Hurmostila

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Holy drunkness (ts. Holy drunkenness tai spiritual drunkenness) eli hengellinen humala on hengellinen ilmiö, joka matkii Raamatussa mainittua Pyhällä Hengellä täyttymistä (ts. paha henki matkii Pyhää Henkeä). Ilmiölle ominaista ovat ihmisen mielen juopuminen ja jopa uupuminen. Myös fyysiseksi muuttunut hengellinen juopumustila kuuluu ilmiöön joissain tapauksissa. Ilmiö on levinnyt Yhdysvalloista muualle maailmaan menestysteologian mukana.

Ilmiöön kuuluvat olennaisena osana hengelliset kokemukset, jotka liitetään Pyhään Henkeen. Näitä ovat esimerkiksi hengellinen juopuminen, ns. pyhä nauru, jumalalliset ilmestykset ja muut hengelliset ns. manifestaatiot, jotka yleensä menevät yli Raamatun tai ovat muualta kuin Jumalasta. Tyypilistä manifestaatioille ja ilmestyksille on, että niitä tulee jopa päivittäin. Vaaralliseksi Holy drunknessin tekeekin juuri se, että ihminen voi luulla ilmestysten ja muiden kokemusten tulevan Jumalalta ja ajattelee olevansa tekemisissä Pyhän Hengen kanssa. Todellisuudessa ihminen kuitenkin on tekemisissä aivan muun hengellisen maailman kanssa, johon hän todennäköisesti on jäänyt riippuvaisesksi Holy drunknessiin liittyvän mielen juopumuksen takia. Maailmaa ja riippuvuutta kuvastaa hyvin se, että ne ikäänkuin kuluttavat ihmisen mieltä siten, että hän voi sairastua Holy drunkness -ilmiön vaikuttaessa hänen elämässään tarpeeksi kauan.

Holy drunkness -ilmiötä on nykyisin tarjolla kristillisten seurakuntien kokouksissa, joissa esiintyy menestysteologiaa. Siellä se leviää erilaisten keinojen kautta.

Holy drunkness -ilmiöstä huolimatta Raamatun mukaan ihminen voi näyttää juopuneelta Pyhän Hengen takia (Apt. 2: 1-13). Samaan aikaan on kuitenkin muistettava, että Raamatun mukaan Pyhä Henki on raittiuden henki (2. Tim. 1: 7), mikä tarkoittaa, että ihminen voi näyttää juovuksissaolevalta Pyhän Hengen takia, mutta ei kuitenkaan koskaan ole varsinaisesti juopunut tai humalassa esimerkiksi mielensä puolesta, jos asialla on Pyhä Henki. Raamatusta kannattaa tässä yhteydessä huomioida myös kohdat Ensimmäinen Johanneksen kirje, luku neljä (1. Joh: 4), Paavalin ensimmäinen kirje Timoteukselle, luku neljä (1.Tim: 4) ja Matteuksen evankeliumin luku 7 jakeesta 15 alkaen (Matt. 7:15- ).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä psykologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.