02.10.2020

Rod Stewart

Roderick David ”Rod” Stewart (s. 10. tammikuuta 1945 Lontoo, Englanti) on brittiläinen laulaja-lauluntekijä. Stewart tunnetaan omaleimaisesta karheasta lauluäänestään. Stewart aloitti uransa blueslaulajana vuonna 1964.


02.10.2020

Totuus kiihottaa

Totuus kiihottaa: Filosofinen tutkimus vasemmistopopulistisen valtamedian tieto- ja totuuskriisistä on suomalaisen filosofin Jukka Hankamäen kirja vuodelta 2020. Sen julkaisi Perussuomalaista puoluetta lähellä oleva ajatushautomo Suomen Perusta.

Hankamäki syyttää tiedeyhteisöä ja "valtamediaa" vasemmistolaisesti ja populistisesti painottuneiksi ja itselleen epämieluisia tosiasioita peitteleväksi ja katsoo, että sananvapautta rajoittava lainsäädäntö on johtanut ei-toivottujen mielipiteiden sensuuriin, mikä on luonut tilausta MV-lehden kaltaisille kansalaislähtöisille vastamedioille. Hankamäen mukaan suomalainen yhteiskunta kärsii yhteiskunnan perustoihin ulottuvasta halkeamasta ja kielen koveneminen on seurausta väestön jakautumisesta. Hankamäki mainitsee eripuran syiksi maahanmuuttopolitiikan ja Euroopan unionin keskittämispolitiikan.


05.10.2020

Newfoundlandin kansanäänestys 1948

Newfoundlandin kansanäänestys 1948 oli Newfoundlandin dominiossa kesä-heinäkuussa 1948 järjestetty kansanäänestys, jossa kysyttiin kansalaisten mielipidettä dominion hallitusmuodon tulevaisuudesta. Vuodesta 1934 lähtien Newfoundlandin dominiota oli hallinnut brittiläinen kuvernööri ja kuusihenkinen komissio, kun sillä ennen tätä oli ollut oma hallituksensa. Vaihtoehtoina kansanäänestyksessä olivat komission alaisuudessa jatkaminen viisi vuotta, aiempaan vuotta 1934 edeltävään tilanteeseen palaaminen ja Kanadan dominioon liittyminen.

Vaihtoehto Newfoundlandin liittymisestä Kanadaan voitti toisella kierroksella 52,3 prosentin osuudella, ja Newfoundland liittyi 31. maaliskuuta 1949 Kanadaan Newfoundlandin provinssina maan järjestyksessä 10.


05.10.2020

Nero

Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus (synt. Lucius Domitius Ahenobarbus), lyhyesti Nero (15. joulukuuta 37 – 9. kesäkuuta 68) oli Rooman keisari, joka hallitsi vuosina 54–68. Neron hallituskauden alku oli menestyksellinen, mutta viimeisinä vuosinaan hänestä tuli taiteisiin uppoutunut tyranni.


08.10.2020

The Turn of a Friendly Card

The Turn of a Friendly Card on englantilaisen rockyhtye The Alan Parsons Projectin viides albumi vuodelta 1980. Se on uhkapelaamista käsittelevä konseptialbumi, jonka sanoitukset kertovat arjen turhautumisesta, riskinotosta ja holtittoman elämän hinnasta. Yhtyeen jäsenet asuivat albumin äänitysten aikaan Monacossa, ja Monte Carlon kasinot vaikuttivat aiheen valintaan. Musiikillisesti albumi on yhtyeelle tyypillinen yhdistelmä progressiivista rockia ja valtavirran poppia.

The Turn of a Friendly Card äänitettiin kuudessa viikossa, mikä oli The Alan Parsons Projectille epätavallisen vähän.


10.10.2020

Pyramid

Pyramid on englantilaisen rockyhtye The Alan Parsons Projectin kolmas albumi vuodelta 1978. Progressiivista rockia, elektronista musiikkia ja valtavirran pop rockia yhdistelevä konseptialbumi käsittelee egyptologiaa, pyramideja ja okkultismia. Sen inspiraationa oli 1970-luvun innostus pyramideihin ja niiden väitettyihin yliluonnollisiin ominaisuuksiin. Sanoitusten suhtautuminen aiheeseen on kuitenkin lähinnä pilkallinen.

Pyramidin kaupallinen menestys oli hieman edellisalbumi I Robotia huonompi mutta kuitenkin hyvä.


