Muumipappa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Muumipappa
Muumipappa2.jpg
Luoja(t) Tove Jansson
Näyttelijä(t) Japanin lippu Akio Ōtsuka
Ruotsin lippu Johan Simberg
Suomen lippu Matti Ruohola
Suomen lippu Rabbe Smedlund (nuorena)
Suomen lippu Juha Varis
Suomen lippu Aksu Palmén
(nuorena)
(vuoden 2017 dubbaus)
Suomen lippu Tapani Perttu (Muumien maailma)
Ensiesiintyminen Muumit ja suuri tuhotulva (1945)
Henkilötiedot
Sukupuoli mies
Asuinpaikka Muumilaakso
Luonteenpiirteet viisas, tunnollinen, rakastava
Suhteet
Puoliso(t) Muumimamma
Lapset Muumipeikko
Tädit ja sedät Jenni-täti
Tutut Fredrikson, Hosuli, Juksu, Hemuli, Nuuskamuikkunen, Nipsu, Pikku Myy, Niiskuneiti, Niisku, Taikuri, Tiuhti ja Viuhti

Muumipappa (ruots. Muminpappan) on Tove Janssonin Muumi-tarinoiden isähahmo. Hän on Muumipeikon isä ja Muumimamman puoliso. Hän on keskeinen hahmo kaikissa Muumi-teoksissa ja -sarjakuvissa.

Yleensä Muumipapalla on päässään musta silinterihattu ja joskus hän käyttää kävelykeppiä ja polttaa piippua.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Muumipapan muistelmat" Muumimaailmassa, Naantalissa.

Ensimmäisessä Muumi-teoksessa Muumit ja suuri tuhotulva (Småtrollen och den stora översvämningen, 1945) valotetaan Muumipapan vaiheita Muumipapan urotöiden (Muminpappas bravader, 1950) kuvaaman ajan ja kirjan alun välillä. Muumimamman mukaan pappa oli rauhaton seikkailijasielu, joka ei pystynyt elämään yhdessä paikassa edes avioiduttuaan. Lopulta hän karkasi merille hattivattien kanssa. Kirjan lopussa pappa löydetään suuren puun ylimmiltä oksilta suuren tuhotulvan jäljiltä,[1] ja Muumiperhe asettuu asumaan Muumilaaksoon.[2]

Muumipapan vaiheikkaasta nuoruudesta annetaan yksityiskohtainen kuvaus kirjassa Muumipapan urotyöt. Siinä kerrotaan hänen olleen orpolapsi, joka kasvoi erään hemulin pitämässä orpokodissa,[3] josta hän karkasi tarpeeksi kasvettuaan. Tove ja Lars Janssonin Muumipeikko-sarjakuvissa Muumipapan perhetausta on kuitenkin epämääräinen: eräässä jaksossa hän vierailee vanhassa orpokodissaan, mutta toisaalta hänellä on sarjan aikana myös sukulaisia kuten Jenni-täti.

Orpokodista karkaamisensa jälkeen Muumipappa tutustui keksijä Fredriksoniin[4] ja tämän ystäviin Juksuun ja Hosuliin,[5] joiden kanssa hän lähti suurelle purjehdukselle Fredriksonin Merenhuiske-laivalla.[6] Kolmikko rantautui Itsevaltiaan maahan[7] ja perusti ystävineen kahden meripeninkulman päähän, sydämenmuotoiselle saarelle siirtokunnan.[8] Teos päättyy, kun Muumipappa pelastaa tulevan vaimonsa Muumimamman myrskyävältä mereltä.[9] Muumipappa kohtaa tuolla saarella Pikku Myyn äidin Mymmelin.

Kirjassa Muumipappa ja meri (Pappan och havet, 1965) Muumipappa tuntee olevansa tarpeeton, sillä perhe ei esimerkiksi pyydä häntä apuun sammuttaessaan kuloa. Muumipappa päättää viedä perheensä kaukaiseen majakkaan, josta hän on rakentanut pienoismallia. Majakassa Muumipappa ei tunne olevansa enää tarpeeton, vaan rohkea päällikkö, joka suojelee perhettään. Koska majakasta ei löydy vartijaa, Muumipappa päättää myös ryhtyä itse majakanvartijaksi. Hän vaihtaa silinterihattunsa majakanvartijan hattuun. Pappa rakentaa aallonmurtajan ja seuraa päivien kulkua seinäalmanakasta. Kun majakanvartija lopulta löytyy, Muumipappa päättää kaikesta huolimatta viedä perheensä takaisin kotilaaksoon.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muumipapalla on väsymätön luonne, ja hänellä oli vaiheikas nuoruus. Nuoruusvuosiensa jälkeen hän on asettunut aloilleen ja ottanut paikkansa perheen vastuuntuntoisena isänä. Välillä Muumipappa keksii mitä erikoisimpia ideoita, mutta on silti loppujen lopuksi viisas, tunnollinen, rakastava ja rohkea perheen isä.

Muumipappa Muumilaakson tarinoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiosarjassa Muumilaakson tarinoita Muumipappa on väriltään vaaleanvioletti. Sarjassa hänet nähdään usein kirjoituspöytänsä ääressä kirjoittamassa muun muassa tarinoita, meriseikkailuja ja varsinkin omia muistelmiaan. Muumipappa on silloin tällöin huolissaan vanhenemisestaan ja yrittää jopa nuortua jaksossa Muumipapan toinen nuoruus. Yksi runsaista sarjassa ilmenevistä ristiriidoista on se, että jaksossa Koulu kutsuu paljastetaan Muumipapan käyneen nuoruudessaan koulua, vaikka Tove Janssonin teoksissa hänen kerrotaan viettäneen orpokodissa asumisen jälkeen lapsuus- ja nuoruusvuosiaan seikkailemalla aina siihen asti kunnes tapasi Muumimamman.

Tv-sarjoissa ja elokuvissa Muumipappaa on tulkinnut niin komedianäyttelijä Matti Ruohola kuin vakavampien roolien suorittaja ja laulaja Tapani Perttu.

Muumipapan suomenkieliset ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Elokuva / Sarja / Peli Näyttelijä
1990–1992 Muumilaakson tarinoita Matti Ruohola,
Rabbe Smedlund (nuori Muumipappa)
1992 Muumipeikko ja pyrstötähti Matti Ruohola
1996 Suuri Muumijuhla Matti Ruohola
1997 Muumit ja Taikurin hattu Petteri Summanen
2000 Muumit ja Taikatalvi Petteri Summanen
2007–2008 Muumien maailma Tapani Perttu
2008 Muumi ja vaarallinen juhannus Tapani Perttu
2010 Muumi ja punainen pyrstötähti Tapani Perttu
2014 Muumit Rivieralla Mats Långbacka
2017 Muumilaakson tarinoita Juha Varis,
Aksu Palmén (nuori Muumipappa)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Tove Jansson: Muumit ja suuri tuhotulva. (Småtrollen och den stora översvämningen), suomentanut Jaakko Anhava. WSOY, 2007. ISBN 978-951-0-17619-1.
 • Tove Jansson: Muumipapan urotyöt. (Muminpappas bravader), suomentanut Laila Järvinen. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19578-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Jansson 2007, s. 50.
 2. Jansson 2007, s. 54.
 3. Jansson 1994, s. 7.
 4. Jansson 1994, s. 20.
 5. Jansson 1994, s. 22, 24.
 6. Jansson 1994, s. 33.
 7. Jansson 1994, s. 70.
 8. Jansson 1994, s. 90.
 9. Jansson 1994, s. 127.