Falun Gong

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 5. syyskuuta 2005 kello 20.46 käyttäjän Kompak (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Falun Gongin tunnus on Falun eli "Lakipyörä", joka koostuu muun muassa Tai-ji- ja srivatsa-symboleista.
Tiedosto:FalunGong-Master Li Chicago2005.jpg
Mestari Li Hongzhi luennoi Chicagon Fa-konferenssissa 2005.

Falun Gong (perinteiset merkit: 法輪功, yksinkertaistetut: 法轮功, pinyin: Fǎlún Gōng), tunnetaan myös nimellä Falun Dafa (法輪大法, 法轮大法, Fǎlún Dàfǎ), on eräs perinteisen kiinalaisen "terveysliikunnan" (eli qigongin) muoto. Kiinalaisista harjoituksista länsimaissa on tunnettu erityisesti Taijiquan eli "Tai Chi". Falun Gongiin kuuluu rauhallisten fyysisten liikesarjojen lisäksi henkisiä periaatteita, jotka ovat osin samankaltaisia kuin buddhalaisuudessa ja taolaisuudessa.

Falun Gong kieltää olevansa uskonto, lahko tai kultti huolimatta sen buddhalaisista ja taolaisista vaikutteista. Uskontotieteellisesti tämä riippuu kyseisten käsitteiden määrittelystä. Liikkeellä ei ole institutionaalista muotoa, seurakuntaa tai keskusjohtoa, eikä sen harjoittamiseen kuulu rituaaleja. Se väittää olevansa korkeampaa tiedettä, joka voi selvittää eri materiaalisten ulottuvuuksien, maailmankaikkeuden ja elämän perimmäisen olemuksen. Falun Gongin ainoa opettaja ja mestari Li Hongzhi (李洪志) väittää julkistaneensa todellisen Buddha-Lain (Dharma), joka on kauan ollut unohduksissa.

Falun Gong kiellettiin Kiinassa heinäkuussa 1999 presidentti Jiang Zeminin toimesta. Kiinan hallituksen vuonna 1998 tekemään tutkimukseen perustuen Falun Gongin harjoittajat arvioivat, että menetelmällä on yhteensä 100 miljoonaa harjoittajaa, joista 70 miljoonaa on Manner-Kiinassa. Kiinan kommunistinen puolue (KKP) arvioi tällä hetkellä harjoittajien määrän muutamaksi miljoonaksi. Koska liikkeessä ei ole varsinaista jäsenyyttä, kannattajien määrän tarkka arviointi on mahdotonta. Lisäksi Kiinan nykyinen tilanne on ymmärrettävästi vaikuttanut harjoittajien määrän laskuun. KKP:n johto huolestui Falun Gongin harjoittajien valtavasta lukumäärästä ja väittää liikkeen olevan "paha kultti" (xiejiao), joka harhauttaa ihmisiä ja levittää taikauskoa.

Falun Gong Human Rights Working Groupin julkaiseman YK:n raporttikirjan mukaan Jiang Zeminin hallinto käynnisti laajamittaisen kampanjan levittääkseen väärää tietoa Falun Gongista, oikeuttaakseen täten harjoituksen kiellon ja vainon.

Alku ja opetukset

Falun Gong on harjoitusmenetelmä kehon ja mielen jalostamiseksi. Se sisältää viisi liikesarjaa, joista neljä tehdään seisaaltaan ja yksi on istumameditaatio lootusasennossa. Menetelmään kuuluvat lisäksi opetukset, jotka perustuvat muinaiseen kiinalaiseen kulttuuriin.

Menetelmän esitteli julkisesti mestari Li Hongzhi vuonna 1992. Hän selittää opin ja harjoitukset kirjoissaan, jotka ovat myös vapaasti saatavilla Internetissä. Li ei ota vastaan rahalahjoituksia. Hän on niin ikään asettanut ehdoksi, että Falun Gongin vastuuhenkilöt eivät saa periä keneltäkään maksua liikesarjojen opetuksesta tai harjoituksiin osallistumisesta.