10.10.2020

Amangkurat I

Amangkurat I (Sunan Tegalwangi, 1618 tai 1619 – heinäkuu 1677) oli jaavalaisen Mataramin sulttaanikunnan sulttaani vuodesta 1646 vuoteen 1677. Hänen hallituskauttaan leimasivat silmitön väkivalta ja mielivaltaiset teloitukset. Hänen veljensä ja poikansa yrittivät itsenäisesti syrjäyttää hänet vallasta, missä hänen poikansa Adipati Anom lopulta onnistui monivuotisen kapinan päätteeksi. Amangkurat I pakeni hovistaan kapinallisten joukkoja ja kuoli pian tämän jälkeen.


15.10.2020

Kimchi

Kimchi (kor. 김치, myös gimchi tai kimchee) on kiinankaalista tai muista kasviksista hapatettu korealainen ruokalaji. Tulisuuden ja punaisen värin kimchi saa mausteista, kuten chileistä, sipulista, valkosipulista, retiisistä ja inkivääristä. Kimchin kaltaisia ruokalajeja on tehty jo ensimmäisellä vuosituhannella jaa., ja nykymuodossaan se yleistyi 1600-luvulta lähtien. Kimchi on osa korealaista identiteettiä ja myös Etelä-Korean kansallisruoka.


15.10.2020

Ensimmäinen Kernstownin taistelu

Ensimmäinen Kernstownin taistelu (engl. First Battle of Kernstown) oli 23. maaliskuuta 1862 Virginiassa käyty Yhdysvaltain sisällissodan taistelu. Taistelussa olivat vastakkain Unionin eversti Nathan Kimballin 8 500 – 9 000 ja Konfederaation kenraalimajuri Thomas ”Stonewall” Jacksonin 3 500 – 3 800 miehen vahvuiset armeijat. Taistelu oli Jacksonin Shenandoahin laaksoon suuntautuneen sotaretken ensimmäinen taistelu sekä ainoa, jonka Jackson hävisi.


15.10.2020

Juice Wrld

Jarad Anthony Higgins, taiteilijanimeltään Juice Wrld, (2. joulukuuta 1998 Chicago, Illinois, Yhdysvallat – 8. joulukuuta 2019 Oak Lawn, Illinois, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen rap-artisti, laulaja ja lauluntekijä. Hänet tunnettiin hittisingleistään ”All Girls Are the Same” ja ”Lucid Dreams”, jotka ovat hänen esikoisalbumiltaan Goodbye & Good Riddance. ”Lucid Dreams” oli sämplätty Stingin kappaleesta ”Shape of My Heart”, ja se nousi Billboardin singlelistan toiselle sijalle.


15.10.2020

Sigrid Juseliuksen mausoleumi

Juséliuksen mausoleumi on Porissa Käppärän hautausmaalla sijaitseva mausoleumi, jonka liikemies F. A. Jusélius rakennutti 11-vuotiaana kuolleen tyttärensä Sigridin hautamuistomerkiksi. Arkkitehti Josef Stenbäckin suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1903. Se on Porin tunnetuimpia nähtävyyksiä ja kuuluisa erityisesti Akseli Gallen-Kallelan suunnittelemista seinämaalauksista. Mausoleumin uusgotiikkaa edustava arkkitehtuuri ja sisäpintojen koristelut muodostavat eheän rakennustaiteellisen kokonaisuuden, joka tyylillisesti vertautuu kirkkorakennuksiin mutta sisältää kuitenkin niistä eroavia taiteellisia ja näkemyksellisiä vapauksia. Raamatullisten aiheiden lisäksi maalauksissa on kalevalaisia teemoja sekä muun muassa teosofista ja jopa okkultistisena pidettyä symboliikkaa.Gallen-Kallelan freskoja on kutsuttu hänen tuotantonsa huippukohdaksi.


16.10.2020

Piikkiön rautatieasema

Piikkiön rautatieasema (lyh. Pik, ruots. Pikis järnvägsstation) on rantaradalla Kaarinan kaupungin Piikkiön taajamassa sijaitseva rautatieliikennepaikka. Siihen aikaisemmin kuuluneen vuonna 1898 rakennetun asemarakennuksen on suunnitellut Bruno Granholm. Asema sijaitsee 10 kilometrin päässä Paimion rautatieasemalta ja 13 kilometrin päässä Kupittaan rautatieasemalta.


