Aliisa (muumit)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Aliisa (Muumit))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aliisa
Aliisa Muumilaakson tarinoita -animaatiosarjan jaksossa Noita.
Aliisa Muumilaakson tarinoita -animaatiosarjan jaksossa Noita.
Luoja(t) Yasuhiro Nakura[1]tarvitaan parempi lähde
Näyttelijä(t) Marja Packalén (1992–1994)
Ella Pyhältö (2017)
Ensi-
esiintyminen
Muumilaakson tarinoita -sarjan jakso Noita (1990)
Henkilötiedot
Sukupuoli nainen
Asuinpaikka Muumilaakso
Luonteenpiirteet vilkas, iloinen, ystävällinen
Suhteet
Isovanhemmat Noita (äidinäiti)
Tutut Muumilaakson asukkaat
Noita ja Aliisa Muumimaailmassa, Naantalissa.

Aliisa (jap. アリサ Arisa) on hahmo animaatiosarjassa Muumilaakson tarinoita. Hän on Noidan tyttärentytär ja noitaoppilas. Toisin kuin muut sarjan hahmot, Noita ja Aliisa eivät perustu millään lailla Tove Janssonin tuotantoon. Aliisan suomenkielisenä äänenä sarjassa toimi Yleisradion dubbauksessa Marja Packalén ja MTV:n dubbauksessa Ella Pyhältö.

Aliisa on nuori, pitkähiuksinen ja käyttää harmaata mekkoa, tummanruskeita kenkiä ja tummansinisiä sukkahousuja. Hänen suurin unelmansa on selvittää noidan opinnot ja päästä oikeaksi noidaksi. Aliisa on Muumien hyvä ystävä, mutta hänen mummonsa pitää heitä liian kiltteinä eikä halua altistaa Aliisaa heidän ”huonoille vaikutuksilleen”. Aliisa joutuukin karkaamaan päästäkseen Muumilaaksoon ystäviään tapaamaan.

Aliisa tavataan ensimmäisen kerran jaksossa Noita (jakso 35), jossa Muumipeikko ystävineen törmää häneen sattumalta Yksinäisille vuorille johtavan polun varrella. Hän kertoo odottavansa mummoaan, joka asuu läheisessä Noitametsässä. Kun Aliisan mummo tulee hakemaan häntä, ystävykset arvelevat mummon olevan noita. Muumipeikko ei halua uskoa Aliisan olevan noita ja yhdessä Nuuskamuikkusen ja Pikku Myyn kanssa hän lähtee ottamaan asiasta selvää. Heille selviää, että mummo on noita ja Aliisa opiskelee noidaksi. Ainoa jakso, jossa nähdään Noita mutta ei Aliisaa, on Rosvoja Muumilaaksossa (jakso 41). Aliisa nähdään viimeisen kerran jaksossa Kohti etelää (jakso 78), jolloin Aliisa on Noidan mukaan jo tarpeeksi kypsä saadakseen oman luudan.

Sarjan kuluessa Aliisa oppii muun muassa juoksemaan yliluonnollisen nopeasti, kävelemään veden pinnalla ja hengittämään veden alla. Kahteen jälkimmäiseen noitatemppuun Aliisa käyttää loitsua, joka kuuluu seuraavasti: "Milamassa saragossa kannelorum lom, Barbarossa tillin tallin tilulilulaa". Jaksossa "Muumipeikko ja delfiini" myös Muumipeikko käyttää samaa loitsua voidakseen hengittää veden alla.