Falun Gong keskittyy kolmen ominaisuuden jalostamiseen. Ne ovat totuudenmukaisuus, laupeus ja kärsivällisyys (Zhen, Shan, Ren). Kiinalaisten kirjoitusmerkkien koko merkitystä ei voi kääntää suomeksi vain kolmella sanalla. Esimerkiksi Shan viittaa myös myötätuntoon, hyvyyteen ja kiltteyteen, ja Ren tarkoittaa myös itsekuria, pidättyvyyttä ja sietokykyä. Väitetysti näiden hyveiden kehittäminen henkilökohtaisessa elämässä kultivoi moraalia eli kirjaimellisesti "sydämen laatua" (xinxing), mikä Falun Gongin oppien mukaan mahdollistaa olemassaolon "korkeampien tasojen" saavuttamisen. Koko maailmankaikkeuden perimmäistä luonnetta pidetään mainittujen ominaisuuksien mukaisena. Niihin sulautumisen ajatellaan tarkoittavan täydellistymistä eli Taon saavuttamista tai Buddhaksi tulemista. Mieltä ja kehoa ei jaotella dualistisesti, vaan niitä pidetään pohjimmiltaan samana asiana. Vain mielenlaadun muuttuminen sekä asteittainen luopuminen kaikenlaisesta sentimentaalisuudesta luo Falun Gongin mukaan edellytykset "kultivointienergian" (gong) kasvulle ja kehon muutoksille.

Falun Gongin moraaliset ohjeet ovat monilta osin konservatiivisia ja kehottavat harjoittajia luopumaan inhimillisistä kiintymyksistä, haluista ja himoista. Esimerkiksi homoseksuaalisuuden katsotaan olevan epäpuhdas halu, josta harjoittajan tulisi luopua. Seksuaalisuudessa piehtaroivaa kulttuuria pidetään karkeana ja paheellisena, sillä Falun Gongin mukaan se vieroittaa ihmisen alkuperäisestä itsestään, joka on puhdas ja viaton. Samoin päihteiden käyttöä pidetään mielen hiljaisuutta ja kehon tasapainoa turmelevana asiana. Tappaminen on kielletty, joskaan harjoittajien ei ole pakko olla vegetaristeja.

Monet Falun Gongin kummallisiltakin vaikuttavista opeista juontavat juurensa Kiinan vuosituhantisesta kulttuuriperinnöstä, johon kuuluvat erottamattomasti kertomukset taolaisista "kuolemattomista", käpyrauhasen "taivaallisesta silmästä" (tianmu), sisäisestä alkemiasta ja pitkäikäisyyden kultivoinnista. Monet klassiset teokset esimerkiksi Tang-dynastian ajalta käsittelevät samoja asioita kuin Falun Gong. Kannattajien mielestä Falun Gong on rajapinta modernin tieteen, Kiinan aidon kultivointiperinteen sekä perinteisen kiinalaisen lääketieteen välillä. Vastustajien mielestä kyse on alun alkaenkin ollut silkasta taikauskosta.

Falun Gong väittää olevansa ensimmäinen kultivointimenetelmä, jota ahkerasti harjoittamalla ihmiset voivat saavuttaa valaistumisen vetäytymättä esimerkiksi luostareihin tai kaukaisille vuorille. Oppien mukaan menetelmän harjoittajan täytyy elää tavallisessa yhteiskunnassa lainkuuliaisena ja erinomaisen hyvänä ihmisenä. Keskeistä on oman luonteenlaadun harjoittaminen, kärsimysten sietäminen, mielen karaiseminen sekä nouseminen kaikkien maallisten ristiriitojen ja välittömien nautintojen yläpuolelle. Liikesarjoja pidetään prosessia tukevina ja ihmiskehoa laadullisesti muuttavina harjoituksina, jotka kuitenkin tarvitsevat toimiakseen gong-energiaa. Varsinaisen energiatason sanotaan kasvavan vain "sydäntä kultivoimalla", mikä on kaikkein olennaisinta.