17.10.2020

Kanadan historia

Kanadan historia alkoi vuosituhansia sitten, kun ensimmäiset ihmiset saapuivat nykyisen Kanadan alueelle Beringinsalmen kautta noin 16 000 vuotta sitten. Paleointiaanit levittäytyivät seuraavien vuosituhansien aikana Kanadaan, kun mannerjäätikkö vetäytyi pohjoiseen. Paleoeskimoiden Dorsetin kulttuuri kehittyi noin 2 500 vuotta sitten, mutta sen syrjäytti noin vuonna 1000 inuittien Thulen kulttuuri. Intiaanit olivat asuttaneet Kanadan, kun ensimmäiset eurooppalaiset saapuivat alueelle. Viikingit asuttivat itärannikkoa hetkellisesti vuoden 1000 paikkeille, ja Kanadan varsinaisesti löysi 1497 Englannin alaisuudessa purjehtinut John Cabot.


17.10.2020

Garuda Indonesian lento 200

Garuda Indonesian lento 200 oli Garuda Indonesian kotimaan reittilento Jakartasta Yogyakartaan. Lennolla 7. maaliskuuta 2007 käytetyn Boeing 737-497:n laskukiito meni pitkäksi koneen laskeutuessa Yogyakartan Adisutjipton kansainväliselle lentoasemalle. Kone päätyi riisipellolle kiitotien päässä, syttyi tuleen ja tuhoutui seuranneessa tulipalossa. Onnettomuuslennolla oli 133 matkustajaa ja seitsemän miehistön jäsentä.


18.10.2020

valashai

Valashai (Rhincodon typus) on suurin hailaji ja samalla maailman suurin kala. Se voi kasvaa jopa 18 metriä pitkäksi, mutta keskimäärin se on 12 metriä pitkiä ja painaa noin 15 tonnia. Se on heimonsa ainoa nykyisin elävä laji.

Valashailla on kyljissään kermanvalkoisia täpliä ruutukuvion sisällä, ja sen pää on leveä ja litistynyt. Sitä tavataan lämpimissä vesissä Atlantilla, Intian valtamerellä ja Tyynellämerellä.


18.10.2020

Uusi-Ruotsi

Uusi-Ruotsi (ruots. Nya Sverige) oli vuonna 1638 perustettu Ruotsin siirtomaa Pohjois-Amerikan itärannikolla Delawarejoen ja Delawarenlahden molemmin puolin. Siihen kuuluneet alueet ovat nyt Yhdysvaltain Pennsylvanian, Delawaren ja New Jerseyn osavaltioiden alueella. Siirtokunnassa eli ruotsalaisten lisäksi myös suomalaisia. Siirtokunnan keskuspaikkana oli Fort Kristina, joka sai nimensä Ruotsin kuningatar Kristiinalta.


19.10.2020

Piktit

Piktit olivat rautakaudella ja varhaiskeskiajalla keskisessä ja pohjoisessa Skotlannissa asunut kansa, joka muodostui yhteisten vihollisten torjumiseksi liittoutuneista heimoista. Piktit olivat ilmeisesti Skotlannin alkuperäisten asukkaiden jälkeläisiä. Piktit eivät jättäneet omia kirjoituksia, ja heidät tunnetaan roomalaisten ja skottien kirjoituksista sekä piktien omista kivipiirroksista. Piktit esiintyvät kirjallisissa lähteissä vuodesta 297 noin vuoteen 900.Piktit taistelivat valtakuntaansa laajentaneita roomalaisia vastaan. He hävisivät useita taisteluita mutta onnistuivat estämään Skotlannin alistamisen roomalaisvaltaan, vaikka roomalaiset sitä yrittivätkin lakkaamatta.


21.10.2020

Progressiivinen pop

Progressiivinen pop oli 1970-luvun lopulla suurta suosiota nauttinut musiikin tyylilaji, joka yhdisti progressiivisen rockin kunnianhimoiset sävellykset ja syvälliset teemat pop-musiikin kaupallisuuteen ja helppotajuisuuteen. Lajin muusikot olivat enimmäkseen brittiläisiä. Musiikillisista edelläkävijöistä tärkein oli The Beatles. 1970-luvun progressiivisisen popin yhtyeistä suosituimpia olivat Queen, Supertramp, Roxy Music, Genesis sekä erityisesti Pink Floyd.


