Noita (muumit)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Noita (Muumit))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Noita
Noidan ensiesiintyminen Muumilaakson tarinoita -animaatiosarjan jaksossa Noita.
Noidan ensiesiintyminen Muumilaakson tarinoita -animaatiosarjan jaksossa Noita.
Luoja(t) Yasuhiro Nakura[1]
Näyttelijä(t) Leena Uotila (1992–1994)
Carla Rindell (2017)
Ensi-
esiintyminen
Muumilaakson tarinoita -sarjan jakso Noita (1990)
Henkilötiedot
Sukupuoli nainen
Asuinpaikka Noitametsä
Luonteenpiirteet juonikas, perusteellinen, ivallinen
Suhteet
Lastenlapset Aliisa (tyttärentytär)
Tutut Muumipeikko, Nuuskamuikkunen, Niiskuneiti, Pikku Myy, Nipsu, Muumimamma, Muumipappa

Noita (jap. クラリッサ Kurarissa) on kuvitteellinen hahmo, joka esiintyy sarjassa Muumilaakson tarinoita. Hän asuu pienessä mökissä Muumilaakson laitamilla sijaitsevassa synkässä Noitametsässä. Noita ei varsinaisesti ole paha, vaikka inhoaakin muumien kiltteyttä. Noidan tyttärentytär Aliisa taas on muumien hyvä ystävä ja aina tilaisuuden tullen karkaa mummoltaan muumien luo. Toisin kuin muut sarjan vakiohahmot, Noita ja Aliisa eivät perustu millään lailla Tove Janssonin tuotantoon. Noita osaa muun muassa lentää luudalla, keittää taikajuomia sekä lukea loitsuja. Jaksossa Joulu on ovella hän mainitsee, että hänellä on "kolme diplomia". Ulkonäöltään Noita on pieni, kumara, vanha ja hänen oranssit hiuksensa ovat sidottuna kahdelle tötterölle. Noidan mökki on keskellä Noitametsää ja se on rakennettu valtavan puun juurakkoon. Noidan suomenkielisenä äänenä on Yleisradion dubbauksessa Leena Uotila[2] ja MTV:n dubbauksessa Carla Rindell.

Noita nähtiin ensimmäisen kerran sarjan jaksossa Noita (jakso 35), tosin Noidan mökki oli esiintynyt jo jaksossa Kultakala (jakso 32). Aluksi Noita suhtautuu varsin kielteisesti Aliisan ja muumien väliseen ystävyyteen, sillä hänestä Aliisan pitäisi keskittyä noitaopintoihinsa. Noita jopa lumoaa jaksossa Loitsu (jakso 38) Muumitalon asukkaat ikiuneen estääkseen tyttärentytärtään leikkimästä muumien kanssa. Noita vaatii Aliisaa olemaan menemättä Muumilaaksoon ja murtaa lumouksen Aliisan suostuessa. Noidan suunnitelma ei kuitenkaan onnistu, sillä Muumitalon lapset tulevat Noitametsään leikkimään Aliisan kanssa.

Jaksossa Auringonpimennys (jakso 42) Muumilaaksossa nähdään auringonpimennys, josta Noita uskoo saavansa lisää voimaa loitsuihinsa. Hän lentää luudalla vuoren päälle ja manaa auringon voimia itselleen. Poistuessaan vuorelta Noita huomaa, että Aliisa ei olekaan kotona. Hän tajuaa Aliisan olevan muumien kanssa ja lähtee "pelastamaan" häntä muumeilta, mutta ei hallitsekaan enää uusien voimien takia luutaansa ja putoaa sen selästä suoraan metsässä olevaan pensaaseen. Haisuli löytää hänet, mutta auttamisen sijaan hän varastaakin luudan. Haisuli ei kuitenkaan hallitse luutaa ja päätyy Muumitaloon, jossa Muumit auttavat Haisulin alas. Haisuli kertoo tapahtuneen heille ja Muumit säntäävät auttamaan Noitaa. Muumit löytävät hänet ja vievät Muumitaloon toipumaan. Kun Noita toivuttuaan tekee lähtöä, hän antaa vastahakoisesti Aliisalle luvan leikkiä muumien kanssa.

Myöhemmin Noidan suhtautuminen muumeihin muuttuu myönteisemmäksi ja hän jopa auttaa heitä joissakin ongelmatilanteissa. Jaksossa Kuuma lähde (jakso 47) hän auttaa muumeja karkottamaan Muumilaaksosta kuumien lähteiden etsijät, jotta nämä eivät tekisi rauhallisesta laaksosta maailmankuulua lomakohdetta. Jaksossa Kuplia (jakso 48) Noita pelastaa Muumipeikon, Niiskuneidin ja Pikku Myyn isojen saippuakuplien sisältä ja jaksossa Noitakävelyä (jakso 59) Noita pelastaa Pikku Myyn joutumasta Mamelukkikalan hampaisiin. Samassa jaksossa hän opettaa Aliisalle kävelyä veden pinnalla.

Jaksossa Suuri lentokilpailu (jakso 77) Noita kilpailee kuumailmapallolla Muumilaaksoon saapuneen Reippailijahemulin kanssa. Noita voittaa kuumailmapallon, liidellen luudallaan määränpäähän Yksinäisille vuorille noutamaan tähden muotoista kukkaa, joka oli tarkoituksena tuoda todisteeksi siitä, että oli käynyt Yksinäisillä vuorilla.

Seuraavassa ja alkuperäissarja Tanoshii Mūmin Ikkan viimeisessä jaksossa Kohti etelää (jakso 78) Noita lähtee Aliisan kanssa etelään noitaluolaan noutamaan Aliisalle hänen ensimmäistä luutaansa. Sarjan seuraavalla kaudella Tanoshii Mūmin Ikka: Bōken Nikki (jaksot 79-104) eivät Noita, Aliisa tai Niiskuneidin veli Niisku esiinny.

Noita esiintyy Muumilaakson tarinoita -sarjan jaksoissa Noita, Joulu on ovella, Keskitalven kokko, Loitsu, Jysähdyksiä yössä, Rosvoja Muumilaaksossa, Auringonpimennys, Kuuma lähde, Kuplia, Noitakävelyä, Feeniks-lintu, Muumipeikko ja delfiini, Satumainen smaragdi, Suuri lentokilpailu ja Kohti etelää. Rosvoja Muumilaaksossa on ainoa jakso, jossa nähdään Noita, mutta ei Aliisaa. Jaksossa Feeniks-lintu Noita nähdään hetken ajan näyssä Aliisan kuvaillessa tulivuorta ja tämä on ainoa jakso, jossa Noita esiintyy, mutta ei puhu lainkaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tv-sarjan lopputekstit
  2. Muumilaakson tarinoita alusta asti 23.8.2010. YLE. Viitattu 22.4.2011.