Falun Gongin oppien mukaan transsi, ihmeparantaminen, ekstaattisuus, kielillä puhuminen ja vastaavat karismaattiset ilmiöt eivät kuulu harjoitukseen. Ne ovat harjoittajien mukaan huonoja asioita, jotka tarkoittavat oman "päätajunnan" luovuttamista tiedostamattomien tai ulkoisten voimien valtaan. Meditaatio ymmärretään mielen hiljentämiseksi ja puhdistamiseksi niin, että itsetietoisuuden taso ei laske.

Jotkut uskovat Falun Gongin olevan vastareaktio Kiinan kommunistisen puolueen ja elämän materiaalistumisen synnyttämään henkiseen arvotyhjiöön. Toiset ovat liittäneet sen boksarikapinaan, Taiping-kapinaan, Keltaturbaaneihin ja Valkoiseen lootukseen, jotka olivat vallankumouksellisiksi ja väkivaltaisiksi kehittyneitä uskonnollisia liikkeitä Kiinan historiassa. Tämä on yksi tärkeimmistä Kiinan hallituksen perusteluista liikkeen tukahduttamiselle. Kyseessä on luultavasti propagandatemppu, sillä opillisesti Falun Gong korostaa mukautumista tavalliseen yhteiskuntaan. Liike ei ole osoittanut mainittavia radikalisoitumisen merkkejä edes kuusi vuotta jatkuneen vainon aikana, eivätkä harjoittajat ole vastanneet valtioterroriin väkivallalla.

Toiminta

Falun Gong on levinnyt yli 80 maahan, ja suurimmissa kaupungeissa järjestetään viikoittain yhteisiä harjoitusmahdollisuuksia. Monet harjoittajat myös kokoontuvat opiskelemaan yhdessä Falun Gongin kirjoja ja mestari Li'n uudempia luentoja. Opiskelua pidetään yhtä tärkeänä kuin liikesarjojen tekemistä.

Harjoittajien mukaan ketään ei voi painostaa kultivoimaan, eikä liike harjoita aktiivista "käännytystä". Sitä tosin esitellään julkisesti, ja toisinaan jotkut harjoittajat ovat osallistuneet erilaisiin paraateihin tanssi- ja rumpuesityksineen, jotka kuvastavat Kiinan perinteistä kulttuuria. Heidän mukaansa kultivoinnista kiinnostuneet ihmiset löytävät menetelmän ennemmin tai myöhemmin.

Falun Gongiin ei liity varsinaista jäsenyyttä tai organisaatiota, joskin monet harjoittajat järjestävät yhteisiä aktiviteetteja. Lisäksi monissa maissa on perustettu Falun Dafa -yhdistyksiä helpottamaan Kiinan ihmisoikeusrikoksista tiedottamista. Julkinen toiminta onkin viime vuosina ollut ennen kaikkea vainon paljastamista esimerkiksi kidutuksen vastaisten näyttelyiden muodossa. Harjoittajat uskovat, että Kiinan propagandan nieleminen aiheuttaa ihmisille ennen pitkää vakavia seurauksia, joten he yrittävät levittää vainon tosiasioita kaikin keinoin.

Monet harjoittajat ovat viime aikoina myös promotoineet The Epoch Times -sanomalehden julkaisua "Yhdeksän kirjoitusta kommunistisesta puolueesta" (Nine Commentaries on the Communist Party), joka kertoo KKP:n ihmisoikeusloukkausten historiasta. Julkaisun luettuaan 3,5 miljoonaa kiinalaista oli eronnut puolueesta tai sen nuorisoliitosta elokuuhun 2005 mennessä. Jotkut ovat nähneet tämän merkkinä Falun Gongin sekaantumisesta politiikkaan. Harjoittajat ovat vastanneet, että he eivät tavoittele poliittista valtaa, vaan haluavat toiminnallaan saada maailman ymmärtämään KKP:n todellisen luonteen ja vainokampanjan ideologiset juuret. KKP on ymmärrettävästi pyrkinyt estämään julkaisun leviämisen Manner-Kiinassa.