21.10.2020

Year of the Cat

Year of the Cat on Al Stewartin soft rock -tyylinen kappale vuodelta 1976. Samannimiseltä albumilta irrotettu single sai paljon radiosoittoa erityisesti Yhdysvalloissa, missä se muodostui Stewartin läpimurroksi.Sävelmän pohjana on Peter Woodin soittama pianomelodia. Kappaleessa kuullaan myös Phil Kenzien soittama saksofonisoolo. Sanoitus kertoo Pohjois-Afrikassa matkustelevasta miehestä, joka lähtee yksinäiselle kävelylle basaariin. Siellä hän tapaa kauniin eksoottisen naisen, joka pyytää hänet luokseen rakastelemaan.


21.10.2020

Year of the Cat

Year of the Cat on skotlantilaisen rock-muusikko Al Stewartin seitsemäs albumi vuodelta 1976. Stewartin varhaistuotannon folk rock -tyylin sijaan albumi edustaa 1970-luvun lopulla suosittua progressiivista popia ja oli eräs tyylilajia määrittäneistä albumeista.

Albumi menestyi hyvin erityisesti Yhdysvalloissa, missä se oli parhaimmillaan listojen viidentenä. Myös singlejulkaisut ”Year of the Cat” ja ”On the Border” menestyivät hyvin. Maailmanlaajuiset myyntilyvyt nousivat useisiin miljooniin kopioihin.


26.10.2020

Eric Woolfson

Eric Norman Woolfson (18. maaliskuuta 1945 Glasgow, Skotlanti – 2. joulukuuta 2009 Lontoo, Englanti) oli skotlantilainen pianisti ja laulaja. Hänet tunnettiin parhaiten progressiivista rockia esittäneen The Alan Parsons Projectin perustajajäsenenä, lauluntekijänä ja vastaavana tuottajana. Woolfson oli yhtyeen jäsen vuosina 1975–1990.


27.10.2020

Ferdinand Bol

Ferdinand Bol (24. kesäkuuta 1616 Dordrecht – 24. heinäkuuta 1680 Amsterdam) oli Alankomaiden kultakauden aikana vaikuttanut taidemaalari ja Rembrandtin oppilas. Bol oli omana aikanaan hyvin menestynyt maalari, joka tunnetaan erityisesti historiallisista maalauksistaan ja muotokuvistaan.


27.10.2020

Fat Lizard Brewing Company

Fat Lizard Brewing Company on vuonna 2014 perustettu espoolainen pienpanimo. Yhtiön toimitusjohtaja on Eero Kukko. Vuosina 2014–2020 yhtiön toimitusjohtajana toimi Heikki Ylinen.Yhtiö aloitti teollisen mittakaavan toimintansa Espoon Kivenlahdessa noin 30 000 litran vuosittaisella valmistusmäärällä. Nykyisin yhtiön panimo on Otaniemessä. Vuonna 2020 yhtiö arvioi tuotantomäärien ylittävän 500 000 litraa.


27.10.2020

NiiloNiilo14

Mikael Kosola on suomalainen niilo22-nimimerkillä tunnettu tubettaja eli henkilö, joka julkaisee videoita pääasiassa YouTube-videopalveluun. Kosola aloitti videoiden julkaisemisen vuonna 2008. Heinäkuuhun 2020 mennessä hän on julkaissut pääkanavallaan YouTubessa yli 12 500 videota, jossa hänellä on myös yli 80 000 seuraajaa sekä 60 miljoonaa katselukertaa. Hänet on Pohjoismaiden suurimmassa YouTube-tapahtumassa TubeConissa palkittu ”Yleisön suosikki -vloggaajaksi”. Kosola on ollut myös muuten julkisuudessa, ja hän on esiintynyt muun muassa joillakin musiikkivideoilla.


28.10.2020

Vulture Culture

Vulture Culture on englantilaisen rockyhtye The Alan Parsons Projectin kahdeksas albumi. Albumi julkaistiin vuonna 1984, joissakin maissa tosin vasta seuraavan vuoden puolella. The Alan Parsons Projectin virallinen verkkosivu ilmoittaa julkaisuvuodeksi 1985.

Konseptialbumin teemana on ihmisten häikäilemättömyys ja taloudellinen epätasa-arvo. Teemaan vaikutti yhtyeen jäsentä Eric Woolfsonia häirinnyt huijari, joka osteli hänen nimissään luksustuotteita.


29.10.2020

George Robinson Ripon

George Frederick Samuel Robinson, Riponin 1. markiisi, Riponin 2. jaarli, Goderich of Noctonin varakreivi (24. lokakuuta 1827 Lontoo – 9. heinäkuuta 1909 Studley Royal, lähellä Riponia, Yorkshire) oli brittiläinen liberaalipuolueen poliitikko.