Jaksot, joissa Aliisa esiintyy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aliisan ensiesiintyminen tapahtuu aivan jakson alussa, kun Muumipeikko, Niiskuneiti, Pikku Myy, Nuuskamuikkunen ja Nipsu tapaavat hänet kävelyretkellään. Aliisa nähdään toisen kerran jakson lopussa hänen hakiessaan vettä joelta.
Muumit viettävät kekkereitä ennen talviunia. Aliisa on juhlissa mukana ja paikalle saapuu myös Noita.
Aliisa esiintyy jakson alussa Muumipeikon unessa, jossa hän lentää luudalla Pikku Myyn kanssa.
Pian katsoja näkee oikean Aliisan Noitametsässä. Aliisa tahtoisi lentää luudalla, mummonsa kielloista huolimatta. Noita loitsii luudan, jolla Aliisa istuu, ja lennättää tätä ilmassa opetukseksi. Hän tahtoo näyttää, ettei Aliisa ole valmis oikeaksi noidaksi.
Myöhemmin Aliisa hiihtää Muumitalolle katsomaan Muumipeikkoa, mutta hän ei ole kotona.
Aliisan etsiessä Muumipeikkoa hän törmää Mörköön ja huutaa apua. Muumipeikko kuulee Aliisan avunhuudot ja käskee Mörön pois. Myöhemmin Aliisa, Niiskuneiti ja Tuu-tikki paljastavat uskovansa, että Mörkö on ihastunut Muumipeikkoon.
Aliisa lähtee Muumipeikon ja Niiskuneidin kanssa kalliolle katsomaan Tuu-tikin valtavaa kokkoa, mutta Mörkö istuu kokon päälle ja se sammuu. Mörkö häipyy metsään.
Viimeisen kerran Aliisa nähdään, kun hän sanoo hyvästit Muumipeikolle ja hiihtää kotiin.
Aliisa hälytetään avuksi, kun huomataan, että Muumitalon väki ei herää talviunestaan. Hän lupaa Noidalle, ettei mene enää koskaan Muumilaaksoon, ja Noita suostuu rikkomaan lumouksen. Lopussa Aliisa leikkii Noitametsässä piilosta Muumipeikon, Niiskuneidin, Pikku Myyn ja Nipsun kanssa.
Aliisa nähdään vain kerran, kun hän kävelee Muumipeikkoa, Nuuskamuikkusta ja Pikku Myytä vastaan Noitametsässä kerätessään kasveja.
Aliisa nähdään, kun hän tulee Muumitalolle ennen auringonpimennystä hänen mummonsa lähdettyä Yksinäisille vuorille saadakseen lisää voimaa.
Aliisa on taas menossa muumeille, kun hän kohtaa Nuuskamuikkusen tiellä. Tällöin hän kuulee kuumien lähteiden etsijöistä Muumilaaksossa. Aliisa lähtee Muumipeikon ja Nuuskamuikkusen kanssa Noitametsään Noidan luo pyytämään apua suuren kylpylä-hotellihankkeen torppaamiseen.
Aliisa nähdään kerran, kun hän juttelee Noidan mökin ovella Muumipapan ja Nuuskamuikkusen kanssa, jotka ovat tulleet pyytämään Noidalta apua kuplien sisällä olevien Muumipeikon, Niiskuneidin ja Myyn tuomiseksi alas. Noita ei kuitenkaan ole paikalla.
Noita opettaa Aliisalle henkilökohtaisen loitsun, nopean noitajuoksun sekä veden päällä kävelemisen taidon.
Aliisa saa tulla Muumeille yöksi, kun Noita on matkustanut kauas katsomaan tulivuorta.
Aliisa oppii taas uuden noitatempun: veden alla hengittämisen. Jakson lopussa Aliisa pelastaa Muumipeikon muuttumasta kalaksi.
Aliisa pelastaa jokeen pudonneen Tiuhdin ja vie tämän Muumitaloon. Hän tarkkailee kukkasipulia, kunnes se alkaa kasvaa. Tämä on ainoa jakso, jossa nähdään pelkästään Aliisa, mutta ei Noitaa (jaksossa "Feeniks-lintu" Noita nähdään hetken ajan näyssä Aliisan kuvaillessa tulivuorta).
Aliisa nähdään ensin, kun hän katselee ulos ikkunasta voimakkaan raekuuron aikana ja miettii, miten Noita selviää luudalla siinä säässä.
Toisen kerran Aliisa nähdään, kun Muumipeikko ja Nuuskamuikkunen tulevat kysymään apua Noidalta Hemulin puutarhan pelastamisessa, mutta Noita on loukkaantunut raekuurossa. Nuuskamuikkunen pyytää Noidalta apua Taikurin tavoittamisessa.
Aliisa ja Noita saapuvat Muumitaloon puhumaan lentokilpailusta muumien kanssa. Noita osallistuu myös kilpailuun Reippailija-Hemulia vastaan ja voittaa kilpailun. Aliisa ja Noita ovat vähällä joutua Niiskun ilma-aluksen yliajamiksi, mutta Niisku saa aluksensa nousemaan ilmaan viime hetkellä.
Kohti etelää on sarjan viimeinen jakso, jossa Aliisa esiintyy. Aliisa kertoo Muumipeikolle halustaan lentää Niiskun ilma-aluksella ja siitä, kuinka Noita on sen kieltänyt. Myöhemmin Aliisa käy jättämässä muumiperheelle hyvästit ja lupaa taas tulla takaisin Muumilaaksoon seuraavana keväänä – hänen on määrä viettää talvensa Noidan kanssa etelässä. Viimeisen kerran Aliisa nähdään kun hän lentää Noidan kanssa kohti etelää. Samalla Niiskun nähdään lähtevän ilma-aluksellaan. Aliisa ja Noita lähtevät salaperäiseen noitaluolaan, jossa Aliisa saa vihdoin oman luudan.

Sarjan toisella tuotantokaudella ei Aliisaa enää tavata.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tv-sarjan lopputekstit