Terveysvaikutukset ja tieteellinen näkemys

Menetelmän viisi liikesarjaa on tarkoitettu kehon puhdistamiseen. Falun Gong väittää sairauksien perimmäisen syyn johtuvan karmasta, jota bakteerit ja virukset vain ilmentävät tässä ulottuvuudessa. Harjoittamalla liikkeitä sekä kohottamalla jatkuvasti omaa moraaliaan voi oppien mukaan muuttaa karmaa "hyveeksi" ja saavuttaa ennen pitkää - väitetysti - täydellisen terveyden. Hyve ja karma ymmärretään opeissa todelliseksi materiaksi mikrokosmisella tasolla.

Falun Gongin pitkäaikaisen harjoittamisen vaikutusta terveyteen on tutkittu jonkin verran tieteellisesti. Ymmärrettävistä syistä tiedeyhteisön sisällä vallitsee siitä hyvin ristiriitaisia näkemyksiä. Kannattajien väitteet vaikutusmekanismeista ovat ristiriidassa nykyisen tieteellisen näkemyksen kanssa, ja tästä näkökulmasta niitä voidaan pitää näennäistieteellisinä. Falun Gongin harjoittajien elämäntapojen on kuitenkin epäilty olevan joiltain osin terveyttä edistäviä.

Jotkin alustavat tutkimukset näyttäisivät puoltavan harjoittajien sydänsolujen [1] ja neutrofiilien toiminnan [2] sekä geeniekspression [3] ja immuniteetin [4] merkittävää paranemista. Lisäksi Falun Gongilla saattaa olla ikääntymisen merkkejä häivyttäviä vaikutuksia. Harjoittajat itse kertovat vuolaasti omista kokemuksistaan. Pekingissä järjestettiin vuonna 1998 terveyskysely kymmenelletuhannelle harjoittajalle. Tutkimuksia on syytä arvioida kriittisesti, sillä ne haastavat nykyisen tieteellisen paradigman. Johtopäätösten tekemiseen tarvitaan runsaasti lisätutkimusta. Nykyisellään näyttöä terveysvaikutuksista ei ole tarpeeksi, ja nykytieteen perusteita haastavat käsitykset vaativat tuekseen erityisen vahvoja todisteita.

Kielto ja vaino Kiinassa

Tiedosto:FalunGong-Guangzhou-practice.jpg
Harjoituspaikoille kokoontui päivittäin tuhansia ihmisiä ennen vuotta 1999. Kanton, Guangdongin maakunta, Etelä-Kiina.
Tiedosto:FalunGong-Tiananmen-brutality.jpg
Falun Gongin harjoittajia pidätetään Tiananmenin aukiolla.
Tiedosto:FalunGong-Gao Rongrong-torture.jpg
Gao Rongrongin kasvot tuhottiin sähköpampuilla KKP:n toimesta vuonna 2003. Harjoittajia kidutetaan pakkotyöleireillä päivittäin.

Li opetti harjoituksensa periaatteita hallituksen tuella vuosina 1992–-1994, minkä jälkeen ne levisivät Internetissä ja suullisesti ihmiseltä toiselle. Suurten kansanjoukkojen keskuudessa terveyttä ja yleiskuntoa ylläpitävä qigong on ollut Kiinassa hyvin suosittua niin kutsutun "suuren kulttuurivallankumouksen" (1966--1976) ajoista lähtien. Falun Gong valittiin Aasian terveysmessuilla vuonna 1993 parhaaksi qigong-menetelmäksi, mikä lisäsi sen suosiota entisestään. Koko 1990-luvun ajan harjoittajien lukumäärä kasvoi räjähdysmäisesti, vaikka Li ei pitänytkään julkisia luentosarjoja sen jälkeen, kun Falun Gongin pääteos Zhuan Falun ilmestyi Kiinassa vuonna 1994.

Huhtikuussa 1999 kiinalaisessa lehdessä julkaistiin kriittinen, harjoittajien mielestä panetteleva kirjoitus, joka sai tuhannet ihmiset tulvimaan lehden toimitukseen pyytääkseen oikaisua. Osa heistä pidätettiin ja pahoinpideltiin. Muutamaa päivää myöhemmin, 25. huhtikuuta, jopa 10 000 ihmistä kerääntyi Pekingiin hallintokompleksi Zhongnanhain liepeillä sijaitsevan hallituksen vetoomustoimiston eteen ja vaati tilanteen selvittämistä. Joukko hajaantui myöhemmin rauhallisesti.