31.10.2020

Jan Lievens

Jan Lievens (24. lokakuuta 1607 Leiden – 4. kesäkuuta 1674 Amsterdam) oli Alankomaiden kultakauden aikana vaikuttanut taidemaalari, joka tunnetaan etenkin muotokuvistaan ja historiallisista maalauksistaan. Omana aikanaan erittäin arvostettu Lievens työskenteli useita vuosia läheisesti Rembrandt von Rijnin (1606–1669) kanssa.Jan Lievens oli Alankomaiden taiteen kultakauden ennakkoluulottomimpia ja valovoimaisimpia kokeilijoita, jonka yksittäiset teokset kuuluvat aikakauden parhaiden maalausten joukkoon. Lievensin myöhempi maine on kärsinyt vertailusta Rembrandtiin.


02.11.2020

Kim Jong-un

Korealaisessa nimijärjestelmässä sukunimi mainitaan ensin, eli sukunimi on Kim ja etunimi Jong-un.Kim Jong-un (kor. 김정은; [ɡim dʑʌŋ ɯn]; s. 8. tammikuuta 1984) on Pohjois-Korean johtaja. Hän nousi maansa hallitsijaksi isänsä Kim Jong-ilin kuoltua 17.


03.11.2020

Alan Parsons Project

The Alan Parsons Project (APP) oli brittiläinen progressiivinen rockyhtye, jonka Alan Parsons ja Eric Woolfson perustivat vuonna 1975. Yhtye oli koko elinkaarensa ajan studioprojekti, eikä se konsertoinut lainkaan, sillä Woolfson ja Parsons näkivät itsensä ensisijaisesti säveltäjinä ja tuottajina eivätkä esiintyjinä. The Alan Parsons Project julkaisi vuosien 1976 ja 1987 välillä yhteensä kymmenen albumia. Suosituimmillaan yhtye oli 70-luvun lopulla ja 80-luvun alussa, jolloin se oli yksi suosituimmista taiderock-yhtyeistä.

Parsons ja Woolfson olivat yhtyeen ainoat varsinaiset jäsenet.


03.11.2020

I Robot

I Robot on brittiläisen progressiivisen rockin yhtyeen The Alan Parsons Projectin toinen albumi, joka ilmestyi vuonna 1977. Albumi perustuu löyhästi Isaac Asimovin Robotit-novellikokoelmaan ja käsittelee robotteja ja tekoälyn vaaroja. Yleistä science fiction -teemaa mukailee albumin elektroninen, syntetisaattoreilla kyllästetty äänimaailma. Albumin musiikissa on sävyjä myös 1970-luvun lopulla suosituista funkista ja diskosta.

Albumin kappaleet kertovat löyhän tarinan ihmisen kukistumisesta ja koneiden noususta.


04.11.2020

Anna Pakalén

Anna Salome Pakalén (27. helmikuuta 1891 Hanko – 31. maaliskuuta 1974 Hanko) oli suomalainen sairaanhoitaja, joka uudisti Kellokosken sairaalan ylihoitajana köyhien mielisairaiden potilaiden hoitoa ja elinoloja. Hän toimi Kellokosken ylihoitajana 1931–1955, ja tuona aikana sairaalaan hankittiin kunnollisia ruokailuvälineitä, luovuttiin pakkopaidoista, tehtiin hoitoympäristöä viihtyisämmäksi ja koulutettiin hoitajia uusiin hoitotapoihin.


04.11.2020

Cheapside Streetin viskivaraston palo

Cheapside Streetin viskivaraston palo tapahtui 28. maaliskuuta 1960, kun Glasgow’n Cheapside Streetillä sijainneessa viskin säilytykseen käytetyssä tullivarastossa syttyi tulipalo noin kello 19.10. Noin kello 19.49 varastolla tapahtui suuri räjähdys, joka sai varaston päätyseinät Cheapside Streetillä ja Warroch Streetillä romahtamaan. Raunioiden alle jäi 14 palomiestä ja viisi Salvage Corpsin jäsentä, jotka kaikki saivat surmansa. Palo tuhosi viskivaraston ja viereisen tupakkavaraston sisältöineen lähes täysin ja vaurioitti lisäksi ympäröiviä rakennuksia aiheuttaen kaikkiaan 3,4 miljoonan punnan aineelliset vahingot.Cheapside Streetin palo on 19 kuolonuhrillaan pahin palomiehille sattunut rauhanajan onnettomuus Britanniassa.


