Nipsu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nipsu
Nipsu Tove Janssonin piirtämänä
Nipsu Tove Janssonin piirtämänä
Luoja(t) Tove Jansson
Näyttelijä(t) suomeksi:
Suomi Eero Ahre
(mm. Muumilaakson tarinoita)
Suomi Jyrki Kovaleff
(Muumipeikko ja pyrstötähti)
Suomi Ilpo Mikkonen
(Muumien maailma)
Suomi Markku Haussila
(Muumilaakso)
Suomi Jukka Nylund
(Muumilaakson tarinoita, 2017)
ruotsiksi:
Suomi Riko Eklundh
(mm. I Mumindalen)
japaniksi:
Japani Ryusei Nakao
(mm. Tanoshii Mūmin Ikka)
Ensiesiintyminen Muumit ja suuri tuhotulva (1945)
Henkilötiedot
Sukupuoli poika
Asuinpaikka Muumilaakso
Luonteenpiirteet ahne, pelkurimainen, arka
Suhteet
Vanhemmat Hosuli (isä) ja Sosuli (äiti)
Muut sukulaiset Fredrikson (isän setä)
Tutut Muumipeikko, Niiskuneiti, Nuuskamuikkunen, Pikku Myy, Muumimamma, Muumipappa

Nipsu (ruots. Sniff) on Tove Janssonin luoma Muumi-tarinoiden hahmo. Ensimmäisen kerran hän esiintyy ensimmäisessä Muumi-kirjassa Muumit ja suuri tuhotulva. Hän esiintyy kirjojen lisäksi myös Muumi-sarjakuvissa ja -animaatioissa.

Nipsu Muumi-teoksissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nipsun vanhemmat ovat Muumipapan nuoruudenystävät Hosuli ja Sosuli (ruots. Rådd-djuret ja Sås-djuret). Nipsu on eräänlainen ottolapsi muumiperheessä, sillä Hosuli ja Sosuli hukkasivat hänet, kun hän oli vielä pieni.[1]

Nipsu on ahne ja hieman pelkurimainen.[1] Hän on arka, ja niinpä vapaus merkitsee hänelle pelkojen selättämistä.[2] Alkuperäisissä kirjoissa Nipsu on pienikokoinen ja hänestä käytetäänkin usein nimitystä ”pikku otus Nipsu”. Puolestaan sarjakuvissa ja esimerkiksi televisiosarjassa Muumilaakson tarinoita Nipsu on pitkä ja suurikokoinen moniin muihin hahmoihin verrattuna. Hänet on animaatioissa kuvattu ruskeana tai harmaana, mutta Tove Janssonin tekemissä värillisissä kuvissa hän on aina valkoinen (tosin joskus pahoinvoinnin seurauksena hennon vihertävä).[3]

Kirjoissa Nipsu on monesti Muumitalossa yökylässä, mutta hän asuu kiven koloon rakennetussa talossa metsän liepeillä. Muumilaakson tarinoissa sekä Tove ja Lars Janssonin sarjakuvissa Nipsulla on kuitenkin oma talo. Animaatiosarjassa vaikuttaa kuitenkin siltä, että hän asuu useammin Muumitalossa kuin omassaan. Sarjakuvissa Nipsu on rahanahneudessaan röyhkeämpi kuin kirjoissa ja punoo joskus jopa juonia konnamaisen Haisulin kanssa.

Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia -kirjan tarinassa Sedrik Nipsulla on koira nimeltä Sedrik.

Muumilaakson tarinoita -animaatiosarjassa Nipsu esiintyy aktiivisesti koko sarjan ajan, vaikka Tove Jansson käytti hahmoa vain harvoin ensimmäisten muumikirjojen jälkeen. Sarjassa Nipsu on lisätty moniin sellaisiin Janssonin tarinoihin, joissa hän ei alun perin ollut mukana.

Nipsu esiintyy useimmissa Muumilaakson tarinoita -sarjan jaksoissa. Jaksot, joissa hän ei esiinny, ovat Hattivattien salaisuudet, Taikasiemeniä valtamerestä, Viidakon kätköissä, Muumipeikko pelastaa tiikerit, Muumipeikon ja Pikku Myyn talvinen seikkailu, Talven vieraita, Majakka syttyy, Keskitalven kokko, Muumipeikko rakentaa talon, Kuplia, Äidinrakkaus ja Taiteilijoita Muumilaaksossa. Nipsu ei puhu lainkaan jaksoissa Muumit ja taistelu merirosvoa vastaan ja Lampun henki. Näissä jaksoissa hänet nähdään ensin mainitussa Niiskun vajan ulkopuolella väkijoukossa ja toiseksi mainitussa Muumitalon ulkopuolella jakson loppukohtauksessa, jossa Taikuri vie taikalampun pois. Jaksossa Iso jysäys hän esiintyy ainoastaan Muumipeikon unessa jakson alussa.

Nipsun suomenkieliset ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Elokuva / Sarja Näyttelijä
1991–1998 Muumilaakson tarinoita Eero Ahre[4]
1993 Muumipeikko ja pyrstötähti Jyrki Kovaleff[5]
1996 Suuri Muumijuhla Rabbe Smedlund
1997 Muumit ja Taikurin hattu Eero Ahre
2001 Muumit ja Taikalamppu
2007–2008 Muumien maailma Ilpo Mikkonen
2010 Muumi ja punainen pyrstötähti
2017 Muumilaakson tarinoita Jukka Nylund
2019– Muumilaakso Markku Haussila
2020 Muumipeikko ja pyrstötähti Tuomas Uusitalo

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Muumeista taidemuseo.fi. Viitattu 29.5.2011.
  2. Eija Pääkkönen: Hyvää elämää Muumilaaksossa – Maailmankuva, moraali ja arvot onnellisen elämän aineksina Tove Janssonin muumiromaaneissa, s. 22. Pro gradu -tutkielma, Jyväskylän yliopisto. , 2010. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 29.5.2011).
  3. Sirke Happonen: Muumiopas, s. 168. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2012. ISBN 978-952-222-363-0.
  4. Muumilaakson tarinoita YLE. Viitattu 22.5.2011.
  5. Muumipeikko ja pyrstötähti (1992) imdb.com. Viitattu 30.5.2011. (englanniksi)


Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.