Kiinan hallitus kielsi 20. heinäkuuta 1999 Jiang Zeminin päätöksellä Falun Gongin. Analyytikot ovat esittäneet tästä useita näkemyksiä. Ensinnäkin kommunistiset puoluejohtajat huolestuivat mainituista suurista mielenilmauksista, joiden he väittivät horjuttavan yhteiskunnan vakautta ja joita he väittivät suunnitelmallisiksi. Harjoittajat itse sanoivat toimineensa yksilöinä ja oma-aloitteisesti -- yksinomaan Pekingissä oli tähän aikaan arviolta 100 000 Falun Gongin kannattajaa. Väitetään, että koko maassa Falun Gongin harjoittajien määrä oli suurempi kuin kommunistisen puolueen jäsenmäärä (60 miljoonaa) ja että monet korkeat virkamiehet ja armeijan upseerit olisivat liittyneet joukkoon. Kiinan hallitus pitää Falun Gongia "feodaalisena taikauskona" ja sen opetuksia kommunismin vastaisina. (Kiinan kommunistisen puolueen oppien mukaan Kiinan koko historia ennen vallankumousta on feodalismin historiaa; useimmat länsimaiset historiantutkijat pitävät tätä 'feodalismi'-käsitteen väärinkäyttönä.)

KKP:n ideologia perustuu muun muassa marxismi-leninismiin, dialektiseen materialismiin ja ateismiin. Sen virallisten oppien mukaan uskonnon kaltaiset ilmiöt häviävät historiallisen prosessin kuluessa, kun ihmiset omaksuvat kommunistisen maailmankuvan ja "oikean" (positivistisen) "tieteellisen näkemyksen" todellisuudesta: kommunismi on siis toteutuessaan hegeliläisittäin "historian loppu".

Puolue on toki tunnustanut monien qigong-harjoitusten – samoin kuin esimerkiksi akupunktion – suotuisat vaikutukset. Falun Gong on kuitenkin periaatteiltaan teistinen ja transsendenttinen: se puhuu "jumalista", "Taoista" ja "Buddhista", toisin kuin useimmat sekulaarit qigongin muodot. Li väittää palauttaneensa kultivoinnin maineen ja sen todellisen "korkean tason" olemuksen, jota muut nykyiset qigong-mestarit eivät hänen mukaansa ole opettaneet. Hän myös väittää kaikkien "aitojen kultivointimenetelmien" olevan kulttuuriperintöä "esihistoriallisten sivilisaatioiden" ajoilta.

Kiinan kommunistinen puolue on historiansa aikana pyrkinyt hävittämään vallankumousta edeltäneen kulttuurin "taikauskoa". Esimerkiksi kulttuurivallankumouksen aikaan punakaartit hävittivät suurimman osan luostareista ja temppeleistä sekä ikivanhoista kirjoituksista. 6–8 miljoonaa ihmistä sai surmansa. Tämän aikakauden politiikan ylilyöntejä on jälkeenpäin arvosteltu kärkevästi puolueen sisällä, ja vuoden 1979 11. puoluekongressin 3. täysistunnon päätösten mukaisesti se onkin laajentanut jälleen uskonvapautta. Kaikkien uskontokuntien ja -järjestöjen sekä uskonnon kaltaisten liikkeiden täytyy kuitenkin virallisesti kuulua kommunistisen puolueen kattojärjestöihin. Periaatteessa puolue myös edellyttää jäseniltään täydellistä ateismia. Mestari Li erotti Falun Gongin Kiinan valtion "qigong-tieteellisen tutkimussäätiön" alaisuudesta vuonna 1996, kun säätiö hänen mukaansa halusi tehdä siitä kaupallista. Tällöin Falun Gong ei enää ollut edes nimellisesti valtion kontrollissa, vaan siitä tuli täysin kansalaisyhteiskunnallista toimintaa.