06.11.2020

yleisurheilu kesäolympialaisissa 1904 – miesten maraton

Vuoden 1904 kesäolympialaisten maraton juostiin St. Louisin olympialaisissa 30. elokuuta 1904. Sen lähtö ja maali olivat Francis Fieldin olympiastadionilla St. Louisissa.


09.11.2020

James Cook

James Cook (27. lokakuuta 1728 – 14. helmikuuta 1779) oli brittiläinen tutkimusmatkailija, meriupseeri ja kartoittaja. Hän purjehti kolmesti Tyynellämerellä ja kartoitti eurooppalaisille aiemmin tuntemattomia laajoja alueita. Maailmanympärimatkojensa ansiosta Cookista tuli yksi kaikkien aikojen arvostetuimmista merenkävijöistä.


12.11.2020

Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja

Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja, lyhyemmin korkea edustaja, vastaa Euroopan unionin ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Korkea edustaja johtaa Euroopan ulkosuhdehallintoa ja on virkansa puolesta Euroopan komission varapuheenjohtaja ja Euroopan unionin neuvoston ulkopolitiikkaa käsittelevän kokoonpanon puheenjohtaja. Lisäksi korkealla edustajalla on oikeus osallistua Eurooppa-neuvoston kokouksiin. Nykyinen korkea edustaja on von der Leyenin komissioon kuuluva Josep Borrell, joka astui virkaansa 1. joulukuuta 2019.


13.11.2020

Nordea

Nordea on Pohjoismaiden suurin finanssialan yritys. Nordealla on noin 10 miljoonaa kotitalousasiakasta ja noin 0,6 miljoonaa yritysasiakasta. Taseensa perusteella (638,02 mrd. USD) Nordea luokiteltiin vuonna 2019 Suomen suurimmaksi ja maailman 50 suurimman pankin joukkoon. Nordea-konsernin emoyhtiö on pörssilistattu Nordea Bank Oyj, jonka kotipaikka on Suomi.


13.11.2020

Al Stewart

Alastair Ian ”Al” Stewart (s. 5. syyskuuta 1945 Glasgow, Skotlanti) on brittiläinen laulaja-lauluntekijä. Stewartin ensimmäinen single ilmestyi vuonna 1966. Sen jälkeen hän on julkaissut yhteensä 16 studioalbumia ja 3 livealbumia.Stewart tunnetaan parhaiten 1970-luvun lopun soft rock -albumeistaan.


18.11.2020

Metso Outotec

Metso Outotec Oyj on suomalainen pörssiyhtiö, joka syntyi vuonna 2020 Outotecin ja Metson kaivosliiketoiminta Mineralsin yhdistyessä. Yhtiön toimiala on kaivos-, metalli-, ja kivenmurskausteollisuuden sekä metallin ja jätteenkierrätyksen laitteet ja palvelut sekä prosessitekniikka. Yhtiö aloitti toimintansa 1. heinäkuuta 2020.


19.11.2020

Franz Conrad von Hötzendorf

Franz Conrad von Hötzendorf (11. marraskuuta 1852 Penzing – 25. elokuuta 1925 Bad Mergentheim, Saksa) oli itävaltalainen sotilas ja Itävalta-Unkarin armeijan pääesikunnan päällikkö vuosina 1906–1911 ja 1912–1917. Hänellä oli merkittävä vaikutus ensimmäisen maailmansodan syttymiseen, sillä hän painosti maataan julistamaan sodan Serbialle sen jälkeen, kun serbinationalistit olivat murhanneet arkkiherttua Frans Ferdinandin. Sodan aikana hän johti Itävalta-Unkarin armeijaa kolmella eri rintamalla, samalla kun maa kärsi suuria tappioita.


19.11.2020

Maa

Maa eli maapallo tai Tellus (symboli: ) on aurinkokuntamme kolmas planeetta Auringosta lukien. Maan keskietäisyys Auringosta on noin 149,6 miljoonaa kilometriä eli noin yksi astronominen yksikkö. Maa on aurinkokuntamme tihein sekä sen viidenneksi suurin planeetta niin läpimitaltaan kuin massaltaankin.

Maa syntyi noin 4,6 miljardia vuotta sitten. Maa on niin sanottu kiviplaneetta, jolla on metalleista muodostunut ydin, kiviaineksesta muodostunut sula vaippa sekä kiinteä kuori.

Automaattisesti luodun listan loppu.