Posteljooni (muumit)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Posteljooni on kuvitteellinen hahmo Muumipeikko-sarjakuvassa Muumitalvi sekä japanilais-suomalais-hollantilaisena yhteistyönä tehdyssä animaatiosarjassa Muumilaakson tarinoita.

Posteljoonin tunnistaa ruskeista, tuuheista viiksistä, postilaukusta, sinisestä takista ja housuista sekä oranssista karvalakista. Muumilaakson tarinoissa hän esiintyy ensimmäistä kertaa sarjan jaksossa Pikkuruiset vieraat (jakso nro. 6). Siinä hän on tuomassa kirjettä Muumeille Mymmeliltä, mutta putoaa ennen sitä Pikku Myyn tekemään ansakuoppaan. Lisäksi hän esiintyy jaksossa Taikurin taika etsimässä Muumimamman kadonnutta käsilaukkua sekä laukun löytymisen kunniaksi järjestetyissä juhlissa, sensuroidussa jaksossa Muumit ja taistelu merirosvoa vastaan sekä jaksoissa Jenni-täti on miljonääri, Jysähdyksiä yössä, Salaperäistä ilotulitusta, Muumitalvi ja Joulutarina. Jaksossa Taikurin taika Posteljooni ei puhu lainkaan. Posteljooni on Poliisimestarin ohella yksi harvoista, jolla on virallinen ammatti Muumilaaksossa.

Hänen ääninäyttelijänsä Yleisradion dubbauksessa oli muissa jaksoissa Matti Ruohola ja Ilkka Merivaara jaksoissa 86 ja 87. Uudemmassa MTV:n dubbauksessa Posteljoonia näyttelee Markus Bäckman.

Posteljoonin suomenkieliset ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Elokuva / Sarja Näyttelijä
1990–1992 Muumilaakson tarinoita Matti Ruohola (muissa jaksoissa)
Ilkka Merivaara (jaksoissa Muumitalvi ja Joulutarina)
2007–2008 Muumien maailma Jarmo Koski
2017 Muumilaakson tarinoita Markus Bäckman
Muumien taikatalvi Vesa Vierikko