Hallitus pyrki aluksi kumoamaan väitöksiä Falun Gongin suotuisista terveysvaikutuksista ja väitti harjoittajien kieltäytyvän lääkehoidosta kohtalokkain seurauksin. Kritiikki ei onnistunut vakuuttamaan suuria kansanjoukkoja, kunnes tammikuussa 2001 Kiinan keskustelevisio CCTV näytti kuvamateriaalia Taivaallisen rauhan aukiolla sattuneesta tapauksesta, jossa viisi ihmistä -- mukana 13-vuotias lapsi -- valeli itsensä bensiinillä ja sytytti itsensä tuleen. TV-kuvat polttoitsemurhasta ja palaneen lapsen haastattelu käänsivät useimmat Falun Gongia vastaan. Tapaus uutisoitiin laajasti myös länsimaissa, mutta Kiina ei levittänyt kuvamateriaalia länsimaihin, eikä antanut länsimaisten toimittajien haastatella uhreja.

Tapausta on väitetty Kiinan lavastamaksi propagandaksi. Falun Gongin harjoittajien mukaan opin periaatteet kieltävät jyrkästi murhan ja itsemurhan. Tapauksesta on julkaistu dokumentti False Fire, joka analysoi kuvamateriaalia yksityiskohtaisesti ja asettaa Kiinan hallituksen viralliset tiedot vahvasti kyseenalaiseksi.

Vastaava tapaus sattui myös saman vuoden helmikuussa, vain muutamaa päivää ennen kansainvälisen olympiakomitean vierailua Pekingissä. Kiinan poliisi sanoi itsemurhaviestin yhdistävän kuolleen miehen Falun Gongiin. Myöhemmin heinäkuussa hongkongilainen ihmisoikeusjärjestö sanoi 16 pidätetyn Falun Gongin harjoittajan hirttäytyneen sellissään Harbinin työleirillä joukkoitsemurhassa. Kiinan hallitus vahvisti raportin; Falun Gongin edustajat väittivät, että harjoittajat kidutettiin kuoliaaksi. (CNN 4.7.2001)

Falun Gongin verkkosivujen mukaan Wanjian uudelleenkoulutusleiri ei kyennyt selittämään, kuinka itsemurhat saattoivat tapahtua siitä huolimatta, että uhrit olivat ympärivuorokautisessa tarkkailussa. World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong -järjestön sekä ulkomailta turvapaikkaa hakeneiden kiinalaisten diplomaattien mukaan Jiang Zemin on antanut määräyksen, että kaikki Falun Gongin harjoittajien kuolemat tulisi raportoida itsemurhiksi.

Falun Gongin vainoa hallinnoi Kiinassa 610-virasto, joka on Gestapon tai Stasin kaltainen valtiollinen terrorielin. Se on nimetty perustamispäivänsä 10. kesäkuuta 1999 mukaan. Kiinan valtio kieltää virallisissa lausunnoissaan 610-viraston olemassaolon, mutta kesän 2005 aikana Australiasta, Belgiasta ja Kanadasta turvapaikkaa hakeneet Kiinan konsulaattivirkailijat (mm. Chen Yonglin ja Hao Fengjun) ovat vahvistaneet tehneensä sen kanssa laajaa yhteistyötä.

Myös riippumattomat ihmisoikeusjärjestöt (Amnesty International, Human Rights Watch) ovat raportoineet menetelmän harjoittajiin kohdistuneista väkivaltaisuuksista ja vainosta. Falun Gongin harjoittajien ylläpitämän Falun Dafa -informaatiokeskuksen mukaan vainoissa on kuollut lähes 3000 harjoittajaa (elokuu 2005) ja satoja tuhansia on lähetetty laittomasti työleireille. Kiinan hallitusta on syytetty kidutuksesta, kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Harjoittajat ovat nostaneet oikeusjuttuja yli 30 maassa Kiinan korkeita virkamiehiä ja entistä presidenttiä Jiang Zeminiä vastaan.

Kiinan hallituksen mukaan Falun Gong ei ole enää merkittävä liike Manner-Kiinassa ja sen harjoittajia on enää maan ulkopuolella. Väitettä on mahdotonta osoittaa oikeaksi tai vääräksi, sillä KKP torjuu liikkeen olemassaolon.

Linkkejä

Falun Gongin suomenkieliset kotisivut:

Uutislähteitä